Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
EFT metoda pri premagovanju različnik težav 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 20:07
Prispevkov: 5298
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
http://www.youtube.com/watch?v=IX42IPjDd7Q
http://vitacenter.dev.si21.info/sl/Aktualno/Predavanje_Prakticni_prikaz_delovanja_metode_EFT_Pika_Rajnar_16.4.08/

http://sabinasilc.com/eft.htm


_________________
http://srecna.moj-album.com
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wC0oZfU/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Irena Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Irena, zanimivo.
Ali si mogoče razmišljala, da bi šla na sredino predavanje iz tvojega linka?

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 20:07
Prispevkov: 5298
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Na žalost imamo maturantski ples njegove hčere. Sem pa rekla, da se bom pozanimala, kdaj bo naslednjič, čeprav na koledarju nisem zasledila. Definitivno bom enkrat šla na predstavitev v živo.

Če pa te zanima kaj več, ti lahko posredujem na mail. Me je prijateljica zasula z vsem.


_________________
http://srecna.moj-album.com
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wC0oZfU/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Irena Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Evo, slučajno se je nekaj drugega tako sestavilo, da sem na koncu pristala na tem tečaju. Hm, kaj naj sedaj rečem od EFT-a? Čudna beseda, mar ne? Pa se je navadiš. Emotional Freedom Techniques. Tehnike čustvenega osvobajanja. Najprej ponovim link: http://sabinasilc.com/eft.htm. Verjamem, da niste brali linka in povezanih člankov. Tudi jaz sem samo toliko preletela, da sem videla, za kaj gre, zares brala sem šele, ko je bilo jasno, da grem na tečaj. In enako kot za tek me je moral nekdo poriniti. Hvala tistim osebam in Vesolju!

Jaz sem dežurni dvomljivec, še vedno sem malo skeptična do vsega skupaj. Moja razumarska in analitična pamet se ne da kar tako. Najbolj preprosto povedano je to akupunktura za čustva in brez igel. Kvaaa? Akupunktura je danes priznana stvar, temelji na fiziologiji živcev. Njena sestra je akupresura, ki enako temelji na nevrologiji. Do tukaj to še gre. Potem bi naj bili meridijani v telesu, po eni strani odgovorni za telesne organe, a po drugi strani tudi za čustva. Ok, res so deli možganov, ki se jih povezuje s čustvi, res obstaja prenos impulzov po živcih. Torej pri eftanju s prsti pritiskaš oz. nežno tapkaš določene točke, ki bi naj bili vrhovi teh meridijanov. Pri tem si v glavo furaš določene misli. To je vse. Menda pomaga. Kako? Predvsem sprošča, to je v prvi vrsti tehnika sproščanja. Potem te navaja na to, da sam sebe gledaš, sprašuješ, kako se v resnici počutiš, ne kaj se ti dogaja. In seveda te usmerja na pozitivne misli, pozitivno naravnanost. Vse to skupaj pa že mora izboljšati počutje, mar ne? Če se pri tem še malo tapkaš po obrazu in rokah, gotovo ne škodi; če res koristi, pa toliko bolje. Toliko na kratko. Bolj učeno rečejo, da je EFT kombinacija kognitivne psihologije, nevrolingvističnega programiranja in akupresure. Brrrr.

Jaz moram poznati zgodovino, ozadje, če naj nekaj jemljem resno, zato na kratko še o tem. Zadevo je pred nekaj desetletji slučajno odkril en akupunkturist, ki je imel pacienta s hudimi bolečinami, zraven pa ne svoje ordinacije oz. orodja. Nekaj so čarali s tapkanjem in pritiskanjem, pojenjala je bolečina in še kaj. Tale Callahan je potem iz tega naredil svojo znanost, če se prav spomnim, je TFT. In potem pride na sceno Gary Craig, Američan in "ustanovitelj" EFT. Po poklicu elektroinženir, po srcu precej socialen človek se je začel ukvarjati s povezovanjem znanosti in psihologije, izhajal je iz tehničnega znanstvenega vidika. Callahanova tehnika mu je bila čisto prekomplicirana, želel jo je poenostaviti do te mere, da bi bila dostopna vsem ljudem, dobesedno pravi, da se je lahko nauči vsaka mati in pomaga že svojemu otroku. Ok, danes ima iz tega seveda življenjski biznis, gospod je precej star, vendar še živi in dela. Pri njem cenim izhodišče, namreč stvar poenostaviti in ponuditi vsem ljudem. Saj poznate moj moto: stvari morajo služiti in kjer ni foušije, je za vse dovolj. Napisal je osnovni priročnik za EFT in vztraja, da mora biti brezplačen, nudi ga na svoji spletni strani. Pa ni skup vržen članek, natisnjen na A4 ima nekaj več kot 80 strani. Dovoli prevode, vendar morajo biti dostopni na njegovi spletni strani in brezplačni. Hvalabogu, res sta se našli tudi dve Slovenki in priročnik prevedli. Prodaja CD-je, DVD-je s svojimi filmi in prikazi tehnike, menda legalno dovoli do 10 kopij. Evo, to cenim. In zaradi tega bi jih jaz prej kupila kot presnela, v podporo.

Še osnovno o tečaju. Tale pri Sabini Šilc v Domžalah je bil prvi v Sloveniji. V Naklem v Vita centru ima ena od punc, ki sta prevajali priročnik, občasno predavanje oz. bolj predstavitev, traja uro in pol. Tečaj v Domžalah je trajal 2 dni (po 7 celih ur) za prvi nivo in še 2 dni za drugi nivo. Je dober, temeljit, seveda pa je takšna tudi cena. Potekal je v srbohrvaščini, ena predavateljica je iz Novega sada (živi v Novi Zelandiji), druga iz Osijeka (živi na Havajih). Vse to so ljudje, ki so v tej vojni pobegnili in se v tujini uveljavili. Obe sta seveda krasni ženski, vrhunski, ena mlajša, druga starejša. In kdo se je prijavil? Vsega skupaj nas je bilo okoli 50, še kakšen več. V začetku me je motilo, bolj sem navajena na delavnice s po 20 udeleženci, a sem se navadila in je bilo v redu. Organizacija je bila amaterska, vendar topla in z veliko dobre volje. Recimo vsi smo navijali in ugotavljali, kako deluje tisti aparat za kavo, kosilo ni bilo organizirano, šlo je po principu "malica iz nahrbtnika", namesto priponk z imeni smo si kar sami s flomastrom napisali ime na navadne bele nalepke in si jih prilepili na bluze. Zame nenavadno, bolj poznam poslovne seminarje, kjer je vse dražje in bolj fensi. Ampak mi je bilo na tem tečaju všeč, da ni bilo tega. Prišle so skoraj same ženske, bili smo kot na upokojenskem izletu, vmes maksimalno ene 10% moških. V glavnem mojih let (ko je kriza srednjih let najmočnejša ), vendar tudi nekaj precej mlajših in precej starejših. V glavnem vse kot jaz, se pravi zrihtane bolj na hojladri, slabe frizure, utrujen videz, rahlo sključene postave. Tisto, ko pri človeku na zunaj vidiš neko vdanost, notranjo skrb, žalost. Kasneje sem na seznamu videla, da nas je večina imela univerzitetno izobrazbo, kar (moram priznati) me je nekoliko presenetilo.

Kako torej EFTv praksi izgleda? Ko si vznemirjen, čustveno pretresen, negativno nastrojen, ko te kaj boli in kar je pač tega, se umakneš na miren kraj in se točno zamisliš, kako se počutiš. Intenzivnost oceniš na lestvici od 1 do 10. Potem se tapkaš s prsti ene roke po dlani druge roke (kogar zanima, si naj točke pogleda v priročniku), pri tem si trikrat ponoviš: čeprav tralala (sem besna na tega, me boli glava, si obupno želim čokolade), se imam rada in se popolnoma sprejemam. Pozitivna avtosugestija pač, sporočilo svojemu umu. Potem se s prsti tapkaš po obrazu in na prsih, daljši krog tudi po posameznih prstih, lahko enkrat, lahko večkrat, ostajaš fokusiran na svoj problem. Vdihneš in ponovno oceniš svoje občutke na lestvici od 1 do 10. Vse skupaj ponavljaš poljubno dolgo, na koncu bi naj prišel do nule. To je pravzaprav vse. Tehnika je zelo odprta, kakor komu drago, ala napotek za seks, v redu je vse, kar obema odgovarja. Predozirati se ne moreš, škodi ne v nobenem primeru in v nobeni situaciji. Vmes se zadeve spreminjajo, ker se ti spreminja zorni kot gledanja, recimo ugotoviš, da pravzaprav nisi več jezen na tega in tega, v resnici je zadaj strah pred tem in tem. Ok, gremo še en krog na ta strah. Ni več strah, je zaskrbljenost zaradi tega in tega. In tako dalje. Kot lupljenje čebule, lepo počasi po plasteh, vsako posebej, po eno plast naenkrat.

Običajna reakcija ljudi je: a tako preprosto? Ja, menda tako preprosto. Menda so se na ta preprosti način ljudje znebili fobij, recimo fobije pred pajki, podganami, vodo ipd. Na prvem nivoju oz. na ravni samopomoči se ne gre globlje. Večina naših vsakodnevnih skrbi je itak na tem nivoju. Menda res pomaga za glavobol. Ali je vsaj vredno poskusiti pred tableto.
Poleg prvega nivoja samopomoči EFT tehniko uporabljajo razni strokovnjaki, terapevti in jo dodajajo k svoji osnovni tehniki. Recimo fizioterapevti poleg svojih običajnih prijemov, psihoterapevti pravijo, da tako pridejo bistveno hitreje do jedra travme, športni trenerji pravijo, da na enostaven in legalen način pridejo do boljših rezultatov. Vse to so pričevanja, ki sem jih slišala na predavanju, gotovo je cel kup nasnetih izjav na spletu, sama svojih izkušenj seveda nimam. Rekli so nam eno samo opozorilo: če gre za travmo, ne delajte tega sami, ker so reakcije podzavesti nepredvidljive, delajte s psihoterapevtom, ki to pozna. Recimo da se kdo odloči, da bo z eftanjem sam "pozdravil" svojo travmo spolne zlorabe iz otroštva. Najbolj nekako dvomljivo mi je bilo ravno to, da bi naj s tapkanjem teh meridianov nekako "dvignil" ali "odškrnil" svojo podzavest. Brrr, kot odpiranje Pandorine skrinjice. Kako se sploh odpira podzavest? Ne vem, zato ne morem reči, da se tako ne. Lahko pa potrdim nekaj drugega, namreč če tako pogledaš, smo na tečaju z vajami tapkanja množično "odpirali" podzavest. In takšna struktura ljudi, kot smo bili – se pravi šopek življenjskih problemov, kdo drug se je pa prijavil – smo dobesedno izzivali tega hudiča. Na začetku se mi je zdelo malo pretirano, ko je voditeljica ene desetkrat ponovila, da naj vemo, da smo tukaj varni in da če bo kdo kaj začutil, se počutil slabo, naj dvigne roko ali pomaha, pa mu bo takoj priskočil na pomoč eden od terapevtov (predavateljica, ki trenutno sedi ali Sabina Šilc). Ne bi verjela, če ne bi videla – sploh drugi dan so bili vsi terapevti skoraj stalno zasedeni. Skoz enkrat se je od nekod slišalo brisanje solza, skoz je eden omotičen vstajal, se s terapevtom opotekel v enega od sosednjih kabinetov, ven so prihajali pomirjeni, praviloma z namehom. Čez pet minut ponovi vajo z nekom drugim. Tudi velik zavoj papirnatih brisač na stranski mizi se mi je v začetku zdel pretiran, pa sem šele potem videla, koliko tega se porabi za brisanje spacanega make-upa zaradi joka. Pri meni ni bilo nevarnosti, dobro je delovala distanca do vseh in vsega, še vse vaje sem bolj kot ne preskočila ali zblefirala. Kar je bilo čustvenega naboja ali solz v očeh, ne bi mogla ločiti, koliko zaradi eftanja in koliko pač zato, ker sem itak mehka duša, vsi pogovori in vse je pa bilo precej čustveno.

Kaj sedaj? Zagotovo še enkrat in do konca prebrat priročnik. Naredit kakšno vajo. Včeraj sem probala, ko sem po večerji najprej jagode in potem bi še in še kaj. Eftala sem na željo po dodatni hrani, že odrezanem kruhu v košari. Res me je minilo, a ne morem reči, ali zaradi eftanja ali zato, ker sem pač preusmerila pozornost. V končni fazi vseeno, mar ne? Vse skupaj se mi zdi en tak kompot, v bistvu ena in iste stvari se prepletajo povsod, v vseh tehnikah, metodah, filozofijah ali kakor jih že imenujejo. Poberimo tisto rdečo nit, ki se kaže malo tu in malo tam...

Pa veselo eftanje!

LP Smeh Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 20:07
Prispevkov: 5298
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Tudi jaz sem šla na predavanje v Naklo. Še prej sem že od sobote tapkala po priročniku in videih.

Škoditi ne more, všeč mi je, ker lahko delam sama, ker moram sama poiskati najbolj skrite želje po določenih stvarh
( hrani, čipsu, oreških....), ker moram tako dolgo bezati, da najdem vzrok.
Nekaj podobnega sem včasih že delala, ampak brez tapkanje.

Danes, ko sem hodila med tekom, sem kar med hojo tapkala proti bolečemu kolenu, in je pomagalo. Lahko sem nadaljevala.
Pred tekom pa sem tapkala za boleči prst, koleno, podplate, kar me ponavadi najbolj matra.

Kako bom uspela pri ostalih zadevah ( mami in domači poblemi - čustva), pa kasneje, ko bom prišla do tja.
Zdaj poskušam z drobnimi dnevnimi težavami, ki pa so precej pomembne za moje lepo življenje.


_________________
http://srecna.moj-album.com
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wC0oZfU/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Irena Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Any recommendation of a rts pc game ? 
naključni mimoidoči

Pridružen/-a: 08.09. 2009, 11:00
Prispevkov: 1
Kraj: USA
Odgovori s citatom
I want a good strategy or roleplay mac game that will work easily with vista but doesn't require a good graphics or video card. I'm about to go to college and need a good game that will last a while...


________________
You'll kill for a how to lose fat

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom toize Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
EFT metoda pri premagovanju različnik težav 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo