|
| Igra sprašuje | | |
| | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |
Prispevkov: 10408 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 02 Sep 2010 09:56 |
|
|
Repatka odgovarja:
Kar se tiče albuminske skute - sedaj jo ima merkator v redni prodaji - najdeš jo med skutami. Je od škofjeloške mlekarne, pakirana v prozorno embalažo, na pokrovčku so bele nalepke z rumenim tiskom. Poslikam doma popoldne, zvečer in priflikam.
Peperonata je primorski izraz za ratatuj : popražiš čebulo, dodaš goro paprike, paradižnika, kakšen melancan, jaz obvezno pekoči feferon , veliko sveže bazilike, sol in kuhaš, kuhaš...., da voda povre. Na koncu sem vmešala še surovo jajce. Sigurno poznaš . |
|
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 05.11. 2006, 11:02 |
Prispevkov: 5716 |
Kraj: LJUBLJANA |
|
|
Objavljeno: 02 Sep 2010 14:57 |
|
|
Aha, hvala za info, danes Kranja ne bom videla, tudi ne bo nič z zdravo prehrano ne, četrtek je a ne? Si me je že moj rezerviral za Dobeno, jaz si pa že dva dni zlivam vse sorte v usta, da bom lahko prežvečila piščanca. (priznam, skuta bi šla lažje dol)
Bom pa njega probala enkrat naštimat, ker je vsak dan v Kranju, samo če bo znal to prinesti, ker je sovražnik mlečnih izdelkov. |
|
_________________ Ni srečen, kdor veliko ima,
srečen je, kdor malo potrebuje! |
|
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 28.11. 2009, 19:32 |
Prispevkov: 2500 |
|
|
|
Objavljeno: 04 Sep 2010 09:43 |
|
|
S siri je takole:
Siri ustvarjajo kislost (in povzročajo zasluzenost), močnejšega okusa kot so, slabše je. Mehki siri ustvarjajo rahlo kislost in sem bi jaz uvrstila tudi mozarelo. Postopek izdelave mozarele je zapleten in kar dolgotrajen, kar je slabo (veliko industrijske manipulacije), vendar mislim, da mleka pred izdelavo ne homogenizirajo, kar pa je seveda dobro. Na splošno tisti siri, ki jih je mogoče razmazati (feta, skuta) ustvarjarjajo blago kislost. Sem seveda ne spadajo sirčki za mazanje.
Igra, če boš na veliko zelenjave dodala malo mocarele boš dobila bazičen obrok, tako, da brez skrbi.
Irena pravilno ugotavlja, da je albuminska skuta dražja od običajne. Saj je razumljivo, si lahko predstavljate kako malo skute se izloči iz sirotke potem, ko se je že izločila običajna - kazeinska skuta? Ko sem se postavila v vlogo izdelovalcev, sem pomislila, da je cena še relativno ok, je pa vprašanje, koliko od tega izdelovalci sploh dobijo. Pa saj je ne pojemo 500g na enkrat - jaz je imam en lonček za cel teden. |
|
_________________ Repatka
Vse kroži - mineva in se na novo poraja. |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 05.11. 2006, 11:02 |
Prispevkov: 5716 |
Kraj: LJUBLJANA |
|
|
Objavljeno: 04 Sep 2010 14:47 |
|
|
Evo mene opet Najprej hvala za sire, seveda bom na solato dala samo 2-3 mini kroglice mozarelle.
Danes se nekako poskušam obnašati nezakisano, bolj go buljim v knjigo in študiram, manj mi je jasno.
Do zdaj mislim, da je bilo vse O.K. Zjutraj Voda z limono, spirulina, pa aloe vera, za zajtrk prosena kaša (skuhala sem jo toliko, da se ne čudit, če jo bom povsod tlačila) z naribanim jabolkom, žličko medu (bom verjetno morala črtati zaradi mojega sladkorja) in cimetom.
Malica zeleni čaj
Kosilo: skleda solate iz 1 kuhan krompir, pest stročjega fižola, 2 stroka česna, 3 mini mozarelle, paradižnik, paprika in žlica prosene kaše, olivno olje, jabolčni kis, kajenski poper.
Za malico bi čežano če lahko samo, zvečer pa kakšen ribji file in solata (verjetno zelje, radič) Bo to v redu?
Zanima me sledeče, ker mi jabolka obilno padajo dol sem skuhala celo kastrolo čežane (malo limoninega soka in cimeta sem dodala). Ali lahko to čežano jem samostojno npr. za malico ali je to kisla stvar in jo moram alkalizirati?
Še eno vprašanje: ta način prehrane verjetno ni brezglutenski, ker v knjigi vidim, da so dovoljene določene vrste prepečenca in celo pšenična moka pri palačinkah?
Ali je kakšen jogurt (navadni) sploh dovoljen oz. v kakšni kombinaciji.
Hvala
P.S. Mislim, da bi bilo pametno, da tiste, ki se poskušamo "ne skisat" napišemo kak svoj jedilnik, pa da nam ga Repatka potem pokomentira. Meni sploh niso jasna ta razmerja: se to gleda na količino ali na kaj? |
|
_________________ Ni srečen, kdor veliko ima,
srečen je, kdor malo potrebuje! |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 28.11. 2009, 19:32 |
Prispevkov: 2500 |
|
|
|
Objavljeno: 04 Sep 2010 17:27 |
|
|
Te moram pohvalit Igra, si ful pridna .
Najprej jabolčna čežana, kot si jo skuhala je 100% alkalni obrok in jo lahko ješ kadar hočeš in kolikor hočeš.
Res je, dieta ni popolnoma brezglutenska, sem tudi jaz opazila polnozrnat in ržen prepečenec, rezance, palačinke. Vendar je tega zelo malo, tako da, če pri človeku ne gre za hudo alergijo, ni panike.
Kakšen jogurt seveda lahko poješ. Vsekakor vzemi navadnega - acidofilus ali bifidus - oba ugodno vplivata na črevesno floro in delujeta nevtralno. Potem pa sama, če želiš, dodaj kakšno sadje. In imaš rahlo bazičen obrok.
Razmerja - verjetno misliš procente pri mojih jedilnikih? Jaz pogledam sestavo in količino in ocenim. Npr. piščanec na žaru in skleda radiča s česnom: Piščanec močno zakisa 1,5; radič 6; česen 7; Skupaj je to 14,5 , to delimo s tri (tri živila) in dobimo povpreno vrednost obroka skoraj 5 (bazično). Glede na količino piščanca in solate (po teži) sem ocenila, da sem pojedla obojega nekako v razmerju 60 :40 . Saj to preračunavanje je mogoče potrebno le od začetka zaradi boljšega občutka. Ko enkrat osvojiš dovoljeno in pogojno dovoljeno je tole vse skupaj mala malca. Postane rutina .
Drugače pa - tvoj jedilnik - vse ok, kapo dol . |
|
_________________ Repatka
Vse kroži - mineva in se na novo poraja. |
|
|
|
|
| | | |
| Igra sprašuje | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|
|