Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
SPOZNAJMO UTEŽI in delo z njimi 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
V zadnjem času vse bolj spoznavamo, da je delo z utežmi prijetno, varno, godi našemu počutju, nam pomaga pri preoblikovanju telesa.....

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Za krepitev kosti in mišic
JOYCE L. VEDRAL

PRIROČNIK ZA KREPITEV KOSTI IN OBLIKOVANJE TELESA
(kratek povzetek)



KREPITE SI KOSTI IN MIŠICE, POLEG TEGA PA SI OBLIKUJTE TUDI LEPO POSTAVO

Res je, pravilno ste prebrale. Hkrati si lahko krepite kosti, okrepite, oblikujete in poudarjeno oblikujete mišice -poleg tega pa si oblikujete tudi lepo postavo. Na ta način boste pospešile svojo presnovo (metabolizem), kar pomeni, da boste lahko jedle več, a se ne boste zredile. Povečale boste količino svoje energije, zmanjšale stres, videti boste mlajše in mlajše se boste tudi počutile. To lahko dosežete z lahkimi ročkami (ročnimi utežmi), pri čemer boste upoštevale določeno izvedbo vaj.

KAKO LAHKO IZVAJANJE VAJ Z UTEŽMI KREPI KOSTI

Med mišicami in gostoto kosti obstaja zelo pomembna zveza: če boste imele več mišic, boste imele tudi močnejše, gostejše kosti! Raziskave to dokazujejo. Ko povečate mišično maso, krepite kost. Če krepite kosti, si oblikujete čvrsto, lepo oblikovano, ženstveno mišičje.
Objavljene so bile številne raziskave, ki kažejo, da si lahko ženske, če vadijo celo z lahkimi utežmi, krepijo kosti tudi tedaj, če so stare štirideset ali še precej več. Nadomestna zdravljenja z hormonom estrogena sicer pomagajo ohranjati kostno maso, ki jo ženska ima, ne more pa prispevati k povečanju nove.
Ne samo da dviganje uteži osteoporozo ustavi, temveč jo celo zmanjša.

PROCES STARANJA LAHKO ZAOBRNETE V KATERIKOLI STAROSTI

Ženske, ki vadijo z utežmi, izgledajo, se počutijo in so tudi dejansko telesno mlajše od svoje kronološke starosti. Zakaj? Ker nadomeščajo izgubo svojih mišic in kosti, izboljšajo držo telesa, povečajo količino svoje energije in gredo po stopnicah enako lahkotno, kot so šle pred desetimi leti.
Medicinsko je dokazano, da se naša presnova vsakih deset let zmanjša za dva odstotka. Zdravniki ugotavljajo, da se to upadanje začne že pri dvajsetih! Pri tridesetih letih izgubimo povprečno četrt kilograma mišic na leto. Za vsakih trideset gramov izgubljenih mišic ne postane naše telo samo bolj >mlahavo<, ampak se upočasni tudi presnova, kajti mišice so edino tkivo človeškega telesa, ki dela štiriindvajset ur na dan.
Kaj to pomeni? To pomeni, da se pri petdesetih letih presnova zmanjša za najmanj deset do petnajst odstotkov. To pa še ni vse. Ko stopi ženska v menopavzo in izgubi menstruacijo, ne porabi več dvajset tisoč kalorij na leto, ki so potrebne za sam proces menstruacije (izguba krvi).
Naj vas to ne potre, pravi avtorica priročnika.
Kako mišice povečajo metabolizem? Vsakega pol kilograma mišic, ki jih dodaste svojemu telesu, porabi štirideset do petdeset dodatnih kalorij na dan. Medtem, ko boste izgubljale kilograme maščevja, boste pridobivale mišice. Mišice tehtajo več kot maščoba, zavzamejo pa manj prostora.
Ko boste torej začele vaditi, boste v ogledalu na sebi videle ogromno spremembo, prav tako v konfekcijski številki -četudi ne nujno na tehtnici.

DELAJTE AEROBNE VAJE, PRI KATERIH IZKORIŠČATE TEŽO LASTNEGA TELESA IN IMEJTE OD TEGA TROJNO KORIST

Poleg vaj z utežmi(vaje za moč) lahko izvajate tudi aerobne vaje. Le te prispevajo k telesni pripravljenosti kar trojno korist: krepijo srce in pljuča, porabljajo odvečno telesno maščobo, poleg tega pa še povečujejo kostno gostoto.
Vendarle pa vaje z utežmi povečujejo gostoto kosti celega telesa, aerobne vaje, pa so bolj splošne. Vaje z utežmi so edini način za oblikovanje, krepitev in napetost vsake posamezne mišice in vseh mišic.

PREDNOSTI, KI JIH POVDARJA AVTORICA

-vaje so tudi za zdravje in lepoto
-vaje delate doma s poceni ročnimi utežmi
-vaje lahko delate ne glede na starost in telesno težo
-sami izberete vrsto vadbe: osem, šestnajst ali dvaintrideset minut

In pa še:
Čeprav ni razloga, da bi delale več, bo marsikatera rekla, da hoče in zmore več. Seveda, vadite lahko na vse pretege. Celotno telo lahko vadite tri dni na teden, vsakokrat po dvaintrideset minut, vendar morate vaje z utežmi naslednji dan izpustiti. Več ne smete vaditi. Izpustiti morate vadbo z utežmi, namesto njih lahko delate aerobne vaje..

RESNIČNA ALI NAPAČNA TRDITEV: PODIRANJE NEKATERIH ZGREŠENIH PREDSTAV O KREPITVI MIŠIC IN KOSTI

-vaje, ki bi pomenila >vrelec mladosti Napačno. Vaje z utežmi dobesedno zaobrnejo staranje vašega organizma. S pomočjo vaj z utežmi obnavljate in gradite mišice in kosti; obnavljate in povečujete svojo energijo; preoblikujete in krepite svoje telo, ki postaja s tem bolj napeto. Izboljšajo baje celo spolno življenje.

-mladim ženskam ni potrebno telovaditi!
Napačno. Dokler ste mlade, morate telovaditi, da bi pridobile kar največ kostne mase. In nič zato če ste starejše. Samo začnite in pridobite nazaj tisto, kar ste izgubile -in še več.

-če ste predebele, je bolje, da z utežmi ne telovadite. Tako si boste pridelale samo mišice in izgledale boste še krepkejše kot zdaj.
Napačno. V resnici zavzemajo mišice manj prostora kot maščobe, poleg tega pomagajo pri izgorevanju maščob. Pa še to: če boste čakale, da boste shujšale in šele potem začele vaditi z utežmi, boste postale mlahave. Od tega pa tudi kosti ne bodo imele nikakršne koristi. Zakaj bi torej čakale? Če boste vadile in se pri tem zdravo prehranjevale, namesto da se čutite krive in prikrajšane za hrano, boste razmišljale čisto drugače.

-če vam pri izvajanju vaj poka in hrešči, pomeni, da ste za to prestare.
Napačno. Strokovnjaki trdijo, da takrat, ko slišite pokanje, vezi in kite spreminjajo svoj položaj.
Hreščanje je posledica drgnjenja hrustancev, s katerimi je prevlečen vrh kosti. Največkrat ga slišite takrat, če ste se na tem delu kosti kdaj poškodovale. To ni nič posebnega, razen če vas ne boli.

-skelenje v mišicah je znamenje, da ste se verjetno poškodovale.
Napačno. To je popolnoma normalna posledica telesne dejavnosti pojavi se zaradi mikroskopsko majhnih natrganin med mišicami, vezmi in kitami. To bolečino povzroči lažja prehodna notranja oteklina. Če vas boli in skeli, ste lahko samo vesele.
Če pa gre za poškodbo, jo spremlja ostra in/ali trajna bolečina, ki bi ostala, če bi vajo nadaljevali.

-moški teh vaj ne potrebujejo. So samo za ženske.
Napačno. Zakaj? V knjigi.

-če ste tako rekoč brez vsake kondicije (vzdržljivosti) ali imate stanjšane kosti, z utežmi ne smete telovaditi.
Napačno.

-če imate artritis, z utežmi ne smete telovaditi.
Napačno.

ZAGRETOST (MOTIVACIJA) ZA VADBO

Zakaj imate predsodke pred vadbo? Zakaj se ne sprostite? Zakaj si ne dovlite uživati življenja in pustiti, da gre vse lepo po naravni poti? Narava ni predvidela, da obsedite na mestu - zastajate. Narava je predvidela, da delate - in to malce na način jamskega človeka.
Kaj se bo zgodilo, če se ne boste ukvarjale s telesno dejavnostjo? Ne le, da boste sovražile svojo podobo v ogledalu, tudi zdravje vas bo izdalo. Mišice in kosti bodo oslabele in prezgodaj boste postale šibke in stare. Pravilna prehrana ni dovolj!
Da bi vadile, morate same s seboj skleniti pogodbo in je ne smete kršiti.

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 02.06. 2006, 17:18
Prispevkov: 350
Kraj: Trst, Italija
Odgovori s citatom
Rad bi samo nekaj pripomnil: mišice so največji porabnik kalorij, jaz, no, ne morem se bildat ki ima uničeno ramo (čakam operacijo, že ta drugo na istem mestu). Pa za ženske, ne se bati, da če dvigujete uteži, da boste postale ogromne kot Schwarzenegger, zato ker je nivo testosterona v krvi premajhen v ženski, da bi se mišica tako grozovito povečala, če pa to hočete, boste pa morale jemati steroide, ki pa so 1)prepovedana substanca 2)naredijo več škode kot koristi. Dvigovanje uteži pri ženski lepo izoblikuje telo tako da boste imele lepo postavco če boste redno to počele.


_________________
Let the bodies hit the floor!
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom paramilitary Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
 
naključni mimoidoči

Pridružen/-a: 06.07. 2006, 14:06
Prispevkov: 2
Odgovori s citatom
Marika lep te pozdravljam in ti čestitam za tako lep forum. prav občudujem tvojo voljo in prizadevnost, da nas seznanjaš s toliko različnimi prispevki. Res se ti zahvaljujem ker brskaš za nas. Jaz po večini samo prebiram, ker nimam časa, da bi kaj napisala. Zanima pa me ali mogoče ti telovadiš po tej knjigi in kakšni so občutki. Jaz sem si jo sposodila v knjižnici in me zanima če se sploh splača začeti. Zelo bi ti bila hvaležna za odgovor. Drugič bom pa kaj več o sebi povedala. Lepo te pozdravljam. :roll: :shock: :scratch:


_________________
LP Darči
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom darja Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Darja sem nekaj časa delala po tej knjigi, potem pa sem to prekinila -trdovratna poškodba zaradi padca.
Občutki so bili zelo dobri. Sem pa vadbo malce kombinirala tudi z nekaj drugimi vajami. Dobro je, če se vsaj na začetku probaš držati, da dobiš grift, potem pa lahko tudi malce kombiniraš po svoje. Meni se je poznalo predvsem na mišicah rok, pa tudi treuščka ne smem pozabiti.

Prijetno vadbo ti želim.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
naključni mimoidoči

Pridružen/-a: 06.07. 2006, 14:06
Prispevkov: 2
Odgovori s citatom
Hvala Marika, zdaj se bom tudi jaz spravila telovadit, sem jo morala najprej prebrat, da sem dobila neki vtis, bom pa sporočila kako kaj napredujem. Še naprej ti želim lep dan. Smejati se na ves glas


_________________
LP Darči
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom darja Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
KAKO BOSTE DELALE VAJE

Za vsako vajo, pri kateri bodo potrebne uteži, boste uporabljale zelo preprost, časovno preizkušen piramidni sistem. To pomeni dodajanje teže vsakemu naslednjemu nizu vaj in hkrati v vsakem naslednjem nizu opravile manjše število ponovitev vaj. Da si ne boste bolj škodovale kot koristile, boste na začetni stopnji uporabljale prikupno lahke uteži (ročke), ki tehtajo pol kilograma, kilogram in kilogram in pol. zapomnite si: teža velja za eno utež! Tako je videti vaš začetni piramidni sistem:
1.niz: 12 ponovitev, polkilogramska utež; 15-30 sekund počitka
2.niz: 10 ponovitev, kilogramska utež; 15-30 sekund počitka
3.niz: 8 ponovitev, kilogram in pol težka utež; 15-30 sekund počitka

V knjigi potem sledi podrobnejši opis izvajanja. Kot tudi vaj, pri katerih ne uporabljamo uteži. Tam so nizi in ponovitve drugačni. Kot npr.:
1.niz:15-25 ponovitev brez uteži, 15-30 sekund počitka
2.niz: enako
3.niz: enako

VAJE ZA RAZTEZANJE
VAJE ZA OGREVANJE NAMESTO OBIČAJNIH VAJ


PREGLED VSEH VAJ IZ PRIROČNIKA
VAJE ZA HRBET IN TREBUH
Vaji za ogrevanje:kolena k sebi, potisk na hrbtenico; dinozavrov upogib
Vaje za hrbet:
1.enoročno veslanje v predklonu
2.priteg izza glave naprej
3.obojeročno veslanje stoje
Vaje za trebuh
1.upogib trupa
2.dvig medenice z upognjenimi koleni
3.dvig medenice z rahlo pokrčenimi koleni
VAJE ZA NOGE IN BOKE/ZADNJICO
Vaji za ogrevanje: izmenični izteg v kolenu; zasuk s prekrižanimi nogami
Vaje za noge
1.upogib v kolenu
2.izpadni korak
3.primik noge ali
3a.polpočep z razširjenimi nogami
4.dvig na prste stoje
Vaje za boke/zadnjico
1.izmenični dvig nog leže na trebuhu
2.dvig zadnjice leže na hrbtu
3.izteg v kolku stoje
VAJE ZA ROKE: ZAPESTJE, BICEPS IN TRICEPS
Vaji za ogrevanje: pasja taca -razteg zapestja in mišic podlakti, dotik hrbta -aktivna biceps in triceps
Vaji za zapestje
1.upogib v zapstju s podprijemom
2.izteg v zapestju z nadprijemom
Vaji za biceps
3.obojeročni upogib v komolcih stoje
4.upogib v komolcu v opori
Vaji za triceps
5.izteg v komolcu v opori
6.izteg v komolcu izza glave navzgor
VAJE ZA RAMENA IN PRSI
Vaji za ogrevanje: objem glave -raztezanje ramen in hrbta; raztezanje prsi z brisačo nad glavo
Vaje za ramena
1.obojeročni potisk nad glavo
2.dvig rok v odročenje - lažji način
2a.dvig rok v odročenje- običajni način
3.izmenični dvig rok pred telsom
Vaje za prsi
1.obojeročni potisk s prsi
2.sklek (skleca)-lažji način
2a.sklek - običajni način
3.metuljček


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Okrajšave:
hb/tb za hrbet in trebuh
ng-b/zd za noge in boke/zadnjico
rk za roke
ps/ra za prsi in ramena
Brez pomeni, da ta dan ne vadite z utežmi

    *URNIK OSEMMINUTNE VADBE
    PON hb/tb
    TOR ng-b/zd
    SRE rk
    ČET ps/ra
    PET hb/tb
    SOB ng-b/zd
    NED rk
    PON ps/ra
    Torek izpustite, nato pa spet začnete vaditi

    *URNIK ŠESTNAJSTMINUTNE VADBE
    PON hb/tb, ng-b/zd
    TOR rk, ps/ra
    SRE brez
    ČET hb/tb, ng-b/zd
    PET rk, ps/ra
    SOB brez
    NED brez

    *URNIK DVAINTRIDESTMINUTNE VADBE
    PON vse vaje
    TOR brez
    SRE vse vaje
    ČET brez
    PET vse vaje
    SOB brez
    NED brez

Edino kar morate paziti je, da vseh vaj za telo ne opravite v dveh zaporednih dnevih. Zapomnite si, da mišice potrebujejo 48 ur počitka, da si opomorejo.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
VZEMITE TEŽJE ROČKE, KO POSTANEJO PREJŠNJE PRELAHKE

Vaditi začnite z zelo lahkimi utežmi, toda po enem ali dveh tednih boste pripravljene na težje. Ne hitite.
Začetne uteži
1.niz 0,5kg
2.niz 1kg
3.niz.1,5kg
prvo povečanje
1.niz 1kg
2.niz 1,5kg
3.niz 2,5kg
drugo povečanje
1.niz 1,5kg
2.niz 2,5kg
3.niz 4kg
tretje povečanje

1.niz 2,5kg
2.niz 4kg
3.niz 5kg
četrto povečanje

1.niz 4kg
2.niz 5kg
3.niz 6kg
peto povečanje
1.niz 5kg
2.niz 6 kg
3.niz 7,5kg
šesto povečanje
1.niz 5kg
2.niz 7,5kg
3.niz 10kg
sedmo povečanje

1.niz 6kg
2.niz 7,5kg
3.niz 10g

Sami se lahko odločite kje se boste ustavili. Velika večina žensk se ustavi pri vadbi z utežmi, ki ne dosegajo desetih kilogramov.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 02.06. 2006, 15:09
Prispevkov: 5454
Kraj: Brežice
Odgovori s citatom
Iz lastnih izkušenj ..... splača se delat, ker so rezultati zelo lepo vidni. Počutje se izboljša, postanemo nasmejani, veseli in po vsaki vadbi prijetno utrujeni z zavestjo, da smo nekaj koristnega storili za svoje telo Pomezik


_________________
Bože daj mi mir da podnesem
ono što ne mogu promjeniti,
hrabrost da promjenim ono što promjeniti mogu
i mudrost da ovo dvoje razlikujem.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom levinja Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
 
ekspert

Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:51
Prispevkov: 90
Kraj: Primorska
Odgovori s citatom
Dodajam scan vaj z utežmi za krepitev kosti in mišic., ki jih zgoraj opisuje Marika.














_________________
Teni
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Teni Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Uuuuuu ...Teni.....noro....

Še dobro da sem ti dala navodila za limanje slikc....... Smejati se na ves glas Smejati se na ves glas

Ava


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
ekspert

Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:51
Prispevkov: 90
Kraj: Primorska
Odgovori s citatom
Ja, saj prav zato sem jih rabila, sem sicer že prej probala po tej poti, pa sem bila preveč nestrpna, se mi je zdelo, da se čisto preveč časa nič ne zgodi, pa sem obupala. Zdajle je pa šlo, hvala.

V glavnem, mačke, navodila so sedaj popolna, je tudi narisano, izgovori, da se ne da vadit, ne pridejo več v poštev. Pomezik

Gremo v napad, za čvrste ritke Pomezik in še čvrstejše joške od obale do koroške. Smejati se na glas


_________________
Teni
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Teni Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52
Prispevkov: 4788
Odgovori s citatom
Pa še moj prispevek(ja ja vem ... povsod moram dodat nekaj svojega WAW )

Torej, povezave in vaje po katerih si jaz sestavljam treninge:

RAMENA: http://mojtrener.com/index.php?group=lmenu&menu=trening&menuItem=article&g_domain=mojtrener.com&g_lang=sl&subMenuItem=448

PRSA:
http://mojtrener.com/index.php?group=lmenu&menu=trening&menuItem=article&g_domain=mojtrener.com&g_lang=sl&subMenuItem=449

NOGE:
http://mojtrener.com/index.php?group=lmenu&menu=trening&menuItem=article&g_domain=mojtrener.com&g_lang=sl&subMenuItem=450

ROKE:
http://mojtrener.com/index.php?group=lmenu&menu=trening&menuItem=article&g_domain=mojtrener.com&g_lang=sl&subMenuItem=570

HRBET:
http://mojtrener.com/index.php?group=lmenu&menu=trening&menuItem=article&g_domain=mojtrener.com&g_lang=sl&subMenuItem=451

Da si boste lahko pomagale pri svojih treningih in z utrjevanjem kritičnih mest WAW
Pa da boste vedle o katerih vajah govorim pri svojih treningih!

Pa Pa


_________________
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom IRA Pošlji zasebno sporočilo
SPOZNAJMO UTEŽI in delo z njimi 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo