Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
ŽELEJI NA SPLOŠNO in RECEPTI 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
»Žele«
je ustrezno želirana mešanica sladkorjev in sadnega soka in/ali vodnih
ekstraktov iz ene ali več vrst sadja.
Količina sadnega soka in/ali vodnih ekstraktov, uporabljena za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od količine, določene za proizvodnjo džemov. Te količine so izračunane po odštetju mase vode, ki je bila uporabljena pri pripravi vodnih ekstraktov.

»Ekstra žele«

Pri »ekstra želeju« pa količina sadnega soka in/ali vodnih ekstraktov,
uporabljena za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od količine, določene za proizvodnjo ekstra džemov. Te količine so izračunane po odštetju mase vode, ki je bila uporabljena pri pripravi vodnih ekstraktov.
Pri proizvodnji ekstra želejev v mešanici ni dovoljeno uporabiti naslednjega sadja: jabolk, hrušk, sliv, melon, lubenic, grozdja, buč, kumaric in paradižnika.



Nazadnje urejal/a Marika 23 Avg 2006 07:48; skupaj popravljeno 1 krat

_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Želeji nasveti 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Želeje pripravljamo iz sadnih sokov in sladkorja. Na 1l soka damo 1kg sladkorja. Sladkemu sadju moramo dodati sok dveh limon, manj aromatičnemu sadju pa vanilijo, cimet ali nageljnove žbice. Za ćele je primeren sadni sok, ki vsebuje dovolj pektina in kisline ((npr. kutina, ribez, še nezrela jabolka). Predolgo kuhanje uniči pektin. Sadje, ki nima dovolj pektina, pripravljamo skupaj s tistim sadjem, ki ga vsebuje v veliki količini.
Želejem, ki so brezbarvni ali premalo aromatični, izboljšamo barvo in okus z močno obarvanimi in aromatičnimi sokovi (jabolčni sok z robidničnim ali bezgovim sokom, jabolčni sok s sokom črnega ribeza, sok rdečega ribeza s sokom črnega rineza ali z malinovim sokom).

Sočenje:
Sadja ne sladkamo. Vroč sok takoj obdelamo v žele. Čas kuhanja je različen glede na vsebnost pekltina, ki ga sedje vsebuje, od 5-15 minut.
Kuhanje z vodo:
Trdo sadje (jabolka, kutine, hruške) operemo, odstranimo peclje in muhe in zrežemo na manjše kose. Kuhamo v majši količini vode, da se zmehča. Zmehčanega potem precedimo skozi čisto krpo. 1/3 tekočine pokuhamo, predno dodamo sladkor.
Priprava želeja:
Sadni sok segrejemo, počasi vmešamo sladkor in kuhamo, dokler dokler zmes ne postane sluzasta. Kozarce napolnimo do roba.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
HITRI RIBEZOV ŽELE

2kg prebranega in opranega ribeza brez pecljev
1100g sladkorja

Ribez pomešamo s sladkorjem in pustimo statiti tako nekaj ur, da se sladkor raztopi. Potem ga pristavimo in pustimo, da vre kakšnih 7 minut., nakar ga skozi prtič precedimo v kozarce, in zapremo.
Kašo, ki je ostala v prtiču lahko pretlačimo in ji dodamo še malo svežega ribeza in iz tega naredimo džem. Lahko pa kaši dodamo tudi vode, prevremo in dobimo okusen kompot.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ŽELEJI NA SPLOŠNO in RECEPTI 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo