Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
Rekeracija in antioksidanti 
poznavalec

Pridružen/-a: 03.06. 2006, 04:53
Prispevkov: 85
Kraj: Litija
Odgovori s citatom
Tudi ta članek je snet z neta, avtorja žal ne poznam, je pa zanimiv.

Antioksidanti varujejo pred poškodbami tkiva

V revijah za šport je veliko je napisanega o tem, kako je telesna vadba koristna za zdravje telesa. Pretiravanje s športom pa brez pravilne prehrane povzroči tudi poškodbo tkiv. Zaščita z antioksidanti nas lahko zavaruje pred škodljivostjo obremenjevanja telesa.
Nikomur ne želim zmanjšati motivacije za telesno vadbo ali kritizirati naporne atletske treninge. Rada bi vam le z nasvetom olajšala pot do dobrih športnih rezultatov, da bi s pomočjo antioksidantov preprečiti škodo,ki jo tkivom povzročajo večji telesni napori. Podrobneje vam bom poskusila razložiti, kaj se dogaja v vašem telesu pri stalnem obremenjevanju mišic:
• ko se med vadbo proizvajajo prosti radikali, ki okvarjajo mišice
• kako antioksidanti varujejo pred poškodbo in skrajšajo okrevanje
Kako telesna vadba poškoduje mišico?
Delo mišice se generira s pretvorbo kemične energije, ki jo zagotavlja molekula adenozin trifosfata (ATP) v mišični celici, v mehansko energijo mišične kontrakcije. Zaloge ATP-ja so ozko omejene, zato jih mora mišična celica stalno obnavljati. Zaloge se obnovijo iz mišičnega glikogena(ogljikov hidrat) in maščobe.
Potrebno je razložiti nekoliko kemije, da boste razumeli zakaj nekaterinadomestki prehrane delujejo in drugi ne.
Pretvorba sladkorjev in maščob v energijo poteka v telesu kot kemična reakcija, imenovana oksidacija. Iz reakcije se kot stranski produkt izplavljajo pari vodikovih atomov (H2), ki v krvi reagirajos kisikom (O), da nastane voda (H2O). 95% porabljenega kisika v telesu se uspešno pretvarja v neškodljivo vodo. Ta neškodljiv proces je opisan v vseh učbenikih, poteka pa s pomočjo encima citokrom C oksidaza. S tem, ko se kisik reducira v vodo, se sprosti v mišicah energija za obnavljanje zalog ATP-ja.
Veliko učbenikov pa izpušča drugo pot, po kateri mišice uporabijo kisik. Le 5% kisika je udeleženega v nepopolni redukciji, kjer končni produktni neškodljiva voda, pač pa še kako škodljive kemične spojine: superoksidni prosti radikali, hidroperoksidi, hidroksilni prosti radikali. Te spojine uničujejo vsako mišično celico s katero pridejo v stik. Tako povzročena poškodba je vzrok za bolečine v mišicah in utrujenost še nekaj časa po končanem treningu.
Čim težji in daljši so treningi, več škodljivih prostih radikalov proizvedemo. Telo profesionalnega atleta porabi 12-20 krat več kisika kot človek, ki pretežno sedi. Takšna poraba kisika proizvede ogromen potencial prostih radikalov.
Neposredne meritve koncentracije prostih radikalov pri zvečanem telesnem treningu so bile opravljene na laboratorijskih podganah (leta 1989, dr.Alexandre Quintanilha s sodelavci). Primerjali so podgane, ki so bile izpostavljene večjim telesnim stresom, in ostale podgane. Med opazovanjem niso kazale večje prizadetosti od kontrolne skupine. Direktne meritve pa so pokazale trikrat zvečano koncentracijo prostih radikalov v mišicah pri trenirani skupini podgan. Avtopsija je pri teh pokazala neposredne okvare mišice.
Nabiranje prostih radikalov v mišici pa ni samo preprosta posledica zvečane porabe kisika v celici. Zveča se tudi obraba encima citokrom C. Citokrom C je zadnji encim v verigi reakcij, ki obnavljajo energetsko zalogo ATP v mišici. Pri vsakemu zvečanju porabe energije v mišici nad bazalno, se lahko aktivnost cito kroma C zmanjša tudi do 50%.
Na tržišču obstajajo celo poskusi, da v prehrambene dodatke za športnike dodajajo čisti encim citokrom C. Zvečanje encima na ta način je jalov inznanstveno neutemeljen.
Ko pade aktivnost citokroma C, mu pride na pomoč neka druga molekula,za katero ste prav gotovo slišali, in sicer koencim Q (CoQ).Koencim Q pomaga regenerirati ATP, čeprav tudi sam ob tem odda nekaj superoksidnih radikalov. Kakorkoli je šport za telo dobro dejanje, se moramo zavedati tudi škodljivosti pretiravanja.
Če športnik želi napredovati, mora nujno povečati mišično maso. Koencim Q se v normalnem metabolizmu prav tako oksidira in izloči, kljub temu pa imajo trenirani športniki v mišicah večje koncentracije te spojine.Dolgi, intenzivni treningi večajo koncentracijo CoQ v mišicah.
Obstaja tudi koristna bljižnica za povečanje koncentracije koencimaQ v mišici. Ni potrebno leta trenirati predno jo dosežete. Na univerziv Texasu so dokazali, da uživanje CoQ s hrano zlahka dvigne njegov nivov mišici.
Pomembnejše za nas pa je, da Co Q omogoča lažji doseg želenih rezultatov treninga, večjo maso in vzdržljivost mišic. V raziskavi so opazovali60 mladih moških, ki so 8 tednov uživali 60 mg koencima Q na dan, ob tempa opravljali vsakodnevne treninge kot doslej. Po osmih tednih so za 28%zvečali maksimalno kapaciteto za vadbo.
Seveda so bili moški vključeni v študijo določenega tipa. Vsi so imeliv sebi že veliko potenciala za napredovanje. Ne zagotavljam vam, da boste vsi, ki se rekreativno ukvarjate s športom dosegli za 28% boljši energetski status, vsekakor pa ga boste precej izboljšali z uporabo koencima Q. V tabletah obstaja pripravek Q10, to je kemično transformirana različica mišičnega koencima.
CoQ10 vpliva poleg dviga energetskega statusa organizma tudi na zmanjšanjevsebnosti prostih radikalov. Nevtralizira jih. Izmerjen učinek delovanjavečje vsebnosti CoQ v celici je zmanjšana koncentracija prostih radikalov.
Koncentracija CoQ v mišicah po letu 25 naglo pada. Vsem aktivnimšportnikom, starejšim od 25 let, priporočam dnevno dozo 30-60 md CoQ10,vključenega v vsako nadomestno formulo.
Kakšna je poškodba tkiva zaradi delovanja prostih radikalov?
Tudi ko smo prenehali obremenjevati mišice prosti radikali nadaljujejos poškodbami tkiva. Najdalj so obstojni hidroksilni radikali (nastajajopri razcepu vode v telesu). Kako delujejo? Hidroksilni radikali napadajomaščobe v celičnih membranah (membrani mišične celice). Celična membrana,ki ji prosti radikali razkrojijo maščobe, gradnike membrane, propade. Taproces imenujemo lipidna peroksidacija. Proces propadanja povzročivnetje in bolečine v mišicah.
Razkrojene maščobe, ki nastanejo v procesu lipidne peroksidacije, tudisame postanejo radikali, imenovani peroksiradikali. Ti nadaljujejouničujoče potovanje naprej po telesu, povzročajo škodo in rojevajo noveproste radikale. Po vsakem težkem treningu se sproži veriga vnetnih reakcij,ki v celoti traja do 20 ur predno se ustavi.
Mišice pa ne poškodujejo samo prosti radikali, ki se sproščajo med treningomin veriga radikalov, ki jo sprožijo hidroksilni radikali po obremenitvi.V organizmu se sproži še ena kaskadna reakcija, ki pa traja tudi več dni.
Takoj, ko telo spozna škodo, ki jo napravijo na tkivu prosti radikali,se aktivira imunski sistem, da bi to škodo popravil. Prve pridejo na pomočcelice imunskega sistema imenovane neutrofilci. Njihova naloga jeodstranjevanje mrtvih in poškodovanih celic, s tem, da jih preprosto razkrojijo.A tudi ob tem razkroju se sproščajo novi prosti radikali. Nihče ni še razložilzakaj telo sam sebi povzroča škodo na ta način. Verjetno gre za pomanjkljivostimunskega sistema, nastalega v dolgi evoluciji.
Bolečine v mišicah in utrujenost sta pogosta vzroka za to, da so treningimanj učinkoviti. Športniki so tako ujeti med dve dejstvi: če preobremenjujejomišice jim grozi poškodba s prostimi radikali, ki zahteva svoj čas, dase popravi in slabši rezultati, če ne trenirajo dovolj.
Antioksidanti pomagajo v boju proti poškodbi mišice
Prosti radikali so kot sovražna vojska v našem telesu. Pobijajo celice,zastrupljajo encime, proizvajajo strupene kemikalije, uničujejo celičnemembrane z lipidno peroksidacijo, na koncu pa še spodbujajo telo, da škodujesamemu sebi. Zato potrebujemo mehanizme za boj z njimi.
V organizmu imamo tri glavne antioksidante, encime, ki nevtralizirajoproste radikale. Katalaza nevtralizira vodikov peroksid, superoksidnadismutaza uničuje superoksidne radikale, glutation peroksidazapa razstruplja perokside. Samo enega od njih nam uspe nadomeščati v telesus pomočjo nadomestkov v hrani, in sicer glutation peroksidazo.
Glutation in njegov prekurzor n-acetil cistein lahko nadomeščamoobliki tablet. Priporočena mešanica naj vsebuje 350 mg n-acetil cisteinain 200 mg L-glutationa.
Ostali naravni antioksidanti
Zelo pomembna v procesu boja proti prostim radikalom sta vitamina Ein C v visokih dozah (vit E do 1000 I.U. na dan in vit C od 2-12g na dan).Selen nadomeščamo v dozah 200-400 µg/dan. Pazljivost velja visokim dozamselena nad 800 µg/dan, ki so toksične.


_________________
url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wSD2War/]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Zebra Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24
Prispevkov: 6156
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Zebra, krasno in zanimivo. Hvala!
Ja, celo življenje se moramo učiti.

Ker si tako podkovana, nam boš gotovo tudi znala svetovati glede prehrane v tej smeri. Dobro, za C vitamin itak vsi vemo (čeprav sem nekje prebrala, da tisto, kar ga dobimo s hrano, še zdaleč ne zadostuje), kaj pa E vitamin in selen?


_________________


http://www.itiniti.com/art/index.html
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom babica Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 02.06. 2006, 15:09
Prispevkov: 5454
Kraj: Brežice
Odgovori s citatom
Antioksidanti so zelo pomembi, sploh pri vrhunskih športnikih.

Tudi pri nas, ki se ukvarjamo z vadbo je pomembno njihovo uživanje.

Jaz imam to kar lepo pošlihtano. Pijem jih vsak dan. V času vadbe malo več, ob običajnih dneh malo manj.

Babica selen je dodan ponavadi raznim pripravkom.


_________________
Bože daj mi mir da podnesem
ono što ne mogu promjeniti,
hrabrost da promjenim ono što promjeniti mogu
i mudrost da ovo dvoje razlikujem.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom levinja Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
 
bralec

Pridružen/-a: 27.01. 2009, 13:45
Prispevkov: 5
Odgovori s citatom
Zelo dober, kvaliteten antioksidant je sok Goji, ki je na žalost pri nas zelo slabo poznan.

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom juki Pošlji zasebno sporočilo
Rekeracija in antioksidanti 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo