|
|
|
| ŽELEJI NA SPLOŠNO in RECEPTI | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 22 Avg 2006 21:38 |
|
|
»Žele«
je ustrezno želirana mešanica sladkorjev in sadnega soka in/ali vodnih
ekstraktov iz ene ali več vrst sadja.
Količina sadnega soka in/ali vodnih ekstraktov, uporabljena za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od količine, določene za proizvodnjo džemov. Te količine so izračunane po odštetju mase vode, ki je bila uporabljena pri pripravi vodnih ekstraktov.
»Ekstra žele«
Pri »ekstra želeju« pa količina sadnega soka in/ali vodnih ekstraktov,
uporabljena za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od količine, določene za proizvodnjo ekstra džemov. Te količine so izračunane po odštetju mase vode, ki je bila uporabljena pri pripravi vodnih ekstraktov.
Pri proizvodnji ekstra želejev v mešanici ni dovoljeno uporabiti naslednjega sadja: jabolk, hrušk, sliv, melon, lubenic, grozdja, buč, kumaric in paradižnika. |
|
|
|
| Želeji nasveti | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 23 Avg 2006 06:53 |
|
|
Želeje pripravljamo iz sadnih sokov in sladkorja. Na 1l soka damo 1kg sladkorja. Sladkemu sadju moramo dodati sok dveh limon, manj aromatičnemu sadju pa vanilijo, cimet ali nageljnove žbice. Za ćele je primeren sadni sok, ki vsebuje dovolj pektina in kisline ((npr. kutina, ribez, še nezrela jabolka). Predolgo kuhanje uniči pektin. Sadje, ki nima dovolj pektina, pripravljamo skupaj s tistim sadjem, ki ga vsebuje v veliki količini.
Želejem, ki so brezbarvni ali premalo aromatični, izboljšamo barvo in okus z močno obarvanimi in aromatičnimi sokovi (jabolčni sok z robidničnim ali bezgovim sokom, jabolčni sok s sokom črnega ribeza, sok rdečega ribeza s sokom črnega rineza ali z malinovim sokom).
Sočenje:
Sadja ne sladkamo. Vroč sok takoj obdelamo v žele. Čas kuhanja je različen glede na vsebnost pekltina, ki ga sedje vsebuje, od 5-15 minut.
Kuhanje z vodo:
Trdo sadje (jabolka, kutine, hruške) operemo, odstranimo peclje in muhe in zrežemo na manjše kose. Kuhamo v majši količini vode, da se zmehča. Zmehčanega potem precedimo skozi čisto krpo. 1/3 tekočine pokuhamo, predno dodamo sladkor.
Priprava želeja:
Sadni sok segrejemo, počasi vmešamo sladkor in kuhamo, dokler dokler zmes ne postane sluzasta. Kozarce napolnimo do roba. |
|
|
|
| | | |
| ŽELEJI NA SPLOŠNO in RECEPTI | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|