|
| zelenjava | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52 |
Prispevkov: 4788 |
|
|
|
Objavljeno: 03 Sep 2010 09:12 |
|
|
Bam napisala kar pod zelenjavo, mislim, da je nekako najbolj na mestu.
Zanima me kako je s krompirjem.
Napisala si, da deluje bazično, če je pripravljen in zaužit z olupkom.
To torej velja za kuhan in pečen krompir?
Kaj pa kuhan brez olupka ali v obliki pire krompirja?
Deluje kislo samo zaradi načina priprave?
Včeraj sem za kosilo jedla kumare v omaki, veliko žlico pire krompirja in košček sira za žar.
Sir vem, da ni "pravi", ampak za kumare v omaki in pire pa sem mislila, da deluje bazično?
Danes na meniju tvoj "peperončino", mislila sem dodat pest riža.
Kako je z rižem?
Hvala. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 28.11. 2009, 19:32 |
Prispevkov: 2500 |
|
|
|
Objavljeno: 03 Sep 2010 09:52 |
|
|
Krompir je bazično živilo. Ker pa ima največ mineralov in vitaminov tik pod olupkom, večino vsega dobrega izgubimo prav z lupljenjem. Zato je tudi za pripravo pire krompirja dobro, da ga skuhaš v olupku in potem pač olupiš. Po mejem mnenju s tako pripravljenim pirejem ni nič hudo narobe, če popaziš pri dodatkih : maslo (sveže, nesoljeno je nevtralno, predelano deluje kislo) in mleko (homogenizirano deluje kislo, nehomogenizirano je nevtralno).
Pečen krompir v olupku deluje bazično. Pazi pri maščobi.
Kumare s krompirjem so bile vsekakor bazični obrok.
Riž deluje kislo, najslabši je beli riž, malo boljša sta rjavi in basmati. S peperonato bo ok, ker imaš tam res polno dobre bazične zelenjave (dodaj tudi česen in peteršilj). Lahko pa ga nadomestiš s kvinojo, proseno kašo ali amarantom. Amarant meni po okusu ni najbolj všeč, ampak kvinoja v tej kombinaciji pa mi je bila mega. |
|
_________________ Repatka
Vse kroži - mineva in se na novo poraja. |
|
|
|
|
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 05 Sep 2010 20:52 |
|
|
Evo, pred par dnevi sem tole dobila na mail in ker je ravno govora o čiliju ...
Čudežni čili
Strokovnjaki pravijo, da imajo čiliji toliko zdravilnih učinkov, da bi
jih morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Preberite zakaj, in
bodite veseli, saj še ni prepozno, da ga letos vzgojite na svojem
balkonu ali vrtu. In pokate od zdravja!
Nekateri jih zaradi njihovega pekočega okusa in značilne arome, ki jo že
v zelo majhnih količinah dodajo jedem, enostavno obožujejo, drugi jih iz
istega razloga ne prenesejo...
Izbira receptov s čiliji je ogromna - pobrskajte po spletu in hitro
boste ugotovili, kako enostavno je to pekoče zdravilce.
A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je "kriva" za to,
da čiliji pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj.
Proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih
Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol.
Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5
in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih
nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot
prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.
Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za
bolečino.
Čili za življenje brez tablet.
Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu
Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu,
antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim
sinusnim vnetjem.
Zaviranje raka prostate
Že tretjič, kapsaicin. Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi
dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o
zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da
kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev,
izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez
kapsaicina.
Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje
množitve kulture celic človeškega raka na prostati.
Zniževanje visokega krvnega pritiska
Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter
bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo
debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.
Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno
zmanjšanje volumna krvi.
Blaženje vnetij
Ker zavira tvorbo substance P, ki je povezana tudi s širjenjem vnetij,
kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne
lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko
nevropatijo.
Kdo bi si mislil, da lahko s pomočjo pekočih papričic hujšamo!?
Olajšanje pri črevesnih boleznih
Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da
kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati
ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.
Pomoč pri hujšanju
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi
sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da "kuri" maščobe.
Zaščita za srce
Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride
zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kaažejo, da bi lahko pomagal tudi
pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo
veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.
Zaloga vitamina C
Povprečen svež čili vsebuje precej več vitamina C kot pomaranča, zato .
kar po njem!
Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo
veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.
Pogreje vam mrzle noge
Se v hladnejših mesecih kar naprej borite z mrzlimi nogami? Stresite v
svoje čevlje nekaj kajenskega popra (ki, če niste vedeli, pravzaprav ni
poper, ampak zmlet kajenski čili) in, kot čarovnija, vaše noge bodo
prijetno tople!
Malce čilija, veliko zdravja! |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| zelenjava | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|