|
|
|
| OZIMNICA, DOMAČI SHRANKI...NA SPLOŠNO | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 30 Avg 2006 12:20 |
|
|
KOLIKO OZIMNICE PRIPRAVITI?
Smešno vprašanje, vendar pa mogoče, pride komu prav, kako so to izračunali naši južni sosedi za primer 4 članske družine.
Tako, na primer, so izračunali, da potrebujemo okoli 15,5 kg TURŠIJE, KISLIH PAPRIK; in KISLIH KUMARIC, kar je 2x tedensko po 80g na osebo. Prav toliko kilogramov ali manj pa naj bi porabili AJVARJA, PINDŽURA, LJUTENICE. Če pripravljate tudi kislo zelje, računajte, da ga potrebujete okoli 48 kg (2x tedensko kot glavna jed in 1x tedensko v obliki solate), kar je pol kilograma na osebo tedensko.
Kar se tiče marmelad, džemov, pekmeza in slatka, pa računajte na okoli 36 kg. To številko dobimo pri izračunu, da bomo to jedli 180 dni po 50 g po osebi, kar je skupno 9 kg po osebi. Priporoča se še okoli 40 kg kompotov in 45 l sadnih sokov. |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 31 Avg 2006 10:34 |
|
|
Tale recept sem našla na KulSlo, če bi se kdo podstopil priprave. :wink:
Kopiram.
"TURŠIJA
3 kg cvetače
3 kg zelene in rumene dolge paprike
1 kg rdečega korenja
3 kg zelenega paradižnika
3 kg svežega zelja
1 kg manjših kumaric (10 cm)
1 kg zelene (gomolj)
1 kg čebule (srebrnjak)
9 litrov vode + 3 litre kisa za vlaganje (9%)
45 dag sladkorja kristal
25 dag soli
2 vrečki vinobrana
1 vrečka konzervansa
Vso zelenjavo očistimo in operemo. Zelje zrežemo
vsaj na šest delov, tako gre v stekleno posodo, vendar morajo ostati celi kosi. Papriko (najboljša je dolga in ozka, barve so važne zaradi pisanosti izdelka) in paradižnik moramo prepikati z zobotrebcem. Vso to zelenjavo damo v večjo stekleno posodo, lahko tudi v plastične posode s pokrovom.Nato vse te plasti zelenjave prelijemo s tekočino in pokrijemo s pokrovom. Zelenjave ne kuhamo in čez približno tri mesece jo lahko uporabljamo.
Uporabljamo jo lahko kot prilogo pri narezkih, toplih kruhkih, sploh kot vso kislo zelenjavo. Lahko jo pripravimo kot solato.
Opombe
Jaz npr. zelje vzamem iz posode, ga narežem na rezine, zabelim z oljem in dodam drobno narezan česen; tako imam v zimskem času dobro solato.
Recept mi je dala prijateljica Zrinka. Ker mi je bil zelo povšeči, ga posredujem naprej, naj še drugi poskusijo, kako je dober. Vsak si ga lahko prikroji po svoje, doda lahko npr. tudi feferone, liste zelene." |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| OZIMNICA, DOMAČI SHRANKI...NA SPLOŠNO | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|