|
|
|
| Pečen ajvar, lutenica | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 10 Sep 2007 18:25 |
|
|
S takšnim ajvarjem je sicer ful dela, a od enega leta do drugega pozabim. Všeč mi je zato, ker je ajvar lepo mazav in ni nič kisel. Hehe, seveda, ko pa ne dodam sploh nič kisa. Po sestavinah je tudi čisto po Montiju. Sploh ni več vprašanje, kaj naj namažem na PZ kruh, če je odprt kozarček ajvarja.
2 kg rdečih paprik
1 kg jajčevcev (ali 20 dag/kg paprik; meni so jajčevci všeč, zato se mi na pol ne zdi nič preveč)
sol, kis, olje, sladkor (sol da, kisa jaz ne dam, olja sem dala cca 1/2 dl bolj po kapljicah, sladkorja nič)
sesekljan česen, sesekljan peteršilj
poper ali kakšen hud feferon, huda paprika (po okusu)
Mesnate paprike očistimo, namažemo z malo oljnatimi rokami in opečemo (najbolje gre zunaj na žaru, lahko tudi v pečici pod žarom ali menda tudi na štedilnikovi plošči). Nato jih damo v posodo in tesno pokrijemo, da se zmehčajo. Olupimo jih in pustimo, da se odtečejo.
Tudi jajčevce operemo, očistimo, namažemo z oljem, v ogreti pečici do mehkega spečemo (kar ene 3/4 ure na 180°C). Nekoliko ohlajene olupimo in odstranimo seme (jaz semenja ne odstranjujem).
Papriko in jajčevce zmeljemo na mesoreznici (ali sesekljamo v multipraktiku), solimo, okisamo po okusu in pražimo na vročem olju, da se zmes zgosti, podobno kot marmelada, recimo kakšne 1/2 ure. Olje počasi po kapljicah med stalnim mešanjem vlivam v maso. Nato nadevamo v vroče kozarce, vmes dajemo zdrobljen česen (jaz ga dam že prej, da se malo prepraži). Zmes dobro potlačimo, da ne ostanejo med njo zračni mehurčki. Kozarce zapremo, pod deko počasi ohladimo in shranimo. Dobro je, če dodamo kakšen feferon. Za takojšnjo uporabo ni potrebno kuhati, samo zmeša se z začimbami.
2004: Delala iz polovičnih količin za probo. Krasen ajvar, lepo se maže, pojedla bi ga z žlico. Lepo je obstal celo leto.
2005: Delala iz dvojnih količin, prišlo je 8 malih, polovičnih kozarčkov.
2007: Delala iz cca 8 kg paprik in 3½ kg jajčevcev, 2-krat kuhala v taveliki kozici. Prišlo je 15 malih oz. srednjih kozarčkov.
Hehe, 2006 očitno nisem zapisala... Aja, količine so majhne, ker v naši družini samo jaz to jem, ostali nimajo pojma, kaj je dobro.
Dober tek Maša
|
|
|
|
| | | |
| Pečen ajvar, lutenica | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|