|
|
|
| DUKAN RECEPTI II. FAZA | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24 |
Prispevkov: 6156 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 31 Jan 2012 15:02 |
|
|
OBROKI II. Faza
RAZSUTA SARMA
Skuhaj kislo zelje
Posebej skuhaj(praži) mleto meso, čebulo, česen, dodaj lovor in suho meso. Zmešaj z zeljem, začini po okusu (poper, paprika, paradižnikova mezga).
TUNINA SOLATA
1 konzerva tune v lastnem soku
½ paprike
Česen
Čebula
Poper, origano, bazilika, sol
1 paradižnik
jogurt
MUSAKA
Paradižnik
Jajca, mleko
Puranje mleto
Bučka
Korenje
Cvetača
Paprika
Šampinjoni
Česen
Na čebuli popraži korenje in meso, cvetačo malo pokuhaj. Naloži vse sestavine v pekač, polij z jajci, razžvrkljanimi z mlekom in peci 30 minut na 200 stopinj.
PEČENE PAPRIKE S SKUTO
Zmešaj skuto, česen, sol in začime, lahko dodaš tudi 1 jajce.. Z mešanico napolni paprike in jih speci v pečici.
POLNJENE BUČKE
Mlade bučke razpolovi in izdolbi sredino.
Mleto puranje meso zmešaj z začimbami kot za polpete, dodaj jajce in nasekljano sredico bučk.
Peci v pečici cca pol ure.
SARMA
1 kg mletega mesa (lahko mešaš pusto govedino in purana ali piščanca)
Čebula
Česen
Sol
Poper
Jajce
Prekajeno puranje stegno, ali pusta šunka
Iz vsega naštetega naredi mesno masoin jo zavij v zeljne liste. V kozico daj na dno zeljne liste, naloži nanje sarme, pa spet zeljne liste…., zalij z jušno osnovo in skuhaj.
Lahko tidi spečeš v pečici.
PONAREJENA FRANCOSKA SOLATA
Na kocke narezana in kuhana zelenjava:
Koleraba
Korenje
Zelena
(ne grah in krompir)
Kisle kumarice
Sveža paprika
Trdo kuhana jajca
Na trakce narezane piščančje prsi v ovoju.
Zmešamo in vmešamo Dukanovo majonezo.
MESNO ZELENJAVI RAŽNJIČI
Na palčke nabadamo izmenično koščke piščančjega mesa, čebulo, papriko, bučke, jajčevce in šampinjone. Spečemo na žaru, v ponvi ali v pečici.
TORTILJA
Piščančji file
Čebula
Sveža paprika
Svež paradižnik
Česen
Feferoni ali čili omaka
Spečemo palačinke po Dukanovem receptu (brez sladila)
Na čebuli popražimo na trakove narezan piščančji file, dodamo česen, poper, sol in na trakove narezano papriko. Pražimo, dokler ni meso pečeno.
Posebej zmiksamo pol čebule, en paradižnik in eno papriko, strok česna, začinimo s soljo, poprom in feferonom, ali s čili omako.
Palačinke nadevamo z mesom in polijemo z omako.
CVRTJE
2 jajci
Koščki paprike
Koščki paradižnika
Sol, poper
Nasekljana čebula
Na čebuli popražimo zelenjavo, zalijemo z jajci, pokrijemo in pustimo, da jajca zakrknejo.
PIŠČAČJA BEDRA Z ZELENJAVO V VREČKI
Zgornji del piščančjega beda brez kože in vidne maščobe začinimo in damo v vrečko za pečenje. Dodamo zelenjavo po okusu (ne krompirja) tako, da je zelenjava spodaj, meso pa leži na njej. Zavežemo vrečko, prešpikamo, položimo na pekač in spečemo v pečici.
POLNJENA PIŠČANČJA BEDRA
1 žlica ovsenih otrobov
1 jajce
Česen,sol
Šampinjoni iz slanice
Nadev naj nekaj časa stoji, da se otrobi napnejo. Zgornji del bedra brez kože previdno zareži in naredi žep. Napolni ga z nadevom, zapri z zobotrebcem in speci v pečici na 180 stopinj cca pol ure.
MUSAKA IZ JAJČEVCEV IN PIŠČANČJEGA FILEJA
1 manjši jajčevec
200 g mletega piščančjega fileja (lahko puran)
1 čebula
200 mll mleka
2 žlici kefirja (jogurt, grški jogurt)
Pol žlice gustina
Začimbe po želji
Sol
Jajčevec nareži na kolute, posoli in pusti nekaj časa, da spusti vodo. Potem ga speci na žaru ali v ponvi. Mleto meso popraži na čebuli, dodaj začimbe in izmenično (meso-jajčevec) naloži v ognjevarno posodo. Prelij z mlekom, v katerega si vmešal kefir in gustin. Peci v pečici 45 min.
POLNJENE PAPRIKE
Omaka :
Na suho popražimo kar veliko pora (3 stebla, dolga cca 15cmo)
dolijemo 1 l pasiranega paradižnika, malo čebule v prahu, sol, biotop začimbe in eno čisto govejo juho (ne kocka-je mastna)
česen v granulatih (ali pa svež, še bolje)
Nadev:
pol kg piščančje mleto
1 jajce
dve pesti sojinih kosmičev
sol,česen,začimbe
Nadevajte paprike in jih skuhajte v omak. Će vam ostane nadeva, naredite kroglice in jih dodajte v omako.
MARSALA PIŠČANEC
1 piščančje prsi
1 žlica curryja
Česen v prahu
Pest gob
1/3 rdeče čebule
2 žlici mleka
3 žlice vina Marsala
Nareži piščančje prsi na tanko in jih potresi z obeh strani s česnom in curryjem. Popeci do zlato rjave barve. Posebej spraži narezano čebulo in gobe, dodaj mleko in vino Marsala (ali pa kako drugo). Na šibkem ognju kuhaj 5 minut. Na krožnik daj piščanca, navrh pa mešanico čebule in gob.
MEHIŠKE TORTILJE
4 Dukanove palačinke
300gf piščančjega fileja
100 g zelene solate
200 g zelja
1 svežo papriko
2 dcl jogurta (ali par žlic grškega jogurta)
Čese, čebula
Piščančji file narežemo na koščke, popopramo, dodamo mleto papriko in pustimo, da se marinira. Medtem tanko narežemo zelje, papriko in solato.
Jogurt začinimo s česnom, čilijem, soljo, poprom in nasekljano čebulo.
V ponvi popečemo piščanca – solimo.
S sestavinami nadevamo palačinke.
CVETAČIN PIRE
3 žlice smetanovega sira(ali grški jogurt)
1 cvetača
Aroma masla
1-2 stroka česna
Sol, poper
Kuhano cvetačo dobro odcedimo. Vse sestavine zmiksamo s paličnim mešalnikom.
BOLONJSKA OMAKA
2 žlici ketchupa brez sladkorja in maščobe
1 sesekljana čebula
500 g pustega govejega mesa
1 skodelica gob
2 pločevinki konzerviranih paradižnikov
2 žlici paradižnikove mezge
Sladilo – po želji
Posebej prepražite meso.
Vse
Popražite čebulo, dodajte gobe in vse ostale sestavine. (paradižnike zmiksajte). Pražite, da se malo zgosti. Dodajte meso in kuhajte cca 20 minut. Omako lahko postrežete z narezanimi palačinkami.
PIŠČANEC Z GOBAMI
1 žlica kremnega sira
Pest narezanih gob
1 piščančje prsi
2 šalotki
1 žlička dijonske gorčice
1 kocka piščančje juhe
Nareži piščančje prsi na medaljone.
Prepraži šalotko in gobe, dodaj medaljone in peci, da porjavijo z obeh strani. Prelij piščanca s piščančjo čisto juho iz kocke in kuhaj še pet minut. Vmešaj gorčico in kremni sir in kuhaj, da se zgosti.
Priloga – zelenjava
BROKOLI PITA
250g smetanovega sira (ali grški jogurt)
1-2 brokolija
2 jajci
2 beljaka
Česen v prahu
2 žlici ovsenih otrobov
Sol, poper
Brokoli kuhamo cca 10 minut in narežemo na velike kose
Zmešamo vse sestavine in pečemo v pečici 30-45 minut.
GRŠKI JOGURT S KUMARO
2 kumari
2 stroka česna
1 skodelica grškega jogurta
Žlička sesekljane mete
Sol
3 žlice belega vina
Zmiksaj grški jogurt in česen, dodaj narezano kumaro in svežo meto. Za dve uri v hladilnik.
ZAVITEK S SLADKIM ZELJEM IN SKUTO
Podlaga kot za ponarejen burek (glej recepti I. faza)
½ glave svežega zelja
1 čebula
Sol, kumina, poper
½ kg skute
Na čebuli prepraži narezano zelje, dodaj začimbe in zalij z belim vinom. Skuto malo posoli. Oboje nadevaj v testo, zvij in peci na 180 stopinjah pol ure. (Testo povrhu pomaži , da se ne izsuši. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 05 Feb 2012 23:02 |
|
|
DUKANOVE PALAČINKE
2 jajci
4 zrhane žlice gustina
1,5 dl posnetega mleka
ščep soli
Najprej zmešamo jajca in gustin v gladko mao in šele nato prilijemo mleko in dodamo sol po okusu. Masa je čisto tekoča, ampak ko jo zlijemo na ponev, lepo zakrkne. Pečemo na manjši, dobro segreti ponvi s premazom proti sprijemanju (jaz sem pekla na keramični). Ko se na vrhu začnejo delati mehurčki, jo z lopatico obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Pečene odlagamo na krožnik, eno na drugo.
Palačinke imajo povsem ta pravi palačinkast okus, le malo manj rahle so. Iz zgornje mase sem spekla 8 palačink, premera kakih 18 cm. Uporabne so za jest kot klasične palačinke, lahko pa jih uporabimo tudi za lazanjo po Dukanu ali kaj drugega. |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24 |
Prispevkov: 6156 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 06 Feb 2012 07:39 |
|
|
Pa še en recept iz oddaje Dobro jutro, primeren tudi za mrzli bife (prirejen po Dukanu)
PIŠČANČJI GALANTIN S KOKTAJL OMAKO
1 velik piščančji zrezek,
sol,
sveže mleti beli poper,
100 g šampinjonov,
5 rezin rdeče paprike,
1 strok česna,
vejica peteršilja,
timijan,
2 žlici skute ali greškega jogurta
Postopek: Piščančja prsa narežemo na zrezek, nato jih potolčemo, solimo in popramo. Zrezek obrežemo v pravokotno obliko, ostanke mesa pa zdrobimo v mešalniku in dodamo skuto, česen in peteršilj. Šampinjone prepražimo, solimo in popramo. Papriko narežemo na trakove in vse skupaj zložimo na zrezek, dodamo še šampinjone in mesno maso. Zrezek zavijemo v alu folijo, ki jo pomastimo z oljem. Kuhamo 20 minut nato ohladimo.
Za koktajl omako si zamislimo joigurtovo omako po okusu, majoneza ali tatarsko omako. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 16 Mar 2012 17:27 |
|
|
Tole sem danes "izumila" in po dolgem času uživala ob obroku.
PIŠČANEC S CURRYEM
Sestavine:
piščančji file
bela čebula
curry prah
timijan
česen v granulah
sol in poper
po želji bio piščančja kocka, 1/4 kocke kokosove maščobe (5g cca)
Najprej drobno sesekljamo čebulo in jo dušimo na malo vode in po želji kokosovi maščobi. Ko postekleni, dodamo na majhne kocke narezano piščančje meso in pražimo, da spremeni barvo. Dodamo začimbe, premešamo in zalijemo z malo vrele vode. Dušimo, da se čebula razpusti in meso zmehča. Postrežemo z otrobovimi žličniki.
OTROBOVI ŽLIČNIKI
1 jajce
2 do 3 žlice v moko zmletih ovsenih otrobov
Stepemo jajce in dodamo otrobovo moko. Pustimo, da nabrekne. Po potrebi dodamo še moko ali par kapljic mleka. Z žlico režemo maso v vrelo slano vodo in kuhamo cca 10 minut.
DOBER TEK
Sem pa ugotovila, da imajo nekatere jedi iz otrobov popolnoma drugačen okus, če le te zmeljemo v kavnem mlinčku v moko. |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| | | |
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59 |
Prispevkov: 3971 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 24 Mar 2012 00:37 |
|
|
DUKAN KREKERJI S SEZAMOM
250g puste skute
1 žlička lana
1 žlička sezama,
1/2 skodelice ovsenih otrobov
3 jušne žlice pšeničnih otrobov
sol,
vinski kamen (pecilni prašek)
Vse sestavine ročno zgnetemo v testo, oblikujemo krekerje, povaljamo v sezamu in spečemo na 170 stopinj (ventilator), da dobijo svetlo rjavo barvo.
Recepta še nisem preizkusila, so pa dekleta na coolinariki navdušene in jih pečejo zelo pogosto, da imajo nekaj za grizljat. |
|
_________________ Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje. |
|
|
|
|
| DUKAN RECEPTI II. FAZA | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|