Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
Pečen ajvar, lutenica 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
S takšnim ajvarjem je sicer ful dela, a od enega leta do drugega pozabim. Smejati se na glas Všeč mi je zato, ker je ajvar lepo mazav in ni nič kisel. Hehe, seveda, ko pa ne dodam sploh nič kisa. Po sestavinah je tudi čisto po Montiju. Sploh ni več vprašanje, kaj naj namažem na PZ kruh, če je odprt kozarček ajvarja.

 2 kg rdečih paprik
 1 kg jajčevcev (ali 20 dag/kg paprik; meni so jajčevci všeč, zato se mi na pol ne zdi nič preveč)
 sol, kis, olje, sladkor (sol da, kisa jaz ne dam, olja sem dala cca 1/2 dl bolj po kapljicah, sladkorja nič)
 sesekljan česen, sesekljan peteršilj
poper ali kakšen hud feferon, huda paprika (po okusu)

Mesnate paprike očistimo, namažemo z malo oljnatimi rokami in opečemo (najbolje gre zunaj na žaru, lahko tudi v pečici pod žarom ali menda tudi na štedilnikovi plošči). Nato jih damo v posodo in tesno pokrijemo, da se zmehčajo. Olupimo jih in pustimo, da se odtečejo.

Tudi jajčevce operemo, očistimo, namažemo z oljem, v ogreti pečici do mehkega spečemo (kar ene 3/4 ure na 180°C). Nekoliko ohlajene olupimo in odstranimo seme (jaz semenja ne odstranjujem).

Papriko in jajčevce zmeljemo na mesoreznici (ali sesekljamo v multipraktiku), solimo, okisamo po okusu in pražimo na vročem olju, da se zmes zgosti, podobno kot marmelada, recimo kakšne 1/2 ure. Olje počasi po kapljicah med stalnim mešanjem vlivam v maso. Nato nadevamo v vroče kozarce, vmes dajemo zdrobljen česen (jaz ga dam že prej, da se malo prepraži). Zmes dobro potlačimo, da ne ostanejo med njo zračni mehurčki. Kozarce zapremo, pod deko počasi ohladimo in shranimo. Dobro je, če dodamo kakšen feferon. Za takojšnjo uporabo ni potrebno kuhati, samo zmeša se z začimbami.

2004: Delala iz polovičnih količin za probo. Krasen ajvar, lepo se maže, pojedla bi ga z žlico. Lepo je obstal celo leto.
2005: Delala iz dvojnih količin, prišlo je 8 malih, polovičnih kozarčkov.
2007: Delala iz cca 8 kg paprik in 3½ kg jajčevcev, 2-krat kuhala v taveliki kozici. Prišlo je 15 malih oz. srednjih kozarčkov.
Hehe, 2006 očitno nisem zapisala... Aja, količine so majhne, ker v naši družini samo jaz to jem, ostali nimajo pojma, kaj je dobro.Smejati se na glas

Dober tek Smeh Maša


Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
He he... kako sem se nasmejala zadnjemu delu zapisa...... Suzana in statistika! Brez tega očitno ne gre.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11
Prispevkov: 2004
Kraj: Kranj
Odgovori s citatom
Ej, Marika, ti si danes ta glavna pri opozorilih. Vmes zdaj kakšni dve leti nisem delala tega ajvarja. Vedno koristi, če prekinemo, potem je spet tako neznansko dooooobro...


_________________
Suzana Smeh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Suzana Pošlji zasebno sporočilo
Pečen ajvar, lutenica 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo