|
| VELIKONOČNI ŽEGEN | |
odvisnež
Pridružen/-a: 16.01. 2007, 15:34 |
Prispevkov: 55 |
Kraj: Rimske Toplice |
|
|
Objavljeno: 02 Apr 2007 07:32 |
|
|
Bliža se čas velikonočnega žegna, ki ga jem enkrat na leto. Končno bom lahko sama odločila, kaj bom dala v košaro in ker po svinjskem mesu dobim mozolje, pa še slabo mi je, me zanimajo dobre zamenjave, glede šunke in dimljene klobase. A se da dobit v trgovini dimljeno oz prekajeno piščančjo, puranjo... suho klobaso ?
Pa še malo spoznavanja: kaj vse pa vi daste v svojem kraju v košaro za velikonočni žegen in seveda, kdaj ga jeste in kako-z vilicami, brez, vse jedi naložite na en velik krožnik, ali lepo razporedite hrano, drobtinice zavržete kot vsak dan ali jih skrbno poberete in raztrosite po travniku, vrtu ali njivi, jajčne lupine prav tako raztrosite...?-v glavnem, kako poteka pri vas velikonočni žegen, razen, da je okusen |
|
|
|
| | |
padalec
Pridružen/-a: 11.03. 2007, 18:06 |
Prispevkov: 18 |
|
|
|
Objavljeno: 02 Apr 2007 14:08 |
|
|
Dimljena puranja "šunka" se zagotovo dobi.
Je pa zanimiva tema, kako to delamo pri nas. To je edini dan,ko se mi zdi, da lahko jem šunko skupaj s potico (namesto kruha) in da celo paše skupaj.
K žegnu nesemo v soboto. Potem pa košara čaka v najhladnejši sobi v hiši. Zjutraj mama pripravi na mizo žegen - potico, hren z jajci, šunko, lupine žegnanih pirhov potresemo okoli hiše, ker naj bi varovale dom pred kačami (tako je vedno govorila stara mama), tudi kuža dobi malo žegnanega kruha, mačka pa žegna naj ne bi dobila (ne vem sicer točno zakaj...)
Jemo pa seveda z vilicami.
Annna
Pozabila sem napisati, da v košaro za k žegnu dodamo tudi vsak svoj tolar (letos evro), ki ga moraš potem nositi v denarnici celo leto. To nas je naučila stara mama, češ, da ti tako nikoli ne bo zmanjkalo denarja. Tu pa res nočem tvegati.... |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 02 Apr 2007 16:51 |
|
|
Jaz sem si zadnjič v Jatini trgovini dobro ogledala perutninske šunke, lepo pakirane v hlebčke. Imajo beli piščančji šink (samo prsi, kupila, je dobro), več vrst puranjih šinkov (iz prsi in beder, iz beder...; kupila, vendar še ne odprla). Zdi se mi, da sem enkrat videla tudi dimljeni puranji šink.
Vsekakor imajo perutninsko zamenjavo, na pogled zgleda kot prava šunka v klasičnem pomenu.
Potem je še cela serija piščančjih, puranjih... klobas, velikih, majhnih...
LP Maša |
|
|
|
| VELIKONOČNI ŽEGEN | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|