Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
Vrh SLO 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 14:35
Prispevkov: 1244
Odgovori s citatom
Sobota 21.9 2013 Smer: Krma, Kurica, Planika, Triglav, Kredarica, Kalvarija, Krma Čas 9h

Štart ob 3.40. Smer Krma. Ko prispeva v Krmo so na parkirišču 3 avtomobili. Obujeva gojzarje, raztegneva palice, lučke na glavo in šus v hrib.
Lunca afne gunca in vidi se lepo celo brez lučke.
Ob edinem postanku v slabih 5 minutah uspem našklocati nekaj lepih fotk sončnega vzshoda. Potem nasledne 3 ure hoje. Prve 1600m višinske razlike narediva z že omenjenim 5 minutnim postankom za slike drugih postankov ni bilo. Višinsko razliko premagava v 4 urah. Po slabi uri sva na samem vrhu Triglava. Sama pot ni nič kaj posebnega in tehnično zahtevnega. Po kratkem postanku na vrhu se odpraviva porti Kredarici. Sama pot iz planike na vrh ni bila nikjer ukleščena v led ali sneg. A na ferati triglav Kredartica pa je bila pesem drugačna. V policah se je lepo zadržal sneg, ki ga je teža planincev kar lepo steptala. Zato se je treba kje bolj kot na noge potrebno zanesti na roke in dober oprijem.
Presenečen sem bil nad količino tujcev ki ševedno maširajo na ta hrib, kljub preteklim snežnim padavinam. Sem se zanašal na to, da je njihova glavna sezona do konca avgusta pa to očitno ne drži.
Pa o tujcih in ostalih hribovcih na triglavu malo nižje, najprej da zaklučim to poglavje. Sestop iz Kredarice je bil zelo hiter, in že proti podnu sva ugotovila, da sva ves čas s seboj tovorila pol preveč pijače. Namreč zadostovalo bi samo pol litra vode in tisto pregrešno drago pivo na Kredarici. Zato sva zžlampala še tistega požirek ali dva preostalega pol litra in ostanek izlila po prelepih rožicah. In po parih ovinkih skozi gozd sva bila kmalu pri avtu.
Za celotno pot sva potrebovala okoli 9h.

No sedaj pa še malo o tem kako slabo smo pri nas navadili tujce in konec koncev tudi naše planince na opremljenost v gorah.

V hribih sem že vajen, da vidim marsikaj kar se tiče opreme, vendar na Triglavu najdemo sam vrhunec igranja z življenjem in človeške malomarnosti.
Na samem vrhu sem lahko na eni roki naštel število ljudi, ki so bili za takšno pot pravilno opremljeni. In seveda nas je bilo na vrhu kakih 30. Ljudje brez čelad, samovarovalnega kompleta, da ne govorim o obutosti. Najbolj me je pretresla en drobižek od dekleta v teniskah Five fingers, ki so namenjene za kao bosi tek, in sicer imajo vibram potplat, kar pa jih še zdaleč ne uvršča med niti pribljižno primerna ubovala za v gore.
Na koncu koncev je še najbolj smešno to, da smo izpadli čudno in smešno ravno tisti, ki smo imeli popolno opremo.

Ampak potrebno se je vprašati, je to prav, je to res varno in na koncu je življenje vredno res manj, kot tistih jebenih 100eurov, kolikor stane čelada in samovarovalni komplet? In na koncu tistih nekaj evrov kar danes koštajo že precej vredu pohodni čevlji?

V tuini je zgodba precej drugačna, pa ne bi sedaj dolgovezil o tem. Mogoče kje drugje na v kakšni drugi temi namenjeni ravno tej temi.

Sedaj pa še malo slik. Slike same poti nimam kaj preveč in se mi ne zdijo nevem kako vredne objave. Na koncu koncev je to Triglav, romarska pot, a kljub temu vredna spoštovanja in konec koncev najvišji del Slovenije, kamor lahko prideš peš.
Drugo leto sledi Slovenska smer čez severno steno, a zagotovo se bomo vrhu ognili. Ni to vrh na katerega bi se želel povzspeti vsako leto.






























_________________
http://triwiwer.blog.siol.net
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom _andy18_ Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24
Prispevkov: 6156
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Bravo!
Prekrasne fotke!


_________________


http://www.itiniti.com/art/index.html
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom babica Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vrh SLO 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo