Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
OZIMNICA, DOMAČI SHRANKI...NA SPLOŠNO 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
KOLIKO OZIMNICE PRIPRAVITI?

Smešno vprašanje, vendar pa mogoče, pride komu prav, kako so to izračunali naši južni sosedi za primer 4 članske družine.
Tako, na primer, so izračunali, da potrebujemo okoli 15,5 kg TURŠIJE, KISLIH PAPRIK; in KISLIH KUMARIC, kar je 2x tedensko po 80g na osebo. Prav toliko kilogramov ali manj pa naj bi porabili AJVARJA, PINDŽURA, LJUTENICE. Če pripravljate tudi kislo zelje, računajte, da ga potrebujete okoli 48 kg (2x tedensko kot glavna jed in 1x tedensko v obliki solate), kar je pol kilograma na osebo tedensko.
Kar se tiče marmelad, džemov, pekmeza in slatka, pa računajte na okoli 36 kg. To številko dobimo pri izračunu, da bomo to jedli 180 dni po 50 g po osebi, kar je skupno 9 kg po osebi. Priporoča se še okoli 40 kg kompotov in 45 l sadnih sokov.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
TURŠIJA
(ukiseljeno povrće) povećava apetit i pospešuje varenje. Tokom procesa fermentacije enzimi i bakterije pretvaraju šećer iz namirinice u laktičku kiselinu koja ojačava floru organa za varenje što dovodi do poboljšanog iskorišćenja hranjivih sastojaka.

TURŠIJA ne mora biti samo u vidu kiselih krastavčića, već se može kiseliti u solju ili u tamari sosu razno povrće, voće, morske alge, riba. Pripremanje turšije može biti proces od jednog ili više dana (presovana salata) ili višemesečan.
TURŠIJA - Sastavni i neizbežni deo zimskih radosti. Od nje se uveče u domaćinskim kućama pravi ikebana koja se zaliva vrućom rakijom.

Tole pa sem dodala zaradi tega, ker bi prosila vse poznavalce, če lahko še kaj dodajo o turšiji.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59
Prispevkov: 3971
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Tale recept sem našla na KulSlo, če bi se kdo podstopil priprave. :wink:

Kopiram.

"TURŠIJA

3 kg cvetače
3 kg zelene in rumene dolge paprike
1 kg rdečega korenja
3 kg zelenega paradižnika
3 kg svežega zelja
1 kg manjših kumaric (10 cm)
1 kg zelene (gomolj)
1 kg čebule (srebrnjak)
9 litrov vode + 3 litre kisa za vlaganje (9%)
45 dag sladkorja kristal
25 dag soli
2 vrečki vinobrana
1 vrečka konzervansa

Vso zelenjavo očistimo in operemo. Zelje zrežemo
vsaj na šest delov, tako gre v stekleno posodo, vendar morajo ostati celi kosi. Papriko (najboljša je dolga in ozka, barve so važne zaradi pisanosti izdelka) in paradižnik moramo prepikati z zobotrebcem. Vso to zelenjavo damo v večjo stekleno posodo, lahko tudi v plastične posode s pokrovom.Nato vse te plasti zelenjave prelijemo s tekočino in pokrijemo s pokrovom. Zelenjave ne kuhamo in čez približno tri mesece jo lahko uporabljamo.
Uporabljamo jo lahko kot prilogo pri narezkih, toplih kruhkih, sploh kot vso kislo zelenjavo. Lahko jo pripravimo kot solato.

Opombe

Jaz npr. zelje vzamem iz posode, ga narežem na rezine, zabelim z oljem in dodam drobno narezan česen; tako imam v zimskem času dobro solato.

Recept mi je dala prijateljica Zrinka. Ker mi je bil zelo povšeči, ga posredujem naprej, naj še drugi poskusijo, kako je dober. Vsak si ga lahko prikroji po svoje, doda lahko npr. tudi feferone, liste zelene."


_________________
Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Julija Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
OZIMNICA, DOMAČI SHRANKI...NA SPLOŠNO 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo