|
| MARMELADE RECEPTI | | |
| SLIVOV "PEKMEZ" | | |
| LIMONINA MARMELADA | | |
| | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 06 Sep 2006 09:36 |
|
|
Nekaj zanimivih receptov, ki sem jih odkrila med iskanjem eko pridelave in predelave.
BIOMARMELADE
R Recepti od biokmetice - Annemarie Malatschnig
Brezhibno sadje, med akacije in jabolcni pektin so osnovni dodatki za vsakrsno biomarmelado. Med akacije za sladkanje naj bi uporabljali zato, ker nima izrazitega lastnega okusa. Marmelado je treba polniti vrelo vroce cisto do roba v steklene posode s pokrovi z navojem. Vendar pozor: na navoju zunaj ne sme biti niti kapljice! Tako napolnjene kozarce takoj zapreti in priblizno za pet minut postaviti na pokrov - nato obrniti in shraniti.
MARMELADA TRNULJE
1 kg trnulj, obilno jabolcnega soka,
6 dag jabolcnega pektina,
30 dag akacijevega medu
(ali biosladkorja)
Daj v lonec sadeze (malo mesa, mnogo peck)
in jabolcni sok in pusti, da enkrat zavre. Stisni maso skozi cedilo in pusti, da se shladi. Nato dodaj pektin in pusti, da zavre. Na koncu dodaj se med in pusti, da ponovno zavre.
KUTINA MARMELADA
1 kg kutin,
6 dag jabolcnega pektina,
30 dag akacijevega medu
Kutine samo operi (ne lupi in ne odstrani pecke) in narezaj na drobne kocke.
V loncu z nekaj vode (da se ne prismodijo) kuhaj, dokler niso mehke. Nato pasiraj in pusti, da se shladi. Masi dodaj pektin, pusti da zavre, doda se med in ponovno zavre pusti da.
MALINOVA MARMELADA
1 kg malin,
6 dag jabolcnega pektina,
30 dag akacijevega medu
Ociscene maline s pektinom
pomesaj in pusti, da zavre.
Dodaj med in pusti, da ponovno zavre. |
|
|
|
| | | |
| | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 06 Sep 2006 16:25 |
|
|
Ko ga kje "SREČAM" ti poročam. Pojma nimam.
Kot želirno sredstvo uporabljamo dragocen jabolčni pektin namesto želatine.
naravni jabolčni pektin), lahko namreč kupimo v skoraj vsaki trgovini z živili. Naše babice so. namesto tega marmeladi dodajale jabolčne olupke,
Jabolčni pektin - Znano je, da jabolčni pektin, veže holesterol in kislino v tankem črevesu ter da pozitivno vpliva na raven holesterola v krvi.
Bio Pectin®
Vsebuje prehransko vlaknino, ki ugodno vpliva na prebavo in daje občutek sitosti.
Tablete Bio Pectina vsebujejo 500 mg modificiranega pektina iz mesa petih agrumov.
Pektin je neprebavljiva, topna prehranska vlaknina, ki po zaužitju potuje preko prebavnega trakta in se deloma razgradi šele v debelem črevesju, kjer jo za svojo hrano uporabijo mikroorganizmi oziroma probiotiki. Znano je tudi, da se na pektin preko črevesja veže holesterol, težke kovine in druge telesu škodljive snovi. Ko govorimo o probiotikih je ena izmed snovi, na katero pomislimo prav gotovo pektin, ki se v glavnem nahaja v sadju, zato ga še posebej priporočamo osebam, ki zaradi različnih vzrokov ne uživajo dovolj sadja.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča do 30 g prehranske vlaknine na dan, iz različnih virov kot npr. sadje, zelenjava, stročnice, polnozrnati izdelki.
|
pektin u tekućem stanju (gotov pektin) koji se lakše koristi pri dodavanju u masu za želirane proizvode (žele-bomboni)
Engleski naziv: dried pectin
pektin u suhom stanju (u obliku praha) koji se prije uporabe mora rekonstituirati u vodi ili se rekonstituira u samom proizvodu. |
Pektin imajo v trgovinah z zdravo prehrano. V Mariboru sem ga kupila v trgovini Ajda. Uporabila sem ga za kuhanje marmelade. |
|
|
|
|
| | | |
| MARMELADE RECEPTI | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|