|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52 |
Prispevkov: 4788 |
|
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 14:46 |
|
|
Ha ha ha ...
Res smo smotane, samo na čveku visimo.
Zdele to odgovorim, ker se mi je seveda svetilo ven.
Potem pa dobim sms: "hvala za odgovor" ...
In zdej sem šla še enkrat brat vse za nazaj
Skratka, lubica moja dobrodošla.
Drage mačke, to je moja srednješolska prijatelica ... tista s katero se pije prva jagodna vodka z jagodnim sokom in na skrivaj skadi prvi cigaret ...
Uglavnem, še enkrat dobrodošla.
Boš vidla, da bo šlo ...
Nikol ne bom pozabla tistih tvojih dooooolgih nog do tal in prepričana sem, da jih boš spet našla
Monti knjigice pa dobiš jutri, tako kot sva se zmenili.
Spomni me ... jih imam na kupčku, ampak za vsak slučaj
In prav zamimivo je tole branje, da malo obnovimo Montija.
Jest sem zdej sicer čisto v drugih vodah. Določene stvari še vem, določene so mi spet nove ...
Ampak je full zanimivo
Drugače pa jaz v tem času nekoliko bolj stremim h alkalizaciji in presni prehrani.
Ampak zadnje dva tedna ga kr fajn serjem
Mogoče pa bo tale naš "nov veter" na forumu predramil vse nas stare mačke, da spet mal porinemo zarustano lokomotivo naprej.
Sej pol, ko se enkrat premakne ... gre.
Samo za začetek je potrebno veliko volje in veselja
No pa dejmo ...
Bom tut jest pisala tlele svoje jedilnike ...
Ampak začnem z današnjim, ker če začnem z včeraj moram priznat, da sem pojedla celo taveliko škatlo Rafaella ...
Mi ni dal miru ...
Ampak hej ... se zgodi, gremo dalje!!
Juhuhu!!
Akcija! |
|
|
|
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 21:53 |
|
|
Sem presenečena, koliko mojih službenih solatk je bolj ali manj točno takšnih. Le da tukaj izgleda zelo fensi. Sem kar ponosna, da uporabljam te skoraj vse sestavine. Pred 10, 15-timi leti za večino še slišala nisem.
Da povem mojo današnjo malico. Že dolgo sem si želela rdečo peso. Ok, GI ima kuhana 65, kar je preveč, pa j*bi ga, tudi to mora biti za višje cilje. Gotovo ima pa druge dobre lastnosti, a ne?
1/ Najprej sem jo naredila surovo. Sem morala poskusiti, če gre. In gre! Hrusta kot koleraba, okus ima pa po rdeči pesi, hehe. Malo oljčnega olja, malo limone, ingverja, gor nasekljani orehi.
2/ Danes sem poskusila kuhano. Oziroma zadnjič so me na gurman.si prepričali, da se rdeča pesa krasno peče v pečici. Sinoči "spekla", olupila, narezala, malo oljčnega olja, balzamika, ingver, nasekljani orehi. Čez noč se vse to lepo prepoji, danes KRASNA malica. Na vrh sem dala še četrtinke trdo kuhanega jajčka. (Še vedno sem nekako prepričana, da potrebujem beljakovine, da sem sita.)
KONČNO sem prišla do svoje rdeče pese, ki je res rdeča pesa, brez kisa!!! Ej, koliko je to boljše, vedela sem! Na gurman.si pravijo, da je to lahko kar topla priloga k mesu. Mlada pečena rdeča pesa... Za solate pa lahko menda dodamo tudi mlade liste. Ej, pa jo bom res posadila! In jedla mlade pesine liste. Vauuuu.
Samo še tole. Ko sem šla prvič potem lulat, me je zgrabila groza na wc-ju. Menstruacija ravno mimo, menda ja ne krvavim vmes, to nikoli ni nič dobrega, sranje pa tako. Lop po glavi, rdeča pesa...
Mogoče bi res lahko šli v februarski post???!!!
PS. Orehi z nizkim GI znižujejo skupen GI. Tisti mladi listi bi ga še bolj... |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 05.11. 2006, 11:02 |
Prispevkov: 5716 |
Kraj: LJUBLJANA |
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 22:25 |
|
|
Suzana je napisal/a: |
Sem presenečena, koliko mojih službenih solatk je bolj ali manj točno takšnih. Le da tukaj izgleda zelo fensi. Sem kar ponosna, da uporabljam te skoraj vse sestavine. Pred 10, 15-timi leti za večino še slišala nisem.
Da povem mojo današnjo malico. Že dolgo sem si želela rdečo peso. Ok, GI ima kuhana 65, kar je preveč, pa j*bi ga, tudi to mora biti za višje cilje. Gotovo ima pa druge dobre lastnosti, a ne?
