|
| ZELENJAVA; PASTERIZIRANJE, VKUHAVANJE | | |
| | | |
| | | |
| BUČE IN KUMARE V KISU | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 23 Avg 2006 20:56 |
|
|
BUČE V KISU
Vzamemo večje jedilne buče, jih olupimo in odstranimo sredico s peškami. Buče naribamo kot repo, jih nasolimo in pustimo par ur, da spustijo vodo. Med tem si skuhamo mešanico kisa in vode (lahko uporabimo katerikoli kis, alkoholni, jabolčni, vinski). Razmerje delamo po okusu. V tej mešanici kuhamo ožete buče 5 minut, jih s penovko poberemo v skledo, dodamo nekaj zrn popra in po želji še kumino. Dobro zmešamo in nadevamo v kozarce, jih ne tlačimo, le kozarec rahlo stresamo, da se buče lepo vsedejo. Zalijemo z vrelim kisom. Pomagamo si z ročajem dolge žličke, da pride kis do dna. Takoj zapremo, pokrijemo z odejo ali brisačo in pustimo ohladiti. Lahko jih jemo kot solato ali prilogo k pečenemu mesu. Držijo se kake pol leta, potem pa postanejo premehke. Hraniti jih moramo v temnem in hladnem prostoru, odprt kozarec pa damo v hladilnik.
NA HITRO SKISANE KUMARE ZA SPROTI
Večje kumare olupimo in jim odstranimo semenje. Vsako polovičko prerežemo po dolgem na polovico, nato pa na rezine cca. 1 cm.
Skuhamo jih v mešanici alkoholnega kisa in vode z dodatkom začimb (seme koriandra, poper v zrnu, lovor), soli in po želji sladkorja. Pustimo jih vreti 6 do 8 minut, nato pa jih preložimo v kozarce in zalijemo s kisom. Zapremo ohlajene kozarce in shranimo v čim hladnejši prostor, lahko tudi v hladilnik. Shranek se drži kake 2 meseca in ni mišljen kot ozimnica. To je le rešitev za porabiti kumare, ki nam ostajajo in ne vemo več kam z njimi. So prav dober nadomestek za klasično vložene kumarice. |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| PASTERIZIRANI CVETAČNI CVETOVI | | |
| | | |
| | | |
| | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 30 Avg 2006 15:54 |
|
|
PAPRIKE POLNJENE Z ZELJEM
Potrebno je: 2O paprik babur, okoli kilogram in pol zelja v glavi, poper v zrnju, sol
Paprike dobro operemo, očistimo semenja in jih prelijemo z vrelo vodo v kateri jih pustimo 5-6 minut, potem pa jih odcedimo.
Zelje čim tanjše narežemo, po okusu soliti, dodati poper in dobro premešamo. Z zeljem polnimo paprike tako, da lahno pritiskamo zelje v njih, da ga gre notri čim več, vendar paprike ne smejo počiti. Naložimo jih v velik čeber, lonec in prelijemo z prekuhano in ohlajeno vodo. Čez nekaj dni moramo spet dodati malo prekuhane vode. Morajo biti prekrite z vodo. Potem lonec, čeber zavežemo s celofanom. |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 06.06. 2007, 16:23 |
Prispevkov: 527 |
Kraj: KUCL |
|
|
Objavljeno: 11 Jun 2007 10:00 |
|
|
Da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašala za nasvet.
Ker se približuje sezona stročjega fižola ( moj, na vrtu , ima že male strokce) bi vas vprašala kako ga shraniti.
V kisu in v slanici sem ga že, pa tudi blanširanega in surovega v skrinji sem že shranila ,samo da ima tisti iz skrinje meni neki čudni okus, ni tak kot svež, pa tudi če kupim surovega zmrznjenega v trgovini , je dober, moj iz skrinje pa ni.
Kaj delam narobe?
Ker ga imam zelo rada, bi ga dala kar precej zmrznit ,da bi ga potem lahko uporabila ali za čorbe, ali priloge ker za solato ga vložim v okisano vodo.
Lep dan še naprej vam želim |
|
|
|
| | | |
| ZELENJAVA; PASTERIZIRANJE, VKUHAVANJE | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|