|
| kako naj skuham marmelado brez sladkorja? | | |
| | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 05 Sep 2006 19:26 |
|
|
Poka čisto preprosto:
Ne dodaš nič, ali pa malo fruktoze. Vse to seveda ni trajno, ampak manjše količie hraniš na hladnem in ko jih odpreš, jih je potrebno porabit; ali pa zamrzneš (spet manjše količine). Ni ravno idealno, je pa nekaj, za kar vsaj veš, kaj ješ.
Lahko dodajaš tudi umetna sladila, pač stvar odločitve in tvojega načina življenja. Sama moraš presoditi, kje je tisti "še za tebe dovoljeni prag umetnega", ki ga boš pač uporabljala v svojem življenju. Nekdo ga zapolni vodo(kupljeno), drugi z marmeladami, tretji z kruhom. Pač izberi nekaj. Nikakor pa ne vse.
Ravno v tem se meni zdi najbistvenejša poanta MOntija: Ne ločevanje, ne ne vem kaj, ampak izogibanje vsemu temu, kolikor se pač da. In da se! Ne vedno in vselej in tega "čuda" tudi nihče ne pričakuje od nas. Ampak kolikor pač zmoremo, hočemo, smo pripravljeni. ....... |
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
minister za informiranje
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 13:19 |
Prispevkov: 129 |
|
|
|
Objavljeno: 05 Sep 2006 19:54 |
|
|
Tako, kot je napisala Ma<rika. Poljubno sadje, jaz dodam še sok ene ali 2 limon, ter malo fruktoze, pač po okusu, da ni preveč kislo, pač da je vsaj malo podobno marmeladi :wink:
Na koncu dodam še "gel fix", vendar po pravici povedani ne vem koliko je to po montiju (ve katera?) in napolnim kozarčke.
Se moram pohvaliti, da sem lani delala kar nekaj različnih marmelad 8slivova, breskova, iz bezga, hrušk, grozdja in mešane) in vse po tem "receptu" in se mi ni pokvarila niti ena. Pa imam še sedaj nekaj kozarčkov stare.
Sem pa med vikendom pripravila 3 litre bezgove marmelade. Veliko dela, a se splača |
|
_________________ Lep pozdrav, Maja |
|
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24 |
Prispevkov: 6156 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 27 Sep 2006 19:12 |
|
|
Malo pozno, vendar od srca, kot pravijo.
Marmelado brez sladkorja kuham iz kakršnegakoli sadja (tudi iz zmrznjenega), če je kislo, dodam malo natrena, sicer ničesar. Marmelado vročo napolnim v majhne kozarčke, obrnem "na glavo" in pokrijem, da se počasi ohladi. Tako shranjena ostane tudi več kot leto dni (ponavadi pa jo prej pojemo), le ko kozarček odpreš, jo je treba čimprej porabiti.
LP! |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.07. 2006, 17:37 |
Prispevkov: 783 |
|
|
|
Objavljeno: 30 Sep 2006 12:58 |
|
|
...če še ni prepozno...
Jaz kuham marmelado ali pa žele iz sadnega soka (stisnjenega s sokovnikom) čisto brez sladkorja. Ker pa imamo radi trdo marmelado, dodam alge agar agar, ki so naravno želirno sredstvo in ne potrebujejo sladkorja (tudi sadnega ne) za želiranje. In nimajo nobenega okusa!!!Dobi se jih v vsaki trgovini z zdravo prehrano. Vrelo marmelado polnim v vroče kozarce in jo zelo počasi (pokrito) ohlajam. Še nobena se ni pokvarila. Tudi po več kot enem letu ne. Res pa je, da jo je treba, ko kozarček enkrat odpreš, kaj hitro pojesti. Zato jo polnim v majhne kozarce.
Na ta način delam marmelado celo iz traminca. Ne, ne hecam se prav zares iz vina (saj alkohol tako ali tako ves izpari, okus je pa fantastičen). Marmelada iz traminca se odlično poda k mesu (npr. k divjačini), še posebej pa k staranim trdim sirom.
Ravno danes sem naredila marmelado iz izabele in jabolčni žele s cimetom. Zelo dobra pa je tudi pomarančna in grenivkina (grenivkam dodam nekaj sadnega sladkorja ali pa sladkorja za diabetike).
Upam, da vam bodo marmelade čudovito uspele. |
|
_________________ Lep pozdrav, Biba
"Vsak ima svoj okus," je rekel hudič in sedel v koprive. |
|
|
|
|
| | |
minister za informiranje
Pridružen/-a: 28.03. 2007, 11:23 |
Prispevkov: 134 |
|
|
|
Objavljeno: 03 Avg 2007 19:14 |
|
|
Biba, tole te enostavno moram vprašat. Marmelada iz grenivke?
Js bi se zadeve lotila takole, pa me prosim popravite, ker nimam pojma o kuhanju marmelad... Torej, kupila bi kaka 2 kg grenivk, verjetno rdečih, ker jih imam rajši. Potem bi jih olupila in vzela ven koščice, če bi jih imele. Potem bi jih narezala na koščke in skuhala v manjši kozici. Ampak ne znam si predstavljat, kako dolgo bi jih morala kuhat in kaj bi sploh ostalo... Ali pa bi se jih morda lotila kar s paličnim mešalcem. Hm, res ne vem, drage specialistke za marmelado, dajte mi prosim pomagat.
Ravno imam čas in berem stare teme in ugotavljam, da se lahko na tem forumu naučim še veliko več, kot si sploh lahko predstavljam! Kul! |
|
_________________ Nikoli ne izgubiš, dokler se ne nehaš truditi. |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 04 Avg 2007 00:06 |
|
|
Marmelad iz agrumov še nisem delala. Že tistih iz običajnega sadja rata dovolj, tako tole sploh ne pride na vrsto. Pa bi bilo zanimivo. Joj, kaj vse bi jaz še rada naredila...
Če bi že, bi naredila približno tako, kot si rekla. Naj se seveda oglasi še kdo, ki je to dejansko delal !!!!
Grenivke moraš čisto olupiti, tudi notranjo kožico, saj gre lepo. Hehe, jaz jih vedno tako lupim, se mi zdi, da so precej boljše (samo ful delo je z lupljenjem). S paličnim ga jaz ne bi lomila, se mi zdi škoda vlaken. Predpostavljam, da agrumi nimajo dovolj svojega pektina, zato boš morala nekaj dodati. Lahko Želin (kupiš v vrečki v vseh trgovinah) ali agar, kot zgoraj piše Biba. Agar sem zadnjič prvič kupila v trgovini za zdravo prehrano, zaenkrat vem samo to, da je nesorazmerno drag. Hehe, ostalo bomo še videli.
Drugače sem o marmeladah že napisala v sosednjem postu pri Montignac receptih.
http://marika.mojforum.si/marika-post-16568.html#16568
LP Maša |
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
minister za informiranje
Pridružen/-a: 28.03. 2007, 11:23 |
Prispevkov: 134 |
|
|
|
Objavljeno: 07 Avg 2007 21:58 |
|
|
Sliši se preprosto, hvala, biba! Ko bom zašla malo bolj "v svet", bom kupila ta agar in poskusila z marmelado. Za nekaj zdravega mi ni težko odštet tud kak evro več, saj gre za moje zdravje in s tem dobro počutje. Sicer mi je zelo smešno, da bom delala kaj z agarjem. Na faksu sem prevlačila po rokah ogromno gojišč za bakterije in glive, ki so iz agarja (z dodanimi substancami, npr. krvjo ali govejo juho...) in mi je zato kr malo čudno, da bi ga dodala še v marmelado. Samo še eno vprašanje - koliko tega agarja dodaš na koliko soka? Ne bi rada imela želatine v barvi grenivk brez okusa... (najbrž sicer piše na embalaži, pa za vsak slučaj vseeno raje vprašam)
Hvala vsem za potrpežljivo odgovarjanje! |
|
_________________ Nikoli ne izgubiš, dokler se ne nehaš truditi. |
|
|
|
|
| | | |
| kako naj skuham marmelado brez sladkorja? | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 2
|
|
|
|
|
|