|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24 |
Prispevkov: 6156 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 15 Feb 2011 19:03 |
|
|
Jaz sicer ne bi današnjega jedilnika pisala, ker je bil zelo malo po Montiju.
Bi pa pokomentirala tvoj jedilnik. V grobem se mi zdi preveč sadja in zajtrk ni po Montiju. Jajca ja, lahko tudi šunko zraven, ne pa žemlje, četudi je polnozrnata. Nikoli ne mešamo OH-jev in beljakovin, razen če imajo nizek GI (npr. zelenjava). Saj, ko boš preštudirala knjigo, ti bo vse jasno. Lahko pa kar sprašuješ, ni problema. Saj res ni treba, da se vnaprej "nafilaš" z znanjem, medtem pa grešiš tam, kjer sploh ne bi bilo treba. Kar se pa sladkarij tiče.... Namesto žličke medu, bo bolje, če boš pojedla košček črne čokolade. |
|
|
|
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 09:09 |
|
|
Dentik, jaz sem dolgoprogaš. Me pa veseli vsakič, ko kdo takole na novo začne. Od začetka so rezultati pravi, otipljivi in super.
Takšnole pogovarjanje pa res pomaga. Vsak je navajen svoje kuhinje, svojega načina, svojih jedilnikov. Potem pa naenkrat vidiš, slišiš, da se da kakšno stvar brez problema obrniti. Mačke smo polne nedolžnih in učinkovitih trikov, a ne? In živimo v realnem svetu z obema nogama na tleh, idealizirani nasveti ti ne pomagajo dosti.
Ja, najprej preberi Montignacovo knjigo. Jo dobiš iz knjižnice ali si jo kupila? Namreč imam jo v doc datoteki in ti jo lahko pošljem (hehe, zdaj ko sem našla izgubljeni USB ključek). Za prvo (in drugo) branje je najboljša knjiga, ampak kasneje za kakšno iskanje je včasih fajn.
Aja, Babica je naš najboljši in najbolj dosleden Montignacovec. Tako da njene jedilnike se kar splača gledati! Fino vsakokrat, ko kakšnega zapišeš. |
|
|
|
| | | |
| | |
klepetulja
Pridružen/-a: 11.02. 2011, 21:42 |
Prispevkov: 30 |
|
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 12:14 |
|
|
Mačke ste res prave mačke in res polne informacij in idej! In res mi je v veliko čast da delite vse te velike in male trike z mano! Suzana mislim da je biti bolje dolgoprogaš kot pa kratko progaš, ker edino to prinese uspeh ! Boljš je neki na dolgi rok kot pa kratki! In Babica neverjetna ste! Sem šla tut vse jedilnike in recepte prečekirat in res hvala! Mačkonke res ste super! Slava hvala za vzpodbudne besede!
Zdele sem res zelo zagnana in res upam da vnema ne pade;), ko pa mi bo vas bom pa mal pobezala pa bo spet vnema nazaj , v kar sploh ne dvomim. Punce hvala ker ste tukaj!!
Imam pa ene par vprašanj...mogoče če so butasta mi oprostite, ampk boljš da takoj vprašam , knjigo pa dobim jutri od kolegice tako da si jo bom mal sposodila;), ker ona itak že obvlada vse.
Malo čudno vprašanje...ampak vseeno:D
Ali ve mačkonke obroke solite samo z soljo...vegeta al pa kakšna jušna kocka je verjetno največje zlo a ne?Sej je logično ker je itak sam strup.
Ali za pečenje in praženje uporabljate samo olivno olje? Verjetno, jest ga prakticiram za vse, za solate, pečenje...sam nekateri pravijo da ko se olivno olje pregreva izgubi svoj učinek.
Ali zjutraj pred zajtrkom lahko spijem 2dcl vode z limono?..a se to šteje že kot obrok?
Hvala mačkonke že v naprej!
Pa še jedilnik za danes
Z: PZ krispi (hvala babica sem ga ukradla tebi;)
M: brezkofeinski kapučino
K: piščanec na žaru (je treba porabit še od včeraj:)+ zelena solata
M: mal zraka+ kisika :)
V: paradižnikova solata z feto?
Hvala mačkonke za ves porabljen čas ko mi stojite ob strani in pomagate!!!!!
Lep pozdravček |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52 |
Prispevkov: 4788 |
|
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 13:16 |
|
|
dentik je napisal/a: |
Mačke ste res prave mačke in res polne informacij in idej! In res mi je v veliko čast da delite vse te velike in male trike z mano! Suzana mislim da je biti bolje dolgoprogaš kot pa kratko progaš, ker edino to prinese uspeh ! Boljš je neki na dolgi rok kot pa kratki! In Babica neverjetna ste! Sem šla tut vse jedilnike in recepte prečekirat in res hvala! Mačkonke res ste super! Slava hvala za vzpodbudne besede!
Zdele sem res zelo zagnana in res upam da vnema ne pade;), ko pa mi bo vas bom pa mal pobezala pa bo spet vnema nazaj , v kar sploh ne dvomim. Punce hvala ker ste tukaj!!
Imam pa ene par vprašanj...mogoče če so butasta mi oprostite, ampk boljš da takoj vprašam , knjigo pa dobim jutri od kolegice tako da si jo bom mal sposodila;), ker ona itak že obvlada vse.
Malo čudno vprašanje...ampak vseeno:D
Ali ve mačkonke obroke solite samo z soljo...vegeta al pa kakšna jušna kocka je verjetno največje zlo a ne?Sej je logično ker je itak sam strup.
Ali za pečenje in praženje uporabljate samo olivno olje? Verjetno, jest ga prakticiram za vse, za solate, pečenje...sam nekateri pravijo da ko se olivno olje pregreva izgubi svoj učinek.
Ali zjutraj pred zajtrkom lahko spijem 2dcl vode z limono?..a se to šteje že kot obrok?
Hvala mačkonke že v naprej!
Pa še jedilnik za danes
Z: PZ krispi (hvala babica sem ga ukradla tebi;)
M: brezkofeinski kapučino
K: piščanec na žaru (je treba porabit še od včeraj:)+ zelena solata
M: mal zraka+ kisika :)
V: paradižnikova solata z feto?
Hvala mačkonke za ves porabljen čas ko mi stojite ob strani in pomagate!!!!!
Lep pozdravček |
Soljenje ... vsekakor sol. Vegeta, kocke, juhe iz vrečk ... to je vse strup...
Jaz večinoma uporabljam samo olivno olje.
Za solate itak in polivke, za peko pa kdaj tudi kokosovo maslo, je menda odporno na visoke temperature.
Zjutraj je super, če spiješ limono s toplo vodo
Pol malo počakaj, kakšnih 20min in v miru pojej zajtrk.
Tista limona so samo vitaminčki in ne šteje kot zajtrk, vsaj pri meni ne ...
Drugače pa kapučino, mal zraka + kisika nista obroka
Glej, da ne boš zdej šaltala iz ene skrajnosti v drugo.
Prav lačna tut ne smeš bit, če ne bo težka na dolgi rok.
Pa srečno še naprej!
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 21.06. 2006, 08:49 |
Prispevkov: 3941 |
|
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 14:00 |
|
|
Jaz olivca ne uporabljam (ne maram oliv sploh), za pečenje uporabljam kokosovo mast al maslo al kaj je že. Sicer pa navadno sončnično olje za solate in kadar peče moj, tud za kuho.
In se strinjam z Iro, tist kapučino in zrak ni malica. Pravilo Montija ... če spuščaš obroke, tvoje telo ob naslednjem obroku najprej naredi zalogo, da ne bo stradalo.
Vegete nimam, kaka kocka sicer včasih pade, pa tud juh z vrečke občasno (sploh fižolova, ki jo imam najraje, moj pa ne preveč).
Sicer pa ... dobro ti gre. |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 21.06. 2006, 08:49 |
Prispevkov: 3941 |
|
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 14:29 |
|
|
Veš kako, jest med montijem ravno tako pijem belo kavo (1 ali 2 na dan). Čeprav naj ne bi. Toda če imaš vse ostalo poštimano v nulo, je (za mene) tud to sprejemljivo. Pa recimo krompir, doooolgo ga nisem jedla. Zdej pa občasno (1x na mesec če) ga tudi jem, pa ne jem mesa zraven. To recimo so moji kompromisi, ker pravim ... bolje da si včasih malo privoščim, kot pa potem urnebes. Tako imam s čokolado ... raje vsake tolk malo, kot pa eno celo (300 g) v enem dnevu.
Jaz nikoli nisem bla tolk stroga pri hrani, neslo me je pa potem pač premalo volje. Vem, ker sem pred leti na njegov način že skinla 15 kg. AMpak takrat sem bla samska, brez obveznosti, zjutraj na Jošta, potem na delo do 11 zvečer. In tako dan za dnem. Pa kljub temu, da sem delala v piceriji, sem bla res karakter in jih nisem jedla. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 28.11. 2009, 19:32 |
Prispevkov: 2500 |
|
|
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 14:31 |
|
|
Da pristavim maščobni lonček : olivno olje (vedno imam v mislih extra deviško hladno stiskano olje) je poleg kokosove maščobe najbolj primerno za toplotno obdelavo. Prenese visoke temperature tja do cca. 180 st.C. Spremembe - ja seveda, kje pa niso, vsako termično obdelano živilo je drugačno, spremenjeno, vendar v smislu zdravja tega za olivno olje ne moremo trditi. Vseeno ti priporočam, da za pečenje in podobne postopke pri visokih temperaturah uporabljaš kakovostno kokosovo maščobo (eden, cobio), ki ima poleg drugih tudi to dobro lastnost, da pospešuje presnovo. Olivno olje pa uporabljaj za solate in podobno.
Sol uporabljaj zmerno, kocke, če že moraš, kupi tiste iz zelenjave z ekološkim poreklom in brez vsebnosti natrijevega glutaminata. Vegeto ti toplo odsvetujem, lahko pa si jo iz posušene domače zelenjave in začimb pripraviš sama. Tudi s pravilno kombinacijo malo soli in začimb se da pričarati čarobne okuse. Poskusi.
Tudi meni so pri tvojem današnjem jedilniku padle v oči tvoje malice. Predvsem se zavedaj, da je potrebno jesti 5 obrokov na dan. Če boš obroke izpuščala, bo telo preklopilo na rezervni program, v pomanjkanju bo vse zaužito skladiščilo, presnova se bo zmanjšala, hujšanje se bo zaustavilo in posledično se boš čez čas, ko se boš pri prehrani mogoče pregrešila, zelo na hitro oz. še lažje zredila nazaj. Torej obvezno 5 obrokov, za malico dopoldne lahko poješ tudi po dva kosa istovrstnega sezonskega sadja, popoldne pa kakšno pest oreškov ali kaj podobnega. Če boš jedla redno v približno enakih presledkih, napadov lakote ne boš imela in tudi morebitno krizo, ki vedno pride, boš lažje premagala. Kar pogumno. |
|
_________________ Repatka
Vse kroži - mineva in se na novo poraja. |
|
|
|
|
| | | |
| JANUAR 2011 | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 2 od 4
|
|
|
|
|
|