1/ Najprej sem jo naredila surovo. Sem morala poskusiti, če gre. In gre! Hrusta kot koleraba, okus ima pa po rdeči pesi, hehe. Malo oljčnega olja, malo limone, ingverja, gor nasekljani orehi.
2/ Danes sem poskusila kuhano. Oziroma zadnjič so me na gurman.si prepričali, da se rdeča pesa krasno peče v pečici. Sinoči "spekla", olupila, narezala, malo oljčnega olja, balzamika, ingver, nasekljani orehi. Čez noč se vse to lepo prepoji, danes KRASNA malica. Na vrh sem dala še četrtinke trdo kuhanega jajčka. (Še vedno sem nekako prepričana, da potrebujem beljakovine, da sem sita.)
KONČNO sem prišla do svoje rdeče pese, ki je res rdeča pesa, brez kisa!!! Ej, koliko je to boljše, vedela sem! Na gurman.si pravijo, da je to lahko kar topla priloga k mesu. Mlada pečena rdeča pesa... Za solate pa lahko menda dodamo tudi mlade liste. Ej, pa jo bom res posadila! In jedla mlade pesine liste. Vauuuu.
Samo še tole. Ko sem šla prvič potem lulat, me je zgrabila groza na wc-ju. Menstruacija ravno mimo, menda ja ne krvavim vmes, to nikoli ni nič dobrega, sranje pa tako. Lop po glavi, rdeča pesa...
Mogoče bi res lahko šli v februarski post???!!!
PS. Orehi z nizkim GI znižujejo skupen GI. Tisti mladi listi bi ga še bolj... |
Če pa čez poješ še en jogurt )če se ne bojiš skisat) pa je GI še manjši! |
|
_________________ Ni srečen, kdor veliko ima,
srečen je, kdor malo potrebuje! |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 22:36 |
|
|
Spraševala si za soljenje.
1/ Vegeta - definitivno proč. Poleg domače sušenih dišavnic v soli, kar predlaga Repatka, obstaja še mokra varianta v soli. Zmelješ cel kup dišavnic, začimb, zmešaš s soljo in v kozarčke, je obstojno. Kar te zanima podrobneje, vprašaj posebej.
2/ Kocke - kot je rekla Repatka. Edino bio zelenjavne brez glutaminata.
Jaz sem jih že zdavnaj kupila, pa jih kar ne morem in ne morem porabiti. Nazadnje sem jih kupila v lončku, da z žlico jemlješ ven, pa ga sploh še nisem odprla. Enostavno ni potrebe. Začimbe, česen, čebula... so dovolj. Juhice iz zelenjave so pa tudi tako hitro kuhane, da sem z mislijo na kocko enostavno prepozna, hehe.
3/ Jaz včasih "solim" s sojino tamari omako. (enako glej med sestavine, da slučajno ne kupiš takšne z glutaminatom)
4/ Najboljši način zame pa je gomasio. Imam že napisano med nujni TO DO, da ga moram tudi jaz spet narediti. Babica je pred časom napisala, Marika uredila, a se mi zdi, da tiste rubrike kot nova ne vidiš. Evo, spodaj kopiram.
Na splošno pa za soljenje velja, da je dobro manj. Zelišča in začimbe dajo polnost tudi s precej manj soli. Je samo stvar navade. Odkar sama pečem (in solim) svoj kruh, kupljenega skoraj ne morem jesti, ker mi je ves preslan. In po VIP-ovih testih je v resnici preslan za načela zdrave prehrane. Vendar potrošniki so tako navajeni in pekarna z manj soljenim kruhom ga pač ne bi prodala, zato vsi solijo.
Namig: če meso soliš šele, ko je že skoraj pečeno, je potrebno manj soli za enak občutek slanosti.
LP Suzana
GOMASIO
Gomasio je mešanica sezamovih semen ter soli, ki jo precej uporabljajo na Japonskem. Je dober način, kako zmanjšati uporabo soli, hkrati pa doprinese k okusu. Gomasio je tudi ena od osnovnih sestavin makrobiotičnega jedilnika.
3 žlice sezamovih semen
čajna žlička morske soli
V razmerju 10 proti 1 (po nekaterih receptih celo do 20 proti 1) dajte semena in sol v majhno, težko, suho ponev na srednji ogenj. Pražite ob stalnem mešanju 3 minute ali dokler mešanica rahlo potemni ter semena pričnejo pokati. Odstranite z ognja in zmeljite v dokaj fin prah (lahko npr. v kavnem mlinčku, vendar je seveda dosti boljše, če to naredite v terilnici).
Vsako zrnce soli se prepoji s sezamovim oljem, le-to pa s svojimi sestavinami krepi živčni sistem ter nevtralizira kislost telesa oz. krvi, medtem ko morska sol spodbuja izločanje prebavnih sokov in stimulira celotni metabolizem. Sezam je tudi bogat z lecitinom, kalcijem ter drugimi minerali, vitamini in aminokislinami.
Gomasio se lahko uporablja za juhe, solate, zelenjavo, žitarice oz. kadarkoli bi uporabili sol.
Hranite v neprodušno zaprti posodi, na hladnem in suhem, vendar ne dajajte v hladilnik. Mešanica drži nekaj mesecev, ne smemo pa je hraniti predolgo, ker lahko postane žarka. |
|
|
|
| | |
klepetulja
Pridružen/-a: 11.02. 2011, 21:42 |
Prispevkov: 30 |
|
|
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 09:51 |
|
|
Suzana je napisal/a: |
Spraševala si za soljenje.
1/ Vegeta - definitivno proč. Poleg domače sušenih dišavnic v soli, kar predlaga Repatka, obstaja še mokra varianta v soli. Zmelješ cel kup dišavnic, začimb, zmešaš s soljo in v kozarčke, je obstojno. Kar te zanima podrobneje, vprašaj posebej.
2/ Kocke - kot je rekla Repatka. Edino bio zelenjavne brez glutaminata.
Jaz sem jih že zdavnaj kupila, pa jih kar ne morem in ne morem porabiti. Nazadnje sem jih kupila v lončku, da z žlico jemlješ ven, pa ga sploh še nisem odprla. Enostavno ni potrebe. Začimbe, česen, čebula... so dovolj. Juhice iz zelenjave so pa tudi tako hitro kuhane, da sem z mislijo na kocko enostavno prepozna, hehe.
3/ Jaz včasih "solim" s sojino tamari omako. (enako glej med sestavine, da slučajno ne kupiš takšne z glutaminatom)
4/ Najboljši način zame pa je gomasio. Imam že napisano med nujni TO DO, da ga moram tudi jaz spet narediti. Babica je pred časom napisala, Marika uredila, a se mi zdi, da tiste rubrike kot nova ne vidiš. Evo, spodaj kopiram.
Na splošno pa za soljenje velja, da je dobro manj. Zelišča in začimbe dajo polnost tudi s precej manj soli. Je samo stvar navade. Odkar sama pečem (in solim) svoj kruh, kupljenega skoraj ne morem jesti, ker mi je ves preslan. In po VIP-ovih testih je v resnici preslan za načela zdrave prehrane. Vendar potrošniki so tako navajeni in pekarna z manj soljenim kruhom ga pač ne bi prodala, zato vsi solijo.
Namig: če meso soliš šele, ko je že skoraj pečeno, je potrebno manj soli za enak občutek slanosti.
LP Suzana
GOMASIO
Gomasio je mešanica sezamovih semen ter soli, ki jo precej uporabljajo na Japonskem. Je dober način, kako zmanjšati uporabo soli, hkrati pa doprinese k okusu. Gomasio je tudi ena od osnovnih sestavin makrobiotičnega jedilnika.
3 žlice sezamovih semen
čajna žlička morske soli
V razmerju 10 proti 1 (po nekaterih receptih celo do 20 proti 1) dajte semena in sol v majhno, težko, suho ponev na srednji ogenj. Pražite ob stalnem mešanju 3 minute ali dokler mešanica rahlo potemni ter semena pričnejo pokati. Odstranite z ognja in zmeljite v dokaj fin prah (lahko npr. v kavnem mlinčku, vendar je seveda dosti boljše, če to naredite v terilnici).
Vsako zrnce soli se prepoji s sezamovim oljem, le-to pa s svojimi sestavinami krepi živčni sistem ter nevtralizira kislost telesa oz. krvi, medtem ko morska sol spodbuja izločanje prebavnih sokov in stimulira celotni metabolizem. Sezam je tudi bogat z lecitinom, kalcijem ter drugimi minerali, vitamini in aminokislinami.
Gomasio se lahko uporablja za juhe, solate, zelenjavo, žitarice oz. kadarkoli bi uporabili sol.
Hranite v neprodušno zaprti posodi, na hladnem in suhem, vendar ne dajajte v hladilnik. Mešanica drži nekaj mesecev, ne smemo pa je hraniti predolgo, ker lahko postane žarka. |
Suzana super namigi, hvala!!! Prav tako Bacek...odlične solatke!!!...zdej pa odpiram februar |
|
|
|
| | | |
| | | |
| JANUAR 2011 | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 3 od 4
|
|
|
|
|
|