|
|
|
| SLATKO | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 23 Avg 2006 10:16 |
|
|
Tradicionalna jugoslovanska jed slatko je zelo priljubljena sladica ljubiteljev konzerviranega sadja. S tem načinom konzerviranja nam je sadje na voljo vse leto, najpomembnejše pri tem načinu konzerviranja pa je, da sadje ohranja obliko in okus.
Prvoten namen je bil ohraniti vitamine in hranilne snovi za dolge zimske dni. Ta sladica se je obdržala v uporabi vse do danes in pomeni celo obred pri jutranjem prebujanju. Žlička ali dve ohlajenega slatka s kozarcem vode vas bosta zjutraj dokončno prebudili. Tako konzervirano sadje je primerno tudi za pripravo več vrst sladic, na primer palačink, sadnih kup, peciva in tort.
Slatko ima velik pomen tudi pri izražanju prijateljstva. S ponujenim slatkom izkažete gostom dobrodošlico in ga s kozarčkom doma pripravljenega tudi pospremite. V trgovinah obstajajo tudi posodice za postrežbo te enkratne sladice.
Priprava slatka
Potrebujete na primer 1 kg sadja (najbolje, da ga pripravljate ločeno iz posameznih sadnih vrst), 1 kg sladkorja, limono in sok sočne limone. V posodo dajte pol decilitra vode in kilogram kristalnega sladkorja. Na manjšem ognju stalite sladkor do 3. stopnje, kar pomeni, da se pri prelivanju z žlice nitasto vleče. Nato dodajte sadje in na tanke kolobarje narezano limono. Zelo počasi premešajte in počakajte, da sadje izpusti sok. Pustite, da zavre, nato ogenj ugasnite, pokrijte posodo in počakajte, da se ohladi. V ohlajeno zmes dodajte sok ene limone, počasi premešajte in polnite v očiščene kozarce. Slatko hranite na hladnem, in sicer v kleti ali v hladilniku.
Kaj je še pomembno pri pripravi slatka?
Za pripravo slatka lahko uporabimo vse vrste sadja v vseh letnih časih. Lahko ga pripravljamo tudi iz tropskih sadežev, razen iz banan, ker ne vsebujejo veliko vode. Posebno dober je iz drobnih in gozdnih sadežev (gozdne jagode, maline, ribez, borovnice ). Zelo pomembno je, da koščičastega sadja (češnje, višnje ) ne razkoščičimo in pečkatega (jablane, hruške ) ne olupimo. |
|
|
|
| SLATKO IZ BRUSNIC IN JABOLK | | |
| SLATKO IZ BOROVNIC | | |
| SLATKO | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|