|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 07:39 |
|
|
Sneguljčica, fino, da sem našla še enega, ki je kdaj jedel pumpernickel.
Drugače pa, Lučka, super, ravno to me je zanimalo, pa nisem znala vprašati. V čem je "notranja" razlika pri teh kruhih. Torej fermentacija. Za ta kupljeni kruh sem šla še enkrat pogledat sestavo v originalu, pa piše "hefe", kar je (verjetno) navadni kvas in torej ni kislo testo. Tudi Julijin otrobov kruh je s pecilnim in ne s kvasom. To je pa še tretji način? Za dieto za kandido vem, da se peče kruh s pecilnim, ker ne sme biti niti drobtinice kvasa.
Še nekaj od žit, prosim. Eno je do konca predelana moka. Če gremo po verigi nazaj, je malo manj predelana, manj očiščena, PZ moka. Še bolj nazaj je drobljenec, a ne? V čem bi bila prednost uporabe drobljenca pred moko za pripravo navadnega ali kislega ali katerega koli kruha?
Nekje v tej verigi so potem še kosmiči. Vem, da obstaja stroj, ki nareže zrna v kosmiče, recimo oves v ovsene kosmiče. Ampak to morajo nekako obdelati, a ne? Ali zrna prej ali kosmiče potem. Drugače mi ne bi mogli enostavno namočiti v jogurt in pojesti. Saj bi v principu jedli tanko nalistano surovo zrnje?
In še ena reč, ki sem jo videla in kupila zdaj nazadnje v DM. Vrečka, noter pa mešanica 5 žit. Bolj fini drobljenec. Pšenica, oves, rž, proso, petega se na pamet ne spomnim. Nič drugega ne piše na deklaraciji, nobenih dodatkov. Zraven recept, da se lahko uporablja namesto kosmičev kot za zajtrk, druga možnost uporabe je dodatek k moki pri peki kruha. Za zajtrk piše, da zvečer namočiš 40-50 g tega drobljenca, zjutraj odliješ vodo, potem pa po želji dodaš, kar želiš, suho sadje, med, semena itd. No, to sem danes naredila. Zjutraj sem odlila, sprala na cedilu, ostal je fini drobljenec, koščki velikosti prosenega zrna, vsa zrnca moke so se seveda sprala. Nič ni povečalo volumna (kot recimo kosmiči, seveda, saj ga nima od kod). Zmešala sem s kefirjem, lanom, sezamom, malo sončnic in zdaj pojedla. Čisto dobro, nič okusa po "surovem". Zelo podobno okusu kosmičev. Ampak mene v glavi nekaj vseeno moti, mogoče predsodek. V principu sem jedla surovo zrnje, sicer dokaj drobno zmleto, pa vendar. Ko sem bila majhna, nas je prababica v Prlekiji svarila, da ne smemo jesti surove moke, da to ni zdravo. Se mi je vtisnil kakšen napačen spomin?
Torej te stvari bi naj bile v originalu max dobre, potem jih pa mi z mletjem, obdelavo, kvasom "pokvarimo", popolnoma spremenimo sestavo in delovanje na telo?
Kaj pa pšenični kalčki? Naj bi bili polni vitaminov in mineralov in... najboljše, kar žitno zrno premore za nadaljevanje življenja... |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 07:45 |
|
|
Aja, če sem že tukaj. A napišem jedilnik, če je človek 12 ur v službi? Včeraj sem noter spravljala minus...
Z: kefir z ovs.kosmiči, semeni (lan sem že prej stresla na solatko, pa ga potem nisem še tukaj)
M: avokado s paradižnikom, naribanim korenčkom in mletim lanom
M: pest mandljev (ali dve, no)
K: skleda radiča z 1 tuno v oljčnem olju (radič je moj pridelek, prosim lepo, sem porezala, kot mi je bilo svetovano)
vadba z utežmi
V: beljakovinski napitek
Zeleni čaj, voda... to je pa itak stalnica. In ena nescafe... je bilo vseeno utrujajoče gledati skoz v tabelce. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52 |
Prispevkov: 4788 |
|
|
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 08:34 |
|
|
Ej Suzana ... zakaj pa tako obupno iščeš kruh?
Kr črtaj ga z jedilnika pa je
No, evo ...
Včeraj sem začela jest
pz: alge, voda
Z: banana
M: solata (korenje, paprika, koruza, žlica fižola in popečena hrenovka)
kava z vrečke (pa smo spet tam)
K: piščančji file, popečena bučka, sveža in kisla rdeča paprika
kava z vrečke
V: krožnik gobove juhe, telečji file s pršutom in koščkom polente, malo grmade - sladica
sva mela obletnico
Ni idealen, je pa začetek ...
Glede na to, da sem cel teden živela od dveh obrokov na dan pa še to kakšno sranje ala toast ...
Je začetek!
Zdej pa naprej ... današnji dan sem že začela z algami in s skuto.
Pa migala sem tudi včeraj, pa danes bom spet ...
Je treba MIGAT ne pa okol ga srat ... je treba MIGAT ne pa JUNK FOOD jemat ...
Je treba migat, migat, migat kolkor se le da |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 10:36 |
|
|
IGRA je napisal/a: |
Suzana, jaz sem tudi jedla tisto sranje od pumpernickla, ne maram! Kisel ržen kruh ja, tisto je pa eno pocasto sranje. |
No, fajn, jaz očitno potrebujem, da mi eden reče, kar že itak vem.
Ira, ne gre za to, da bi obupno iskala kruh. Če pogledaš moje jedilnike, sem ga itak že vrgla dol, že en čas in ga sploh ne pogrešam. Gre za to, da potrebujem nekaj železnih rezerv, če hočem tako jesti vsak dan, skoraj vse preostalo življenje (torej brez gori-doli, zdaj ga serjem, jebi ga, zdaj ni šlo drugače, zdaj začnemo spet itd.). Malica za v hribe, na kolo. Nepričakovano skenslano kosilo doma. Pričakovano ni časa za kosilo. Sestanek se bo zavlekel. Itd... kar pač prinese življenje. Doslej sem zapolnjevala s porcijo mojega kruha iz zamrzovalnika. Saj bom tudi v prihodnje, ker je to vseeno samo občasno in itak ne zapenjam na vsaki drobtinici.
Poleg tega gre vseeno za zajtrke. Ne morem obtičati na enem samem edinem zajtrku, dolgoročno je potrebna pestrost. Gledati moram še, da je to za v pisarno, brez štedilnika. OH oz. žitni zajtrki so dobri, smem jih jesti in odgovarjajo mi. In če se že trudim s peko kruha, hudiča, potem naj bo vsaj tak, da je tudi "notranje" dober zame. Saj ko bom naštudirala, bo potem spet nekaj let mir. Ko sem odkrila peko svojega PZ kruha, je bilo mega in mi je zelo odgovarjalo za dolgo časa. Hehe, dokler se nisem postarala in z mano vred moja presnova. Zdaj prešaltamo v drugo brzino in potem bo spet ok. No, vsaj tako pričakujem. Sicer pa še vedno iščem zaviralce moje presnove... Bom jih že našla, hudičke, enega za drugim.
Zate pa fino, da si spet v sedlu !!!! |
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.08. 2011, 15:48 |
Prispevkov: 182 |
|
|
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 11:46 |
|
|
Javljam za včeraj
Z: ovseni kosmiči z mlekom
M:/
K: 2 umešani jajčki z mocarello in surov korenček
M: peščica mandljev, par suhih sliv
V: jogurt
Danes:
Z: 50g kruha z malo marmelade (ampak res čisto malo)
M:/
K: fižol, z mocarello in svežim korenčkom, solata
M:?
V:?
Za malico in večerjo še ne vem grem počasi na šiht, upam da se bo dobro iztekel dan brez prekrškov, upam....VEM da se bo dobro iztekel
Razlog da včeraj in danes ni bilo malice je ker je kosilo zelo hitro, kakšen dan ko grem ob 6-ih na šiht potem jem tudi 3 krat do kosila, če pa spim do 8-ih ali 9-ih pa mislim da se vsi strinjamo da malica ni potrebna vključno z mojim trebuščkom ki ne sporoča lakote, poskušam jesti po principu lakote, kar je definitivno nekaj novega ker 3/4 časa jem ker pač se mi zdi da bi lahko nekaj pojedla, zdaj pa jemljem lakoto v obzir in ne pretiravam oziroma poskušam ne pretiravat v nobeni smeri, sem se ravno spomnila čičeriko moram namočiti |
|
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wRagzxL/]
[/url] |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 21:11 |
|
|
PETEK
PZ: tako kot vsak dan
Z: kaša iz ovsenih otrobov z mlekom, cimetom in ščepcem stevie
M: ab kultura
K: dušeni piščančji srčki, ovseni svaljki
V: pusta govedina z beljaki in šalotko v solati, žitna kava
vitamini in minerali, acerola, magnezij, tbl. za razkisanje
mate čaj, zeleni čaj, voda (cca 1,5l) |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52 |
Prispevkov: 4788 |
|
|
|
Objavljeno: 08 Okt 2011 08:48 |
|
|
Kocarca se bo pomojem unesla sčasoma.
Se pa strinjam z Igro, meni se zdi nujno vsaj en obrok dnevno imet topel in kuhan.
Super paše želodčku
Vsaj mojemu!
Drugače pa ...
Včeraj:
pz: alge, voda
Z: skutni šejk (skuta, jogurt, banana, kakavova zrna)
zeleni čaj
M: solata (korenje, paprika, paradižnik, žlica koruze, žlica fižola, popečene bučke in malo piščanca) NJAM NJAM!
M: žlica ovsenih kosmičev z malo jogurta in pol banane (pred treningom)
V: zelenjavna juha (brokoli, cvetača, korenje, grah, koruza, bučka), dve pesti suhih ananasov (tut, če nebi)
pz: alge, voda
Z: žlica in pol ovsenih kosmičev, jogurt, konopljina semena, pol banane |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52 |
Prispevkov: 4788 |
|
|
|
Objavljeno: 08 Okt 2011 08:49 |
|
|
Julija je napisal/a: |
PETEK
PZ: tako kot vsak dan
Z: kaša iz ovsenih otrobov z mlekom, cimetom in ščepcem stevie
M: ab kultura
K: dušeni piščančji srčki, ovseni svaljki
V: pusta govedina z beljaki in šalotko v solati, žitna kava
vitamini in minerali, acerola, magnezij, tbl. za razkisanje
mate čaj, zeleni čaj, voda (cca 1,5l) |
Julija kako pa narediš ovsene svaljke? |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 21.06. 2006, 08:49 |
Prispevkov: 3941 |
|
|
|
Objavljeno: 08 Okt 2011 10:14 |
|
|
IRA je napisal/a: |
Julija je napisal/a: |
PETEK
PZ: tako kot vsak dan
Z: kaša iz ovsenih otrobov z mlekom, cimetom in ščepcem stevie
M: ab kultura
K: dušeni piščančji srčki, ovseni svaljki
V: pusta govedina z beljaki in šalotko v solati, žitna kava
vitamini in minerali, acerola, magnezij, tbl. za razkisanje
mate čaj, zeleni čaj, voda (cca 1,5l) |
Julija kako pa narediš ovsene svaljke? |
sej je napisala recept, ampak za boga ga ne najdem. Pojma nimam, kam je Marika vtaknila rubriko ... med jedilniki ni, recepti tud ne, čveku tut ne .... al sm pa slepa |
|
|
|
| OKTOBRA BOMO/SMO JEDLI | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 3 od 11
|
|
|
|
|
|