Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
zelenjava 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 07.08. 2007, 15:38
Prispevkov: 4138
Odgovori s citatom
Repatka, kako pa je z zelenjavo, stročji fižol na primer?
hvala


_________________
sneguljcica
"Life Is like a Box of Chocolates... You Never Know What You're Gonna Get!"
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom sneguljcica Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 28.11. 2009, 19:32
Prispevkov: 2500
Odgovori s citatom
Vsa zelenjava deluje bazično. Stročji fižol pa spada v skupino stročnic, ki so lahke beljakovine in v telesu ustvarjajo blago kislost. Vendar ga lahko pokombiniraš z npr. proseno kašo, dodaš česen, limono ali domač jabolčni kis (pomembno je, da ni pasteriziran) in dobiš primeren obrok.


_________________
Repatka

Vse kroži - mineva in se na novo poraja.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom repatka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52
Prispevkov: 4788
Odgovori s citatom
Bam napisala kar pod zelenjavo, mislim, da je nekako najbolj na mestu.

Zanima me kako je s krompirjem.
Napisala si, da deluje bazično, če je pripravljen in zaužit z olupkom.
To torej velja za kuhan in pečen krompir?

Kaj pa kuhan brez olupka ali v obliki pire krompirja?
Deluje kislo samo zaradi načina priprave?

Včeraj sem za kosilo jedla kumare v omaki, veliko žlico pire krompirja in košček sira za žar.
Sir vem, da ni "pravi", ampak za kumare v omaki in pire pa sem mislila, da deluje bazično?

Danes na meniju tvoj "peperončino", mislila sem dodat pest riža.
Kako je z rižem?

Hvala.


_________________
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom IRA Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 28.11. 2009, 19:32
Prispevkov: 2500
Odgovori s citatom
Krompir je bazično živilo. Ker pa ima največ mineralov in vitaminov tik pod olupkom, večino vsega dobrega izgubimo prav z lupljenjem. Zato je tudi za pripravo pire krompirja dobro, da ga skuhaš v olupku in potem pač olupiš. Po mejem mnenju s tako pripravljenim pirejem ni nič hudo narobe, če popaziš pri dodatkih : maslo (sveže, nesoljeno je nevtralno, predelano deluje kislo) in mleko (homogenizirano deluje kislo, nehomogenizirano je nevtralno).

Pečen krompir v olupku deluje bazično. Pazi pri maščobi.
Kumare s krompirjem so bile vsekakor bazični obrok.

Riž deluje kislo, najslabši je beli riž, malo boljša sta rjavi in basmati. S peperonato bo ok, ker imaš tam res polno dobre bazične zelenjave (dodaj tudi česen in peteršilj). Lahko pa ga nadomestiš s kvinojo, proseno kašo ali amarantom. Amarant meni po okusu ni najbolj všeč, ampak kvinoja v tej kombinaciji pa mi je bila mega.


_________________
Repatka

Vse kroži - mineva in se na novo poraja.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom repatka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 28.11. 2009, 19:32
Prispevkov: 2500
Odgovori s citatom
Še nekaj okrog priprave zelenjave. Če imate rade bolj začinjeno hrano je uporaba kajenskega popra pika na i. Kajenski poper uvrščajo med čudežno hrano, je zelo bazičen in zelo ugodno vpliva (zdravi) na telo, menda je koristen tudi pri zdravljenju želodčnih razjed. Nikakor pa ga ne zamenjajte s črnim poprom - ta deluje kislo, draži želodec in črevesno sluznico.


_________________
Repatka

Vse kroži - mineva in se na novo poraja.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom repatka Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Jaz pa sem nora na črni poper Jok Celotna naša družina Huh


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52
Prispevkov: 4788
Odgovori s citatom
Marika je napisal/a:
Jaz pa sem nora na črni poper Jok Celotna naša družina Huh


Tudi jaz Jok


_________________
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom IRA Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 05.11. 2006, 11:02
Prispevkov: 5716
Kraj: LJUBLJANA
Odgovori s citatom
Meni pa barva ni važna, samo da žge Kazati jezik Kajenski špica


_________________
Ni srečen, kdor veliko ima,
srečen je, kdor malo potrebuje!
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom IGRA Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 20:07
Prispevkov: 5298
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Jaz sem nora na kajenca, uporabljam pa še beli poper. Črnega kdaj pa kdaj, največkrat v zrnu.


