Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
SLATKO 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Tradicionalna jugoslovanska jed slatko je zelo priljubljena sladica ljubiteljev konzerviranega sadja. S tem načinom konzerviranja nam je sadje na voljo vse leto, najpomembnejše pri tem načinu konzerviranja pa je, da sadje ohranja obliko in okus.

Prvoten namen je bil ohraniti vitamine in hranilne snovi za dolge zimske dni. Ta sladica se je obdržala v uporabi vse do danes in pomeni celo obred pri jutranjem prebujanju. Žlička ali dve ohlajenega slatka s kozarcem vode vas bosta zjutraj dokončno prebudili. Tako konzervirano sadje je primerno tudi za pripravo več vrst sladic, na primer palačink, sadnih kup, peciva in tort.

Slatko ima velik pomen tudi pri izražanju prijateljstva. S ponujenim slatkom izkažete gostom dobrodošlico in ga s kozarčkom doma pripravljenega tudi pospremite. V trgovinah obstajajo tudi posodice za postrežbo te enkratne sladice.

Priprava slatka

Potrebujete na primer 1 kg sadja (najbolje, da ga pripravljate ločeno iz posameznih sadnih vrst), 1 kg sladkorja, limono in sok sočne limone. V posodo dajte pol decilitra vode in kilogram kristalnega sladkorja. Na manjšem ognju stalite sladkor do 3. stopnje, kar pomeni, da se pri prelivanju z žlice nitasto vleče. Nato dodajte sadje in na tanke kolobarje narezano limono. Zelo počasi premešajte in počakajte, da sadje izpusti sok. Pustite, da zavre, nato ogenj ugasnite, pokrijte posodo in počakajte, da se ohladi. V ohlajeno zmes dodajte sok ene limone, počasi premešajte in polnite v očiščene kozarce. Slatko hranite na hladnem, in sicer v kleti ali v hladilniku.

Kaj je še pomembno pri pripravi slatka?

Za pripravo slatka lahko uporabimo vse vrste sadja v vseh letnih časih. Lahko ga pripravljamo tudi iz tropskih sadežev, razen iz banan, ker ne vsebujejo veliko vode. Posebno dober je iz drobnih in gozdnih sadežev (gozdne jagode, maline, ribez, borovnice ). Zelo pomembno je, da koščičastega sadja (češnje, višnje ) ne razkoščičimo in pečkatega (jablane, hruške ) ne olupimo.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SLATKO IZ BRUSNIC IN JABOLK 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
SLATKO IZ BRUSNIC IN JABOLK

1 kg brusnic
3 kisla jabolka
1 limona
1kg želirnega sladkorja 1:1

Iz limone ožamemo sok. Jabolka operemo, olupimo, prepolovimo in odstranimo peške. Narežemo jih na kocke in zmešamo z iztisnjenim limoninim sokom, ter takšne zmiksamo. Oprane in posušene brusnice dodamo jabolčni kaši.
Natehtamo toliko želirnega sladkorja, kolikor imamo sadne mase in vse skupaj damo v lonec, ter počasi kuhamo. Na koncu lahko pustimo, da se pojavi pena. Še vroče nadevamo v kozarce in zapremo. Približno za 20 minut jih obrnemo naokoli, se pravi na pokrovček, potem pa spet nazaj. Ohlajeno hranimo na hladnem in mračnem mestu.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SLATKO IZ BOROVNIC 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
SLATKO IZ BOROVNIC

Borovnice
sladkor
(oboje v enakih količinah)
vanilija

Operemo borovnice in jih očistimo od morebitnega listja. Izberemo posodo, ki je lahko tudi nižje, da bomo med kuhanjem lažje pobirali pene. Zlagamo plast borovnic, plast sladkorja. Zaključimo s sladkorjem. Tako pustimo stati en dan, da borovnice spustijo sok. Posodo postvimo na dovod energije in kuhamo kakšnih 20 minut, brez dolivanja vode. Pene odstranjujemo. Proti koncu dodamo še vanilijo (izluščen strok). Ohladimo in nadevamo v kozarce.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SLATKO 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo