|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 11.08. 2011, 21:31 |
Prispevkov: 2951 |
|
|
|
Objavljeno: 05 Okt 2011 17:11 |
|
|
Suzana , tale tvoj pumpernikel .... prepiši sestavo na deklaraciji, pa bomo takoj vse vedeli . Ne vem, bi res morala videti sestavo, iz nje ni problema razbrati približne procentualne zastopanosti posamezne sestavine. In pa dodatke....., odvisno, kakšen izdelek je. Mogoče nima ničesar "čudnega", mogoče pa vse polno. Napiši.
Drobljenec - po moje je to izdelek pridobljen pri vmesni fazi mletja žita. Žita najprej stopenjsko drobijo, potem pa še meljejo.
In še vprašanje zate: lani si pekla rdečo peso. Olupljeno? Neolupljeno? Čas? Temperatura? Misliš, da bi morala mojo razrezat - je res debela, po moje so jo vlekli iz zemlje kot tisto repo v pravljici. |
|
_________________ Lučka
"Live your life in such a way that when your feet hit the floor in the morning, Satan shudders & says: "Oh shit...she's awake!!!" |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 05 Okt 2011 20:09 |
|
|
SREDA
PZ: tako kot vsak dan
Z: otrobi, zdrobljeno laneno seme, jogurt, cimet
M: sveža paprika in malo kremnega sira 0,2% mm
K: pečena piščančja prsa, dušen por s papriko in paradižnikom, zelena solata
V: druga polovica piščančjih prsi, češnjev paradižnik
Sem pekla prsa v tisti vrečki za pečenje, malo pozabila na čas in so izpadla fenomenalna. Začinila sem jih s himalajsko soljo, čilijem in malo česna. njami, njami
vitamini in minerali, acerola, tbl. za razkisanje
2l metin čaj
Zdaj pa sledi spet pet "dolgočasnih" dni.
p.s.
Suzana, sem že nabavila ingverjevo marmelado in jo tudi probala. Moram reči, da mi je dobra, tako malo za spremembo bo dobrodošla. |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 05 Okt 2011 22:16 |
|
|
Julija, super. Meni bo ta ingverjeva marmelada tudi za občasno, ko zmanjka vsakdanjih idej. In tudi jaz občudujem tvoje jedilnike, predvsem pa vztrajnost. Vem, kako ajnfoh je tole prvi in drugi teden in kako težko deveti in deseti in petnajsti teden...
A še jedilnik, če sem že tukaj? Bo katera dobila veselje in motivacijo?
SRE (dan po tistem, ko sem prišla pozno domov in izjemoma povsem brez volje za pripravo malice; torej dan BREZ priprave , v ročno torbico sem zjutraj vtaknila samo 2 kumari, ostalo imam v službi)
Z: 2 kosa kruha iz drobljenca z ingverjevo marmelado
M: tuna mexicana z 1 nakockano svežo kumaro (pripravljeni Rio mare ni ravno top izbira, a je vedno v predalu in še vedno bolje kot kakšen sendvič iz trgovine)
M: pest mandljev, 1 sveža kumara
K: krožnik jote, nekaj kock šunke
Hm, kos jabolčnega štrudlja od tašče (torej klasično pripravljenega), a sem potem šla teč!
V: beljakovinski napitek
Lučka, za peso je res pisalo, da so za pečenje primernejše manjše pese, ker se prej spečejo. Pač po principu, da je bolje, če je terminčna obdelava krajša. Neolupljeno. 180 stopinj. Kar dolgo. Tričetrt ure? Šele v drugo sem zares prebrala "recept", kjer je pisalo, da se peso zloži v pekač in prilije malo vode. Ne da se kuha, ampak za vlaženje. Res je bolje, kdo bi si mislil?! Olupila sem potem pečeno in ohlajeno. Pečena je, ko lahko noter zabodeš zobotrebec. Dober tek!!!! Komaj čakam, da začnem s tržnico.... |
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 20:07 |
Prispevkov: 5298 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 07:38 |
|
|
Suzana je napisal/a: |
Julija, super. Meni bo ta ingverjeva marmelada tudi za občasno, ko zmanjka vsakdanjih idej. In tudi jaz občudujem tvoje jedilnike, predvsem pa vztrajnost. Vem, kako ajnfoh je tole prvi in drugi teden in kako težko deveti in deseti in petnajsti teden...
A še jedilnik, če sem že tukaj? Bo katera dobila veselje in motivacijo?
SRE (dan po tistem, ko sem prišla pozno domov in izjemoma povsem brez volje za pripravo malice; torej dan BREZ priprave , v ročno torbico sem zjutraj vtaknila samo 2 kumari, ostalo imam v službi)
Z: 2 kosa kruha iz drobljenca z ingverjevo marmelado
M: tuna mexicana z 1 nakockano svežo kumaro (pripravljeni Rio mare ni ravno top izbira, a je vedno v predalu in še vedno bolje kot kakšen sendvič iz trgovine)
M: pest mandljev, 1 sveža kumara
K: krožnik jote, nekaj kock šunke
Hm, kos jabolčnega štrudlja od tašče (torej klasično pripravljenega), a sem potem šla teč!
V: beljakovinski napitek
Lučka, za peso je res pisalo, da so za pečenje primernejše manjše pese, ker se prej spečejo. Pač po principu, da je bolje, če je terminčna obdelava krajša. Neolupljeno. 180 stopinj. Kar dolgo. Tričetrt ure? Šele v drugo sem zares prebrala "recept", kjer je pisalo, da se peso zloži v pekač in prilije malo vode. Ne da se kuha, ampak za vlaženje. Res je bolje, kdo bi si mislil?! Olupila sem potem pečeno in ohlajeno. Pečena je, ko lahko noter zabodeš zobotrebec. Dober tek!!!! Komaj čakam, da začnem s tržnico.... |
Suzana, ko bi mi le prijela motivacija. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 27.07. 2006, 10:20 |
Prispevkov: 5388 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 07:52 |
|
|
Ha, Irena, Suzanine nasvete moraš večkrat prebrat, potem se te začenja prijemat.
Mene se recimo primejo tako, da mislim na njih, v praksi pa malo težje. Teorija ja, praksa bolj težko.
In tole s peso je dobra varianta, bom šla jutri v lov nanjo.
Jem tudi jaz, samo me spet proti večeru odnese, včeraj popoldan na vrtu, proti večeru sem serviserju družbo delala (Suzana tudi tistih 15 min. mi je prišlo na misel in sem res vmes kaj postorila) in je bila ura osem ko sem ugotovila, da od pol dvanajstih nisem nič jedla.
Danes popoldan imam spet vrt, da pospravim pred dežjem, kar je ostalo.... zvečer body pump in si moram naštimat nekaj prej za pojest, drugače bo spet štala. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 08:01 |
|
|
Lučka je napisal/a: |
Suzana , tale tvoj pumpernikel .... prepiši sestavo na deklaraciji, pa bomo takoj vse vedeli . Ne vem, bi res morala videti sestavo, iz nje ni problema razbrati približne procentualne zastopanosti posamezne sestavine. In pa dodatke....., odvisno, kakšen izdelek je. Mogoče nima ničesar "čudnega", mogoče pa vse polno. Napiši.
Drobljenec - po moje je to izdelek pridobljen pri vmesni fazi mletja žita. Žita najprej stopenjsko drobijo, potem pa še meljejo. |
Najbolje, da res takoj prepišem sestavo, dokler je Lučka pri volji.
Polnozrnati kruh iz rži, večzrne in zelene pire (sicer imajo različne kruhe, a jaz gledam take, da ni nikjer nobene pšenice):
žita (ržen drobljenec* 37%, pirin drobljenec* 13%, polnozrnata ržena moka* 6%, drobljenec zelene pire* 4%), voda, morska sol, kvas. To je vse. Zvezdice so eko pridelava. Posebej piše "ne vsebuje konzervansov (po zakonu)" in kdo kontrolira in...
Sestava je ok, saj vem. Tako me bolj zanima, ali je to nekaj drugega kot moj PZ pirin kruh, ki je tudi domač in brez konzervansov itd, pa mi kljub temu po njem ni dobro. Tukaj so zrna samo zdrobljena, ravno tako so torej zraven lupine itd. Ali so obdelava/reakcije potem bistveno drugačne kot moka in pečica? Kruh drugače izgleda (kot bi bila noter kuhana cela zrna) in tudi okus je čisto drugačen.
Ali ga sploh katera druga kdaj je? |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 11.08. 2011, 21:31 |
Prispevkov: 2951 |
|
|
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 20:14 |
|
|
Suzana, kaj pa ta, kupljen kruh? Ti je po njemu ok?
Torej, tale kruh je po vsej verjetnosti deklariran kot bio, saj ne verjamem, da je v njemu kvasa več kot 5 %. Kako je s kvasom v bio izdelkih nisem prav prepričana, vendar zakonsko velja, da je nek izdelek bio, če je v njemu nebio porekla manj kot 5% kmetijskih surovin. Dovoljene nekmetijske surovine so opredeljene v posebnem seznamu, bom pogledala, če je kvas med njimi. Voda in sol se ne štejeta nikamor in sta dovoljena taka, kot sta.
Malo me moti deklaracija. Vse, kar se piše v oklepaju za navedbo neke surovine, velja izključno za tisto surovino. V navedenem primeru so sestavine lepo naštete in celo označene s %, vendar meni manjka reci piši 40 % količine. Če pa se procenti nanašajo na celoten kruh, pa zadeva ne bi smela biti v oklepaju.
Bolj se nagibam k temu, da gre za varianto kislega kruha, vendar so kislo testo deklarirali (ali pa napačno prevedli) kot kvas. Zakaj sem te vprašala, če ti je po tem kruhu ok? Ker je razlika med kislim testom in kvasom velika. Štos je v fermentaciji. Kvas ustvarja alkoholno vrenje, pri kislem testu pa poteče mlečnokislinska fermetacija. Drugače povedano - kvas za našo prebavo ni najboljši, mlečnokislinske bakterije pa so za dobro prebavo več kot dobrodošle. To itak vemo, kajne? In če sedaj pogledamo kruh.... Kisel kruh (in tudi druga živila), ki je narejen s pomočjo mlečnokislinske fermentacije ne napihuje in ne ustvarja občutka, da je nekje v prebavilih obležal. Kisli kruh ima tudi daljši rok trajanja, v bistvu bo prej suh kot pokvarjen.
Glede primerjave s tvojim kruhom. Tega ali semena v industriji prej namakajo ne vem več, bom poiskala stare zapiske, vendar, drobljenec tak in drugačen se prišteva med semena. Si ti uporabljala tudi drobljenec? Samo za primer- pšeničnemu drobljencu pravimo tudi kuskus. Si vedela?
In še pripomba, da striktno paziš, da v izdelkih ni pšenice. Hehe . Pira ni nič drugega kot zelo stara oz. starodavna vrsta pšenice. Kot zanimivost – piro je s trga za dolga desetletja umaknil mlinarski ceh. Pira je mehka in so jo ljudje lahko uporabljali tudi brez mletja (namočili, skuhali....). Pšenica, ki jo poznamo danes, pa je mlinarjem prinesla zanesljiv zaslužek (in državam plačane davke), saj jo je bilo pred uporabo obvezno potrebno zmleti, sicer je bila neuporabna.
Poskusi pripraviti kisel kruh, vsaj za poskušino, kako ti bo del. Priprava je enostavna, samo prvič malo bolj zamudna. V dovolj veliko posodo daj 200g polnovredne pirine moke in 2dl sirotke ali jabolčnega kisa. Ko premešaš moraš dobiti malo gostejšo maso, kot je ponavadi za palačinke.Pokrij (ne neprodušno), pusti na sobni temperaturi in vsake toliko premešaj. Pripravljeno bo po cca. treh dneh (naraste na dvojno količino). Pripravljena količina “kvasca” je za približno 8 kg kruha. 100g primešaš ostalim sestavinam za kruh (računano na cca. 1 kg), ostalo pa shraniš v hladilniku za naslednjič in naslednjič..... Sem prepričana, da ti bolj všeč, kot kupljen. In da ti bo dobro del. |
|
_________________ Lučka
"Live your life in such a way that when your feet hit the floor in the morning, Satan shudders & says: "Oh shit...she's awake!!!" |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 21:46 |
|
|
ČETRTEK
PZ: tako kot vsak dan
Z: kefir, otrobi, lan
M: pusta skuta 0%mm s cimetom
K: sesekljani telečji zrezek (meso, sojin drobljenec, otrobi, jajce (S), začimbe), okisani beljaki s šalotko
V: piščančja prsa v ovoju, kremni sir 0,2%mm, otrobov kruh
voda, rumeni čaj (skupaj cca2,5l)
vitamini in minerali, acerola, tbl. za razkisanje |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 27.07. 2006, 10:20 |
Prispevkov: 5388 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 21:47 |
|
|
O, Lučka tale recept bo tudi meni prišel prav. Zadnje čase opažam, da dve uri po zaužitju kruha, takega ali drugačnega, me napihuje in napenja. Bom poskusila s tem "kislim" pa da vidim, kakšen bo efekt.
danes sem jedla
voda z limono, vitamini
Z; ovseni kosmiči, s cimetom, 1,3 jogurt
M; banana
M2; kos črnega kruha, paprika, paradižnik
M3: kava
M4: banana
V; beljakovine in 3 žlice skute.
čudno, ampak takle mamo |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 22:44 |
|
|
Ja, mislim, da gre za kisel kruh. Tudi okus je bolj kiselkast. Nekako nima "okusa po kruhu" in ravno to me je doslej odvračalo od tega kruha, da se me ni bolj prijel. Ampak če je treba, bo pač treba.
Mene po kruhu ne napenja, ugotavljam, da me po večini PZ stvareh kot nekako peče zgaga oz. nekako boli želodec kot včasih pri gastritisu. Mogoče je res kvas. Bom poskusila domači kisli kruh.
Za tega kupljenega še ne vem zares, zaenkrat vse ok. Saj tudi po mojem PZ kruhu mi ni vedno slabo, včasih ali kar dostikrat je normalno. Razliko vidim le, če je večkrat zapored ali večja količina, recimo dva obroka. In seveda, še ne dosti let nazaj ni bilo sploh nobenih problemov.
Za drobljenec sem samo na oko predvidevala, da je to pač grobo zmleto zrnje. Za kuskus sem napol vedela, da je grobi zdrob. Ja, seveda, do zrnja je potem samo korak, a ne? Recimo vem, da tale naš instant kuskus ni niti približno dobra in zdrava hrana, ker je predelan in vnaprej parjen, kolikor je le lahko. Originalni bližnjevzhodni kuskus se je kuhal in kuhal dolgo časa, ne samo prelil z vročo vodo. Ja, seveda, če je bilo to samo grobo zmleto zrnje...
Za piro vem, da je starodavna vrsta pšenice, ki se vmes dolgo ni uporabljala. Ampak menda je po sestavi in hranilni vrednosti toliko drugačna od pšenice, da nima toliko negativnih reči kot pšenica. Tako sem brala, no. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.08. 2007, 15:38 |
Prispevkov: 4138 |
|
|
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 05:20 |
|
|
čet., 6.10
Z: kefir z lanom
M: jabolko
K: brancin na žaru, blitva s krompirjem, 1dcl refoška
M: grozdje
V: rezina koruznega kruha, olive, pršut, sir (vsega bolj za vzorec)
Suzana, pumpernikel poznam. Jaz sem ga kupovala v avstriji, ko ga pri nas še sploh niso imeli (30 let nazaj), ker mi je bil ful dober, pa cigajner sir gor . Ampak to je tud OH in ga ne kupujem več. Ena ploščica za zajtrk bi mogoče bila, samo kaj ko pri meni ni potem ena ploščica..., pa saj poznate.
Lučka, mislim, da na koroškem pečejo ržen kruh na tak način s kvascem in res pride tak kisel. Tudi to obožujem, mama mi ga včasih prinese, pa sem še to skenslala. |
|
_________________ sneguljcica
"Life Is like a Box of Chocolates... You Never Know What You're Gonna Get!" |
|
|
|
|
| OKTOBRA BOMO/SMO JEDLI | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 2 od 11
|
|
|
|
|
|