_________________
http://srecna.moj-album.com
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wC0oZfU/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Irena Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 07.08. 2007, 15:38
Prispevkov: 4138
Odgovori s citatom
men pa beli ful smrdi, črnega tud ne maram, kajenski je zakon


_________________
sneguljcica
"Life Is like a Box of Chocolates... You Never Know What You're Gonna Get!"
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom sneguljcica Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11
Prispevkov: 2004
Kraj: Kranj
Odgovori s citatom
Od tega si moramo torej zapomniti: fuuuul česna, peteršilja in kajenskega popra. Kadar koli in kamor koli. Jawol, itak je vse to dobro in smo že navajeni!

Moj deci terana pri kosilu je torej še vedno zakon. WAW Če bi le Oljka kaj bolj mislila name...


_________________
Suzana Smeh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Suzana Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 08.01. 2007, 22:36
Prispevkov: 3764
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Oljka že misli nate, samo sodelavec me ignorira WAW
Bemtiš, se bova same zapeljale dol!


_________________
Ne jokaj zaradi sonca, ki je zašlo.
Zaradi solz ne boš videl zvezd.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom oljka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59
Prispevkov: 3971
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Evo, pred par dnevi sem tole dobila na mail in ker je ravno govora o čiliju ...


Čudežni čili
Strokovnjaki pravijo, da imajo čiliji toliko zdravilnih učinkov, da bi
jih morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Preberite zakaj, in
bodite veseli, saj še ni prepozno, da ga letos vzgojite na svojem
balkonu ali vrtu. In pokate od zdravja!
Nekateri jih zaradi njihovega pekočega okusa in značilne arome, ki jo že
v zelo majhnih količinah dodajo jedem, enostavno obožujejo, drugi jih iz
istega razloga ne prenesejo...

Izbira receptov s čiliji je ogromna - pobrskajte po spletu in hitro
boste ugotovili, kako enostavno je to pekoče zdravilce.
A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je "kriva" za to,
da čiliji pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj.
Proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih
Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol.
Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5
in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih
nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot
prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.
Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za
bolečino.
Čili za življenje brez tablet.
Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu
Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu,
antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim
sinusnim vnetjem.
Zaviranje raka prostate
Že tretjič, kapsaicin. Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi
dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o
zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da
kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev,
izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez
kapsaicina.
Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje
množitve kulture celic človeškega raka na prostati.
Zniževanje visokega krvnega pritiska
Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter
bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo
debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.
Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno
zmanjšanje volumna krvi.
Blaženje vnetij
Ker zavira tvorbo substance P, ki je povezana tudi s širjenjem vnetij,
kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne
lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko
nevropatijo.

Kdo bi si mislil, da lahko s pomočjo pekočih papričic hujšamo!?
Olajšanje pri črevesnih boleznih
Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da
kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati
ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.
Pomoč pri hujšanju
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi
sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da "kuri" maščobe.
Zaščita za srce
Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride
zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kaažejo, da bi lahko pomagal tudi
pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo
veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.
Zaloga vitamina C
Povprečen svež čili vsebuje precej več vitamina C kot pomaranča, zato .
kar po njem!

Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo
veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.
Pogreje vam mrzle noge
Se v hladnejših mesecih kar naprej borite z mrzlimi nogami? Stresite v
svoje čevlje nekaj kajenskega popra (ki, če niste vedeli, pravzaprav ni
poper, ampak zmlet kajenski čili) in, kot čarovnija, vaše noge bodo
prijetno tople!
Malce čilija, veliko zdravja!


_________________
Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Julija Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
zelenjava 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo