Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.
Komentarji v katalogu datotek 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Bom sem prekopirala, kar smo že rekli na to temo. Irena, tako bo na kupu. :)

Maša je napisal/a:
Aja, še to. Mogoče boste prave za mojo težavo, ko itak vse veste. Smejati se na glas (Da se najprej malo priliznem, hehe.) Namreč po ključih, disku itd se mi enako kot vsem valja xxx datotek. Sicer sem skrbna pri poimenovanju, sistematična pri drevesni strukturi in vse to, pa še vedno ni v redu. Pri današnjem številu datotek se izgubljam. Nekako vzdržujem nekakšen katalog v Wordovi datoteki, poleg lokacije in imena datoteke vpišem kakšno opombo, kaj je v tej datoteki.

Evo, točno to potrebujem. Pregled, kjer sta povezana mesto in ime datoteke - in kjer lahko sama vpišem neko opombo. Hudič je, ko se nekaj zamenja, dodaja... nemogoče za vzdrževati. Saj razumete. Ne da bi vedela, sem prepričana, da so takšne želje in probleme imeli že pred menoj in nekako si mislim, da so jih tudi rešili s kakšnimi podpornimi programčki. Milijon tistih utility programčkov, ki jih nimaš časa niti prelistati, kaj šele pregledati. Ali pozna kdo kakšnega? Hvala vnaprej...


Marika je napisal/a:
Za Mašo. Nisem še našla tople vode kar se tiče datotek. Je pa ena malenkost na katero bi te opozorila, pa čeprav jo mogoče že uporabljaš. Kometarje, ključne besede, zvrsti in podobno vpisuješ že v sami datoteki pod lastnostmi (to seveda ponavadi največkrat pozabimo delati, ker se nam nikoli ne odpre kot opcija, ampak je nekaj, kar moramo sami izbrati). Ko ti potem klikneš pogled določene mape in imaš tam recimo 20 datotek ali več, se ti vse to prikaže. Seveda moraš še prej sami mapi določiti naj to prikaže. Ali veš o čem govorim? Jok

Tule v ospredju vidiš okence za vpis, v ozdju pa je s tem okencem prekrito prikazovanje mape z večimi dokumenti.

Ah ...sem zakomplicirla. Če ne poznaš.......lahko bolj podrobno razložim, drugače ne bom smetila po nepotrebnem.


Maša je napisal/a:
Mariki sem dolžna še en odgovor. Namreč pred dvema mesecema (komaj verjamem, da je že toliko, a sem preverila) sem spraševala za urejanje svojega kataloga datotek. Marika, povedala si mi za možnost vpisovanja komentarjev v Lastnosti datoteke. Fantastično je! To je prava rešitev mojega problema. Deluje tudi pri datotekah ppt, pps, jpg..., edino pri pdf ne gre, ker ne pusti nič zapisovati v file. Klikneš z desnim gumbom miške na imenu datoteke in dobiš Lastnosti. V Raziskovalcu sem v naslovni vrstici izklopila Vrsto datoteke, ki pobere veliko prostora ter vklopila Komentarje in jih raztegnila do konca zaslona. Super. Datoteko lahko preimenuješ, neseš drugam, karkoli, komentar gre z njo. TO JE TO! Deluje na vseh računalnikih, Windows imajo vsi.
Ugotovila sem, da mi prav pride tudi v službi. Kolikokorat po vrsti odpiram datoteke, ker je težko v en naslov stlačiti vsebino, avtorja ali prejemnika, številko verzije, datum in kaj še vse...
Marika, spraševala sem na več koncih, hehe, tudi na uredništvu Monitorja, pa je edino tvoj predlog dober. Še enkrat hvala.
LP Smeh Maša


1A/ Vpis v datoteki
Recimo v Wordu izbereš meni Datoteka, izbira Lastnosti. Odpre se tisto okno, ki ga je Marika lepo dala v slikco zgoraj. V okno Komentarji napišeš poljuben tekst. Ok, prav veliko tudi nima smisla, vendar vsaj izpišeš kratice v imenu datoteke, številka verzije, na koga se nanaša... vse to je možno. Gumb V redu in voila.

1B/ Vpis direktno na imenu datoteke
Odpreš svoj način pregledovanja drevesne strukture, recimo Moj računalnik ali Raziskovalec. Poiščeš datoteko na zaslon, jo pokažeš z miško in klikneš z desnim gumbom. Izbereš Lastnosti (ponavadi je zadnja na seznamu). Med zavihki najdeš enakega, kot se odpre v datoteki (glej zgoraj Marikino slikco). Ne garantiram, da deluje v vseh programih, deluje pa v Office programih (Word, Excel, PowerPoint), na slikcah (jpg, tif; drugih nisem poskusila). Pdf žal ne deluje.

2/ Prikaz komentarjev na zaslonu
Odpreš svoj način pregledovanja drevesne strukture, recimo Raziskovalec (Explorer). Na desni polovici je seznam datotek, v naslovni vrstici so naslovi stolpcev, ki naj jih prikazuje. Recimo vsi imamo Ime, Velikost, Datum spremembe, ponavadi je vmes tudi Vrsta datoteke. Z miško pokažeš na naslovno vrstico in klikneš z desnim gumbom. Dobiš seznam vseh možnih stolpcev. Klikneš pred Komentarji, da se prikaže kljukica. Če zmanjkuje prostora, se mogoče čemu odpoveš za prikaz, v tem primeru samo še enkrat klikneš na izbiri s kljukico in je ne bo več. Z miško lahko v naslovni vrstici tudi primeš rob stolpca, ki je namenjen tej izbiri ter po žeji raztegneš ali zožaš.
To je vse. Na levi strani je drevesna struktura, na desni imena datotek, zraven pa izpisani pripadajoči komentarji. Prostor za izpis komentarja je sicer omejen, vendar v novejših verzijah Office z miško pokažeš na ime datoteke, malo postojiš in se ti odpre okvirček s celotnim komentarjem.

In še en namig. Hitro ugotoviš, da nastavitev naslovne vrstice velja samo za točno ta imenik, v vseh drugih je po starem. Koliko imamo že podimenikov???!!! Ok, v Raziskovalcu nastaviš izgled okna, kot ti je všeč. Meni Orodja, izbira Možnosti mape. Zavihek Pogled. Čudežni gumb Uporabi za vse mape. Fascinantno, ali ne? Če ne drug, nas je Bill Gates prepričal, da se vedno splača vprašati.

Če imate težave ali je še kaj na nejasno, veste, kje sem.
Hehe, a se mi pozna, da sem včasih pisala računalniške priročnike, mar ne?

LP Smeh Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
Komentarji v katalogu datotek 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.