Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
ZELENJAVA; PASTERIZIRANJE, VKUHAVANJE 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Najboljši način konzerviranja zelenjave, saj zelenjava ohrani naravni okus. V kozarcih je neprepustno zaprte in se ne more okužiti.

Osnovno pravilo za to opravilo je:

zelenjava mora mlada in sveža. Oprano in očiščeno znova operemo in zrežemo na drobne kose. Surovo ali kuhano v sopari naložimo v kozarce in dodamo toliko ohlajene solne raztopine, da je pokrita. Na 1l vode dodamo 10g soli in prekuhamo. Za mnoge vrste zelenjave je dovolj le enkratno pasteriziranje. Pri vrstah zelenjave, ki vsebujejo dušik (fižol, grah), kozarce po dveh urah ponovvno segrejemo do določene temperature. Na ta način zanesljivo uničimo uporne bakterije.



Nazadnje urejal/a Marika 23 Avg 2006 14:57; skupaj popravljeno 1 krat

_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
MEŠANA SOLATA PO LEVINJINO

2 kg paradižnika
2 kg paprike
1 kg mladega fižola v zrnju
10 čebul
10 strokov česna
3 dl olja
2 dl kisa
2 žlici sladkorja
sol
poper


Olupljen paradižnik narežemo na kocke. Očiščeno mesnato papriko prav tako narežemo na kocke. Sesekljamo čebulo in česen. Fižol skuhamo.
Čebulo prepražimo na olju, dodamo vse sestavine razen fižola. V kuhano zelenjavo vmešamo še fižol in ga naložimo v vroče kozarce. Fižol lahko zamenjamo s čičeriko.
Pazimo, da vročo solato naložimo v vroče kozarce in jih zapremo s pokrovčki, ki smo jih prekuhali v okisani vodi.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Pa še nekaj povezav na strani društva Gurman:

BUČKE IN ŠALOTKE V KISU
http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=577
VLOŽENI JAJČEVCI S ČESNOM IN PETERŠILJEM; PO MAKEDONSKO
http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=586
JAJČEVCI Z ŽARA V OLIVNEM OLJU
http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=585
PEČENA PAPRIKA V OLJU IN KISU
http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=560


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
BUČE IN KUMARE V KISU 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59
Prispevkov: 3971
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
BUČE V KISU

Vzamemo večje jedilne buče, jih olupimo in odstranimo sredico s peškami. Buče naribamo kot repo, jih nasolimo in pustimo par ur, da spustijo vodo. Med tem si skuhamo mešanico kisa in vode (lahko uporabimo katerikoli kis, alkoholni, jabolčni, vinski). Razmerje delamo po okusu. V tej mešanici kuhamo ožete buče 5 minut, jih s penovko poberemo v skledo, dodamo nekaj zrn popra in po želji še kumino. Dobro zmešamo in nadevamo v kozarce, jih ne tlačimo, le kozarec rahlo stresamo, da se buče lepo vsedejo. Zalijemo z vrelim kisom. Pomagamo si z ročajem dolge žličke, da pride kis do dna. Takoj zapremo, pokrijemo z odejo ali brisačo in pustimo ohladiti. Lahko jih jemo kot solato ali prilogo k pečenemu mesu. Držijo se kake pol leta, potem pa postanejo premehke. Hraniti jih moramo v temnem in hladnem prostoru, odprt kozarec pa damo v hladilnik.

NA HITRO SKISANE KUMARE ZA SPROTI

Večje kumare olupimo in jim odstranimo semenje. Vsako polovičko prerežemo po dolgem na polovico, nato pa na rezine cca. 1 cm.
Skuhamo jih v mešanici alkoholnega kisa in vode z dodatkom začimb (seme koriandra, poper v zrnu, lovor), soli in po želji sladkorja. Pustimo jih vreti 6 do 8 minut, nato pa jih preložimo v kozarce in zalijemo s kisom. Zapremo ohlajene kozarce in shranimo v čim hladnejši prostor, lahko tudi v hladilnik. Shranek se drži kake 2 meseca in ni mišljen kot ozimnica. To je le rešitev za porabiti kumare, ki nam ostajajo in ne vemo več kam z njimi. So prav dober nadomestek za klasično vložene kumarice.


_________________
Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Julija Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PASTERIZIRANI CVETAČNI CVETOVI 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
PASTERIZIRANI CVETAČNI CVETOVI

Uporabimo zdravo in ne preveč zrelo cvetačo. Njabolj epe isti dan, kot smo jo nabrali. Odstranimo zunanje liste, prirežemo kocen, da ostane samo roža. Potopimo jo za 30 minut v slano vodo, da izleze morebiten mrčes.
Razdeljeno na cvetove jo vložimo v kozarec in zalijemo z vodo. Limonin sok jo ohrani belo.

Kozarce zapremo in jo pasteriziramo.
-surovo 90 minut
-kuhano 60 minut
Oboje pri temperaturi 98 stopinj C


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
ODLIČNI DOMAČI KEČAP

4 l gostega kuhanega soka iz paradižnikov
30g soli
4 glavice rdeče čebule
2 glavice česna
50 g sladkorja
4 žlice gorčice
4 dl vinskega kisa
malo mletega popra

Paradižnikovem soku dodamo nasekljano rdečo čebulo in strt česen ter vse ostale sestavine. Segrevamo do vrenja in potem kuhamo še 15 minut. Če želimo, da je kečap bolj pikanten, lahko v maso dodamo še dve pečeni in nasekljani pekoči papriki ali feferona. Vroč kečap naložimo v segrete steklenice s širšim vratom ali manjše kozarce. Zapremo in pokrijemo, da se ohlaja pod odejo.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
JAJČEVCI ZA MUSAKO

Potrebno je: zdravi jajčevci srednje velikosti, zelena-listje, kis in sol

Oprane jajčevce olupimo in narežemo na približno centimeter široke rezine. Spustimo jih v vrelo vodo in kuhamo kakšnih 5 minut. Jajčevce odcedimo in jih naložimo v vroče kozarce. Med jajčevci dodajamo malo zelene.
Skuhamo solnico. Na liter vode damo 40-50 g soli in 150-200g kisa.
S tem prelijemo še vroče jajčevce, ki morajo vsi biti v tekočini. Zapremo kozarce in pokrijemo, da se tako počasi ohlajajo. Če naša shramba (klet) ni dovolj hladna, se priporoča še pasterizacija polnjenih kozarcev, kakšnih 30-35 minut.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
PAPRIKE POLNJENE Z ZELJEM

Potrebno je: 2O paprik babur, okoli kilogram in pol zelja v glavi, poper v zrnju, sol

Paprike dobro operemo, očistimo semenja in jih prelijemo z vrelo vodo v kateri jih pustimo 5-6 minut, potem pa jih odcedimo.
Zelje čim tanjše narežemo, po okusu soliti, dodati poper in dobro premešamo. Z zeljem polnimo paprike tako, da lahno pritiskamo zelje v njih, da ga gre notri čim več, vendar paprike ne smejo počiti. Naložimo jih v velik čeber, lonec in prelijemo z prekuhano in ohlajeno vodo. Čez nekaj dni moramo spet dodati malo prekuhane vode. Morajo biti prekrite z vodo. Potem lonec, čeber zavežemo s celofanom.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Mislim, da recepte za vložene paprike dobimo prav povsod. Eden od drugega se malo razlikujejo v kakšnem detailu. Ene so pisane, narezane na kvadratke(samo kila varianta), druge pa rdeče, narezane na trakove, z dodanim česnom in feta sirom, povrhu pa nalito z olivnim oljem in malo manj kisle. Jaz bom prilimala slikico teh paprik (na dva načina) in pa seveda namaza iz paprik, ki vsekakor ne sme manjkati.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 06.06. 2007, 16:23
Prispevkov: 527
Kraj: KUCL
Odgovori s citatom
Da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašala za nasvet.

Ker se približuje sezona stročjega fižola ( moj, na vrtu , ima že male strokce) bi vas vprašala kako ga shraniti.

V kisu in v slanici sem ga že, pa tudi blanširanega in surovega v skrinji sem že shranila ,samo da ima tisti iz skrinje meni neki čudni okus, ni tak kot svež, pa tudi če kupim surovega zmrznjenega v trgovini , je dober, moj iz skrinje pa ni.

Kaj delam narobe?

Ker ga imam zelo rada, bi ga dala kar precej zmrznit ,da bi ga potem lahko uporabila ali za čorbe, ali priloge ker za solato ga vložim v okisano vodo.

Lep dan še naprej vam želim


_________________
Radi me imejte!
http://www.glitterfy.com/glitter-words.php
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom ŽABICA Pošlji zasebno sporočilo
 
odvisnež

Pridružen/-a: 28.02. 2007, 15:10
Prispevkov: 54
Odgovori s citatom
Ga vakumsko pakiras, zavaris vrecko? Ce ga ne, fizol ali druga zelenjava in sadje poberejo arome iz drugih zivil in imajo zato cuden okus, se posebej ce je meso zraven.


_________________
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom lalakuku Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 06.06. 2007, 16:23
Prispevkov: 527
Kraj: KUCL
Odgovori s citatom
Ja , imam tisti vakuumski strojček , ki tudi zavari.

Ima pa nekako tak okus, kot bi bil surov, čeprav je kuhan Jezen do konca NE!


_________________
Radi me imejte!
http://www.glitterfy.com/glitter-words.php
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom ŽABICA Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 05.11. 2006, 11:02
Prispevkov: 5716
Kraj: LJUBLJANA
Odgovori s citatom
Zabica, pravis, da si ga blansirala. Meni ima zanic okus ce ni blansiran, ce je pa blansiran mi je O.K. Res ne vem, kje bi potem bila napaka.


_________________
Ni srečen, kdor veliko ima,
srečen je, kdor malo potrebuje!
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom IGRA Pošlji zasebno sporočilo
ZELENJAVA; PASTERIZIRANJE, VKUHAVANJE 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo