Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
Trebušnjaki 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Saj vem, da je o vajah in vsem gotovo veliko napisanega, nafotkanega, še posnetega na DVD... Pa kljub temu. Tako lepo smo pri čveku začele o vajah, fino se mi zdi, da gre tudi za izmenjavo mnenj, vprašanja, za izkušnje pravih, živih ljudi, enakih meni. Ne tistih fletnih modelov, ki so povsod v knjigah, hehe. Če vam je prav, sem prekopiram nekaj naše debate, v čveku je to kasneje čisto nemogoče najti. Tako se bo mogoče le našla še kakšna za nadaljevanje...

levinja je napisal/a:
Predlagala bi, da na začetku delate trebušnjake prve stopnje, da preveč ne obremenjujete mišic, da ne pride do poškodb, da vas ne boli vrat, noge, roke.
Najbolj preprosti in efektni trebušnjaki so zapiranje knjige z zamahom.
Vležemo se na blazino (ležalko za na plažo, ki jo posteljemo z brisačo), roke iztegnemo nazaj nad glavo in se z zamahom dvignemo in istočasno pokrčimo noge, z rokami objamemo kolena. Spet se spustimo, iztegnemo in vajo ponovimo. Ob vsakem objemu kolen je izdih. Glasen izdih - kar je zelo pomembno!
Naredimo jih 12 in zraven še kakšne tri vaje po 12 in štirikrat ponovimo.
Toda ne pozabite! Neogrete ne telovadite! Prav tako je potrebno po vadbi narediti vaje za raztezanje. Tuš bo izpral vse strupe, ki jih bomo izločile med vadbo.
...
Vaje za trebuh. Ne samo trebušnjaki, tudi mrtvi dvig, in drugi upogibi hrbta. Vsakega, ki začne delat trebušnjake, boli križ. Tudi jaz nisem na začetku delala brez bolečin. Križ preneha bolet, ko ojačaš hrbtne mišice. Vadbe brez bolečine ni. Na začetku ne.

Levinja, sem poskusila. Najprej nisem delala z zamahom, tako je bilo hudičevo težko narediti že 3 ponovitve. Potem sem še enkrat prebrala, tako da sedaj gre. Samo toliko za dopolnitev: na začetku imaš daleč iztegnjene roke IN noge, ali ne?
Ok, prvih 12 mi še uspe. Kaj si potem mislila naprej? Še kakšne tri vaje po 12? ... in še štirikrat ponovimo?

LP Smeh Maša



Nazadnje urejal/a Maša 24 Feb 2008 22:15; skupaj popravljeno 2 krat
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 21.06. 2006, 08:49
Prispevkov: 3941
Odgovori s citatom
Jest bom sam tkole rekla: a to so trebušnjaki 1. stopnje? WAW WAW Kaj se je pa zgodilo s tistimi, ko ležiš, maš roke za glavo (ali na prsih) in dviguješ trup - ampak samo toliko, da zategneš mišice? A so ti čist prelahki?
Ker teh si namreč ne predstavljam čisto dobro - a to se čist dvigneš da objameš kolena?

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Bacek* Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Nadaljevala je Irena...

Irena je napisal/a:
Moji trebušnjaki izgledajo takole, ker ne smem dvigovat nog hkrati s trupom:
Ležem na tla z iztegnjenimi nogami, roki sklenem za vratom, komolce potisnem proti tlom, tudi križ pritisnem k tlom, napnem trebušne mišice in se dvignem od tal. Gledam v strop in komolce potiskam dol, da jih ne vidim. Ko se prvič dvignem, se naslednjič ne dotikam več tal.
V enem sklopu naredim najprej cca 20, mal počinem, par sekund, in nadaljujem. Zdaj sem jih kar 50 naenkrat naredila.
Pa še to, naredim jih ene 10, pol pa mal zadržim vsako naslednjih 10, pa spet mal bolj hitro, pa spet zadržim vsako. Bolj je napeto, bolj boli.

Irena, lahko dodaš samo še to, kako visoko se dviguješ? Predpostavljam, da kot je rekla Bacek zgoraj, toliko da se dvigneš od tal oz. da so mišice res napete.

Bacek, takšne trebušnjake običajno delamo na vseh aerobikah. Jaz bi laično rekla, da niso prelahki. Namreč nič ni prelahko, če pravilno delaš.
So pa to vaje samo za zgornje trebušne mišice, kar je premalo. Na aerobiki so nas vse vaditeljice "morile" po vrsti s serijami vaj za zgornje, spodnje, stranske.

Običajne zgornje zaključim z nekaj ponovitvami za spodnje trebušne mišice. Ležim na hrbtu, roke položim ob sebe. Noge skupaj pokrčene dvignem, tako da tvorijo kot 90°. Izmenično stegujem in spuščam skoraj do tal po eno nogo. Po 10-krat vsako. Gledam, da delam počasi in da težo noge dejansko zadržujejo in potem dvignejo mišice na trebuhu. Ni težko.
Za nadaljevanje in za vztrajne se potem to ponovi še skupaj z obema nogama. Če zadržiš pokrčene, je lažje. Bolj kot jih iztegneš, težje je.

LP Smeh Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
Trebušnjaki 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo