Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
MARMELADE RECEPTI 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Pa dajmo na plano recepte: svoje najljubše mešanice ali pa marmelade iz enega samega sadje. Pač...marmelade.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SLIVOV "PEKMEZ" 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
SLIVOV "PEKMEZ"

na 1 kg sliv
200 g sladkorja
sok in lupinica ene limone

Slive operemo in izkoščimo. V loncu jih kuhamo toliko časa, da nastane gosta kaša. Ves čas kuhanja mešamo. Ko se zgosti, dodamo sladkor in limono. Po želji lahko okus spreminjamo tudi z dodajnajem klinčkov.Kuhamo še toliko časa, da se ponovno zgosti. Nadevamo v kozarce in zapremo.
Rok trajanja je do 1 leta, na hladnem in temnem prostoru.
Po želji na koncu lahko dodamo še npr. cimet ali rum.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LIMONINA MARMELADA 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
LIMONINA MARMELADA

1l vode
1dl limoninega likerja
1 kg sladkorja
6 večjih limon
6 lističev bele želatine

Limone dobro operemo in jih skupaj z lupino narežemo na tanke lističe. Tako pripravljene limone zalijemo s hladno vodo in pustimo najmanj 6 ur stati.
Potem jih zavremo, pokrijemo in spet pustimo stati cca. 10 minut. Potem jih ponovno zavremo in kuhamo še 10 minut. Odstavimo in dodamo limonin liker in lističe želatine. Še vroče polnimo v kozarce in dobro zapremo.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Nekaj zanimivih receptov, ki sem jih odkrila med iskanjem eko pridelave in predelave.

BIOMARMELADE
R Recepti od biokmetice - Annemarie Malatschnig

Brezhibno sadje, med akacije in jabolcni pektin so osnovni dodatki za vsakrsno biomarmelado. Med akacije za sladkanje naj bi uporabljali zato, ker nima izrazitega lastnega okusa. Marmelado je treba polniti vrelo vroce cisto do roba v steklene posode s pokrovi z navojem. Vendar pozor: na navoju zunaj ne sme biti niti kapljice! Tako napolnjene kozarce takoj zapreti in priblizno za pet minut postaviti na pokrov - nato obrniti in shraniti.

MARMELADA TRNULJE
1 kg trnulj, obilno jabolcnega soka,
6 dag jabolcnega pektina,
30 dag akacijevega medu
(ali biosladkorja)
Daj v lonec sadeze (malo mesa, mnogo peck)
in jabolcni sok in pusti, da enkrat zavre. Stisni maso skozi cedilo in pusti, da se shladi. Nato dodaj pektin in pusti, da zavre. Na koncu dodaj se med in pusti, da ponovno zavre.

KUTINA MARMELADA
1 kg kutin,
6 dag jabolcnega pektina,
30 dag akacijevega medu

Kutine samo operi (ne lupi in ne odstrani pecke) in narezaj na drobne kocke.
V loncu z nekaj vode (da se ne prismodijo) kuhaj, dokler niso mehke. Nato pasiraj in pusti, da se shladi. Masi dodaj pektin, pusti da zavre, doda se med in ponovno zavre pusti da.

MALINOVA MARMELADA
1 kg malin,
6 dag jabolcnega pektina,
30 dag akacijevega medu

Ociscene maline s pektinom
pomesaj in pusti, da zavre.
Dodaj med in pusti, da ponovno zavre.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
minister za informiranje

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 13:19
Prispevkov: 129
Odgovori s citatom
Marika, kaj je in kje se dobi jabolčni pektin? Oz. kako to sploh izgleda, kot prah, tekočina...?
Priznam, da ne vem :oops: Upam, da nisem edina :wink:


_________________
Lep pozdrav, Maja
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom maychi Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Ko ga kje "SREČAM" ti poročam. Pojma nimam.

Kot želirno sredstvo uporabljamo dragocen jabolčni pektin namesto želatine.

naravni jabolčni pektin), lahko namreč kupimo v skoraj vsaki trgovini z živili. Naše babice so. namesto tega marmeladi dodajale jabolčne olupke,

Jabolčni pektin - Znano je, da jabolčni pektin, veže holesterol in kislino v tankem črevesu ter da pozitivno vpliva na raven holesterola v krvi.

Bio Pectin®

Vsebuje prehransko vlaknino, ki ugodno vpliva na prebavo in daje občutek sitosti.

Tablete Bio Pectina vsebujejo 500 mg modificiranega pektina iz mesa petih agrumov.

Pektin je neprebavljiva, topna prehranska vlaknina, ki po zaužitju potuje preko prebavnega trakta in se deloma razgradi šele v debelem črevesju, kjer jo za svojo hrano uporabijo mikroorganizmi oziroma probiotiki. Znano je tudi, da se na pektin preko črevesja veže holesterol, težke kovine in druge telesu škodljive snovi. Ko govorimo o probiotikih je ena izmed snovi, na katero pomislimo prav gotovo pektin, ki se v glavnem nahaja v sadju, zato ga še posebej priporočamo osebam, ki zaradi različnih vzrokov ne uživajo dovolj sadja.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča do 30 g prehranske vlaknine na dan, iz različnih virov kot npr. sadje, zelenjava, stročnice, polnozrnati izdelki.


pektin u tekućem stanju (gotov pektin) koji se lakše koristi pri dodavanju u masu za želirane proizvode (žele-bomboni)

Engleski naziv: dried pectin
pektin u suhom stanju (u obliku praha) koji se prije uporabe mora rekonstituirati u vodi ili se rekonstituira u samom proizvodu.


Pektin imajo v trgovinah z zdravo prehrano. V Mariboru sem ga kupila v trgovini Ajda. Uporabila sem ga za kuhanje marmelade.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.07. 2006, 17:37
Prispevkov: 783
Odgovori s citatom
Šele zdaj sem opazila.

Jabolčni pektin se dobi v večini trgovin z zdravo prehrano. In sicer pakiran v vrečicah po 30 g.


_________________
Lep pozdrav, Biba

"Vsak ima svoj okus," je rekel hudič in sedel v koprive.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom biba Pošlji zasebno sporočilo
MARMELADE RECEPTI 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo