Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
BEGUNJE NA GORENJSKEM Z OKOLICO 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Okolje, ki ga prav tako lahko prehodite v družbi manjših otrok. Za izhodišče izletov je najboljše uporabiti kar parkirišče pri bifeju Krpin (makedamsko, zelo veliko, žal večinoma na soncu). Tam je tudi otroško igrišče.

Za začetek mapa, po kateri se lahko orientirate. Na tej mapi imate v legendi z različnimi črtami tudi označene peš poti po treh različnih stopnjah:
http://www.begunje.si/zemlje.html

in pa seveda njihova spletna stran, kjer si lahko oraznim znamenitostih preberete več:
http://www.begunje.si/index2.html

Na tem naslovu pa najdete članek o vzponu in sestopu do Sankaškega doma nad Begunjami:
http://www.geabios.com/?content=http://www.geabios.com/html/misc/littlehelp/0004/index.htm

Za bolj pogumne: pred popoldanskih obiskom Begunj z okolico, se lahko odločite za jutranjo turo do Koče na Dobrči (1487 m).......
Opis postojanke:
Koča stoji nad robom strmega južnega pobočja Dobrče na kraju, imenovanem Kres, kjer so menda ob turških vpadih kurili kresove. Prvo kočo so po 1. svetovni vojni zgradili štirje zasebniki; leta 1952 jo je prevzelo PD Tržič in jo poimenovalo po tržiškem planincu Ladislavu Kostanjevcu (1906-1937), ki ga je pod Storžičem zasul snežni plaz. Požar je kočo 16. septembra 1974 povsem upepelil. Leta 1975 so na pogorišču začeli graditi novo kočo, ki so jo odprli 10. junija 1978 in se poslej imenuje Koča na Dobrči. Leta 1993 so montirali sončne celice.Koča je odprta od 15. junija do 15. septembra, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.V gostinskem prostoru je 40 sedežev; v 6 sobah je 22 postelj; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; voda kapnica, koča je priključena na električno omrežje, radijska zveza.
Razgled:
Od koče je izreden razgled na vse strani, razen proti severu. Proti vzhodu vidimo najprej Kriško goro in Storžič, za njima pa vrhove Kamniških Alp; na jugovzhodu se dviga Posavsko hribovje, pred njim je obsežna Ljubljanska kotlina, za katero se širi notranjsko hribovje do Snežnika in Javornikov; na jugu je ob vznožju Dobrče planota Podgora med Tržičem in Begunjami z lepimi vasmi, za njo pa se širi gorenjska ravnina od Šmarne gore do Jesenic s Kranjem, z Radovljico, Bledom in drugimi kraji; gorenjsko ravnino obrobljajo Polhograjsko hribovje, Škofjeloško pogorje, Jelovica in Pokljuka; v smeri proti jugu vidimo Lubnik, Blegoš, Porezen in Ratitovec; na zahodu je za Jelovico in Pokljuko obširna panorama Julijcev s Triglavom; razgled proti severu zakriva vrh Dobrče; če se povzpnemo na vrh, se odpre lep pogled tudi na Karavanke z Begunjščico in Stolom, dolino proti Ljubelju in na Košuto.
Dostop:
Avto: gozdna cesta iz Brezij pri Tržiču na Bistriško planino 3km, od koder je do koče 1h30; iz Zadnje vasi ob lokalni asfaltni "podgorski cesti Tržič-Begunje na Gorenjskem po gozdni cesti do kraja Hibje 4km, od koder je do koče 1h15, ali s Hibja še naprej po gozdni cesti do obračališča 4km, od koder je do koče 30 minut; iz Slatne ob lokalni asfaltni "podgorski cesti Tržič-Begunje na Gorenjskem 2h30. AP Tržič, Begunje na Gorenjskem: iz Tržiča po SPP 3h; iz Tržiča po cesti skozi vas Brezje do konca vasi Hudi graben, od tod po gozdni poti čez Hibje, 3h30; iz Tržiča (naselje Ravne) čez Bistriško, Breško in Lešansko planino 3h; iz Begunj po podgorski cesti do Slatne in naprej po označeni poti 3h.
Zanimivejše ture:
Vrh Dobrče (1643 m) 30 minut; Begunjščica-Veliki vrh (2060 m) čez Preval (1311 m) 4h.
Prehodi do drugih postojank:
Roblekov dom na Begunjščici (1657m) čez Preval in po južnem pobočju Begunjščice 3h30.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
DVA SLAPOVA V TEM KONCU

Slap Luknja se skriva v zarezi, ki jo je izdolbel potek na svoji poti v dolino. Približno 20 m visok slap je sestavljen iz večih stopenj, kjer vodni tok skače iz enega skoka v drugega. Pogled na slap od planinske poti na Planino Preval ni nič posebnega in marsikdo si morda na hitro ogleda v daljavi padajočo vode ter hiti navzgor. Kdor pa se po melišču spusti pod slap, doživi pravo harmonijo padajoče in na hitro se spuščajoče vode. Spodnja stopnja slapa po izdolbenem toboganu v loku pade v plitev tolmun. Od tod je tudi možen lep vpogled v zarezo s slapom!
Če je bila pot do slapa Luknja dokaj enostavna, je za vzpon potrebno nekaj več kondicije ter hribolazniške spretnosti. Najprej se je potrebno povzpeti skozi ozko zarezo na levi strani od slapa (leva stran v smeri toka potoka...). Pot je primerno varovana, morda je lahko nevaren le drobir, ki se od časa do časa okruši od sten. Po 15 minutah vzpona pripelje pot nad 4 m visok skok. Pot do tu je zelo zanimiva, zato si vzamite čas in se ozrite naokoli...
Dostop: Magistralna cesta Kranj - Jesenice. Pri Radovljici v smeri Begunj. Od Begunj po asfaltirani cesti proti gradu Kamen ter Domu v Dragi (2 km). Od Doma v Dragi je kažipot na gozno cesto v smer Planina Preval. Po 300 m je kažipot na desno (Planina Preval skozi Luknjo). Od Doma v Dragi do slapa Luknja je 1200 m poti ali približno 25 minut hoje.


BLATNICA
V ravnini Radovljiške kotline ponika skromen potok Blatnica.
V svojem zgornjem toku teče po dnu globoke grape. Na mestih, kjer potok še ni izdolbel kamnine, pa ustvarja manjše šume ter tudi vsaj tri prave slapove. Čeprav grapa izgleda divja in neprehodna, se vije po njenem dnu, tik nad potokom tudi ozka potka. Pot se zlagoma dviga in nepozoren pohodnik lahko kaj hitro spregleda spodnja slapova. Prvi je visok 6 m. Lepo je vidno, kako se njegov vrh ostro zajeda v kamnino ter jo počasi dolbe. Drugi slap je sestavljen iz 3 m visokega praga ter še 2 m visokega šuma. Najbolj zanimiv pa je najvišji, več kot 12 m visok dvostopenjski slap. Potok je na svoji poti dolbel živo skalo ter jo izdolbel v obliko ogromnega balvana ob katerem pada sedajni slap. Nekako na polovici tega navideznega balvana, pada zgornja stopnja slapa v tolmun ter takoj iz njega v spodnjo strmo odsekano stopnjo.
DOSTOP:
Iz Begunj proti smučišču ter nato po cesti, ki vodi proti Sv. Petru. Za prečenjem potoka Blatnica je potrebno zaviti na potko, ki vodi ob desnem bregu potoka. Od zadnjih hiš v Begunjah do najvišjega slapa je manj kot 30 minut hoje.Potka je izhojena, vendar se na mestih zajeda v strm breg. Zato je potrebna planinska obutev. Poleti je to prijeten pobeg od poletne vročine.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
BEGUNJE NA GORENJSKEM Z OKOLICO 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo