Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
Stročji fižol v slanici 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Pri nas je ravno sezona stročjega fižola. Veliko ljudi na forumu piše, da vlaga stročji fižol takole.

Stročji fižol v malo kisli slanici

 1 kg stročjega fižola
 1 l vode
 1 žlica sladkorja (ki jo pri Montiju seveda na čisto izpustimo)
 1 žlica soli
 1 dl vinskega kisa
Fižol na pol skuhaš z vodo, sladkorjem in soljo. Doliješ kis in prevreš. Še toplo daš v kozarce, najboljši so z navojem. Okoli ½ ure pasteriziraš v pečici na 150°C. Nato kozarce iz pečice zložiš na debelejšo odejo in pustiš, da se počasi ohladijo. Preverjeno.

Moje izkušnje 2006: V soljeni vodi sem skuhala skoraj polno večjo kozico stročjega fižola, 10 minut, bil je res mlad. Malo vode sem odlila, na vse skupaj dodala 1,5 dl kisa za vlaganje in malo sladkorja, še enkrat zavrela. Nadevala v vroče kozarce, pomagala sem si z dvema vilicama, nazadnje zalila, hitro zaprla z alupo pokrovčki. Prišla sta 2 kozarca, za zalivanje enega nabasanega kozarca potrebuješ cca. 2.5 dl tekočine. (Žal se ne spomnim več, ali sem pasterizirala ali ne. Po moje sem, ker se bojim, da ne bi, sploh za stročji fižol sem brala, da so ga včasih celo dvakrat pasterizirali, po enem tednu še enkrat.) Fižol je bil fantastičen, nalašč sem ga odprla šele letos maja. Samo malo kisel, ravno prav za mojo solatko (ki jo zelo malo kisam, bolj samo z limono), če bi ga sprala, bi fižol lahko dala tudi v omako, se mi zdi. Aja, vse stvari malo manj kisam in manj solim.


In potem je še vlaganje v čisti slanici, priredila sem po knjigi Andreje Grum, učbenik za kuharske šole.

Stročji fižol v slanici
Tako sem delala leta 2005 in danes prva dva kozarca: Na ¾ sem skuhala stročji fižol v slani vodi, ga na hitro preložila v ogrete kozarce, takoj zalila z vodo, v kateri se je kuhal, zaprla z alupo pokrovčki in dala pasterizirat v ogreto pečico, slabe 1/2 ure na 150°C, nato čez noč v ugasnjeni pečici. Predlani se je odlično obneslo za solate za v službo, nič kislo.

Punce, veselo vlaganje. In dobrodošlo, če imate še kakšne izkušnje, namige... Danes mi je pri pasterizaciji v pečici čez kakšnih 20 minut začelo kapljati dol s kozarca. Očitno sem preveč visoko naložila in nalila kozarce. Računam, da bo vakum vseeno zaprl. Kaj menite? Sem pa razmišljala, da če je noter premalo zraka, se ima premalo prilike segreti, raztegniti in potem skrčiti. Hm...

LP Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 27.07. 2006, 10:20
Prispevkov: 5388
Kraj: Kranj
Odgovori s citatom
Maša jaz stročji fižol vlagam po enakem receptu.

Razlika je edino v tem, da ga jaz skuham do konca, vroče zložim v kozarce in nič v pečico. Pa je ravno tako OK.

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Magda Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Hvala, Magda. Saj se mi zdi, da sem jaz kdaj tudi tako...

Tisti kozarec, ki je zadnjič kapljal, pa se je lepo zaprl. Alupo pokrovčki so ravno zato fajn, ker lahko vidim in otipam, da jih je vakuum noter potegnil. Pri kozarcih z navojem me stalno najeda dvom, četudi so pokrovčki novi.

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
Stročji fižol v slanici 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo