Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
kako naj skuham marmelado brez sladkorja? 
bralec

Pridružen/-a: 31.07. 2006, 15:10
Prispevkov: 5
Odgovori s citatom
Živijo, jaz vas pridno berem že kak mesec in mi gre dobro na prvi stopnji(brez lakote v dobrem mesecu-6 kg, je pa res da imam še veliko zaloge, ha).
Sem bolj take sorte da ne klepetam rada z neznanimi ljudmi, čeprav vaše zgodbe čutim blizu.No mogoče se pa po tem prvem javljanju še kaj opogumim.
Moje vprašanje je kako naj skuham marmelado brez sladkorja?In kako jo shranim, ker verjetno ni ravno obstojna? Sem dobila celo gajbico sliv in bi jih rada pametno izkoristila, ker pojedli juh ne bomo(jih je mal preveč). Hvala za pomoč, krasno je da obstaja ta forum in vse info na kupu ali dosegu roke(vprašanja)...Lp Smejati se na glas Kazati jezik


_________________
[[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wNHDvyk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom poka Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Poka čisto preprosto:
Ne dodaš nič, ali pa malo fruktoze. Vse to seveda ni trajno, ampak manjše količie hraniš na hladnem in ko jih odpreš, jih je potrebno porabit; ali pa zamrzneš (spet manjše količine). Ni ravno idealno, je pa nekaj, za kar vsaj veš, kaj ješ.
Lahko dodajaš tudi umetna sladila, pač stvar odločitve in tvojega načina življenja. Sama moraš presoditi, kje je tisti "še za tebe dovoljeni prag umetnega", ki ga boš pač uporabljala v svojem življenju. Nekdo ga zapolni vodo(kupljeno), drugi z marmeladami, tretji z kruhom. Pač izberi nekaj. Nikakor pa ne vse.
Ravno v tem se meni zdi najbistvenejša poanta MOntija: Ne ločevanje, ne ne vem kaj, ampak izogibanje vsemu temu, kolikor se pač da. In da se! Ne vedno in vselej in tega "čuda" tudi nihče ne pričakuje od nas. Ampak kolikor pač zmoremo, hočemo, smo pripravljeni. .......


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
bralec

Pridružen/-a: 31.07. 2006, 15:10
Prispevkov: 5
Odgovori s citatom
Hvala za ekspresen odgovor! Smejati se na glas Bom poizkusila, tudi če ni zelo obstojno, glavno da vem kaj jem, kot si napisala.(če sem prav razumela je tikanje zaželjeno).


_________________
[[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wNHDvyk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom poka Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Itak Smejati se na ves glas ne samo zaželjeno, ampak več kot dobrodošlo. :wink:


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
minister za informiranje

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 13:19
Prispevkov: 129
Odgovori s citatom
Tako, kot je napisala Ma<rika. Poljubno sadje, jaz dodam še sok ene ali 2 limon, ter malo fruktoze, pač po okusu, da ni preveč kislo, pač da je vsaj malo podobno marmeladi :wink:
Na koncu dodam še "gel fix", vendar po pravici povedani ne vem koliko je to po montiju (ve katera?) in napolnim kozarčke.
Se moram pohvaliti, da sem lani delala kar nekaj različnih marmelad 8slivova, breskova, iz bezga, hrušk, grozdja in mešane) in vse po tem "receptu" in se mi ni pokvarila niti ena. Pa imam še sedaj nekaj kozarčkov stare.

Sem pa med vikendom pripravila 3 litre bezgove marmelade. Veliko dela, a se splača Smejati se na ves glas


_________________
Lep pozdrav, Maja
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom maychi Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 12:59
Prispevkov: 3971
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Tukajle sem opisala postopek vkuhavanja slivove marmelade brez sladkorja. Je pa še nekaj drugih razglabljanj na to temo.

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2392&besede=marmelada%20brez%20sladkorja

Upam, da sem kaj pomagala.[/url]


_________________
Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Julija Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
 
bralec

Pridružen/-a: 31.07. 2006, 15:10
Prispevkov: 5
Odgovori s citatom
Joj hvala zlate ste! :sunny:


_________________
[[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wNHDvyk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom poka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24
Prispevkov: 6156
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Malo pozno, vendar od srca, kot pravijo.

Marmelado brez sladkorja kuham iz kakršnegakoli sadja (tudi iz zmrznjenega), če je kislo, dodam malo natrena, sicer ničesar. Marmelado vročo napolnim v majhne kozarčke, obrnem "na glavo" in pokrijem, da se počasi ohladi. Tako shranjena ostane tudi več kot leto dni (ponavadi pa jo prej pojemo), le ko kozarček odpreš, jo je treba čimprej porabiti.

LP!

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom babica Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.07. 2006, 17:37
Prispevkov: 783
Odgovori s citatom
...če še ni prepozno...

Jaz kuham marmelado ali pa žele iz sadnega soka (stisnjenega s sokovnikom) čisto brez sladkorja. Ker pa imamo radi trdo marmelado, dodam alge agar agar, ki so naravno želirno sredstvo in ne potrebujejo sladkorja (tudi sadnega ne) za želiranje. In nimajo nobenega okusa!!!Dobi se jih v vsaki trgovini z zdravo prehrano. Vrelo marmelado polnim v vroče kozarce in jo zelo počasi (pokrito) ohlajam. Še nobena se ni pokvarila. Tudi po več kot enem letu ne. Res pa je, da jo je treba, ko kozarček enkrat odpreš, kaj hitro pojesti. Zato jo polnim v majhne kozarce.

Na ta način delam marmelado celo iz traminca. Ne, ne hecam se prav zares iz vina (saj alkohol tako ali tako ves izpari, okus je pa fantastičen). Marmelada iz traminca se odlično poda k mesu (npr. k divjačini), še posebej pa k staranim trdim sirom.

Ravno danes sem naredila marmelado iz izabele in jabolčni žele s cimetom. Zelo dobra pa je tudi pomarančna in grenivkina (grenivkam dodam nekaj sadnega sladkorja ali pa sladkorja za diabetike).

Upam, da vam bodo marmelade čudovito uspele.


_________________
Lep pozdrav, Biba

"Vsak ima svoj okus," je rekel hudič in sedel v koprive.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom biba Pošlji zasebno sporočilo
 
minister za informiranje

Pridružen/-a: 28.03. 2007, 11:23
Prispevkov: 134
Odgovori s citatom
Biba, tole te enostavno moram vprašat. Marmelada iz grenivke? WAW

Js bi se zadeve lotila takole, pa me prosim popravite, ker nimam pojma o kuhanju marmelad... Torej, kupila bi kaka 2 kg grenivk, verjetno rdečih, ker jih imam rajši. Potem bi jih olupila in vzela ven koščice, če bi jih imele. Potem bi jih narezala na koščke in skuhala v manjši kozici. Ampak ne znam si predstavljat, kako dolgo bi jih morala kuhat in kaj bi sploh ostalo... Ali pa bi se jih morda lotila kar s paličnim mešalcem. Huh Hm, res ne vem, drage specialistke za marmelado, dajte mi prosim pomagat. srecen

Ravno imam čas in berem stare teme in ugotavljam, da se lahko na tem forumu naučim še veliko več, kot si sploh lahko predstavljam! Kul! Ava


_________________
Nikoli ne izgubiš, dokler se ne nehaš truditi.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom maja Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Marmelad iz agrumov še nisem delala. Že tistih iz običajnega sadja rata dovolj, tako tole sploh ne pride na vrsto. Pa bi bilo zanimivo. Joj, kaj vse bi jaz še rada naredila...
Če bi že, bi naredila približno tako, kot si rekla. Naj se seveda oglasi še kdo, ki je to dejansko delal !!!!
Grenivke moraš čisto olupiti, tudi notranjo kožico, saj gre lepo. Hehe, jaz jih vedno tako lupim, se mi zdi, da so precej boljše (samo ful delo je z lupljenjem). S paličnim ga jaz ne bi lomila, se mi zdi škoda vlaken. Predpostavljam, da agrumi nimajo dovolj svojega pektina, zato boš morala nekaj dodati. Lahko Želin (kupiš v vrečki v vseh trgovinah) ali agar, kot zgoraj piše Biba. Agar sem zadnjič prvič kupila v trgovini za zdravo prehrano, zaenkrat vem samo to, da je nesorazmerno drag. Hehe, ostalo bomo še videli.

Drugače sem o marmeladah že napisala v sosednjem postu pri Montignac receptih.
http://marika.mojforum.si/marika-post-16568.html#16568

LP Smeh Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
minister za informiranje

Pridružen/-a: 28.03. 2007, 11:23
Prispevkov: 134
Odgovori s citatom
Fino, o marmeladah berem kr na dveh koncih. Pa ni vrag, da se ne bi naučila! srecen
Moram še najt kako trgovino z zdravo prehrano kje na našem koncu, smo bolj slabi na tem področju.


_________________
Nikoli ne izgubiš, dokler se ne nehaš truditi.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom maja Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.07. 2006, 17:37
Prispevkov: 783
Odgovori s citatom
Agar res ni poceni, je pa super. Grenivkino marnelado delam tako, da v sokovniku stisnem grenivke. Soku dodam nekaj fruktoze (ca, 10 - 15%) in agar agar Pustim, da zavreje in kuham cca. 4 minute. Vroče polnim v vroče kozarčke. In to je to. (enako kuham tudi pomarančni in limonin sok, le da pri limoninem dodam cca. 50% fruktoze.


_________________
Lep pozdrav, Biba

"Vsak ima svoj okus," je rekel hudič in sedel v koprive.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom biba Pošlji zasebno sporočilo
 
minister za informiranje

Pridružen/-a: 28.03. 2007, 11:23
Prispevkov: 134
Odgovori s citatom
Sliši se preprosto, hvala, biba! Ko bom zašla malo bolj "v svet", bom kupila ta agar in poskusila z marmelado. Za nekaj zdravega mi ni težko odštet tud kak evro več, saj gre za moje zdravje in s tem dobro počutje. Sicer mi je zelo smešno, da bom delala kaj z agarjem. Na faksu sem prevlačila po rokah ogromno gojišč za bakterije in glive, ki so iz agarja (z dodanimi substancami, npr. krvjo ali govejo juho...) in mi je zato kr malo čudno, da bi ga dodala še v marmelado. Smejati se na glas Samo še eno vprašanje - koliko tega agarja dodaš na koliko soka? Ne bi rada imela želatine v barvi grenivk brez okusa... (najbrž sicer piše na embalaži, pa za vsak slučaj vseeno raje vprašam)

Hvala vsem za potrpežljivo odgovarjanje! Smeh


_________________
Nikoli ne izgubiš, dokler se ne nehaš truditi.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom maja Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.07. 2006, 17:37
Prispevkov: 783
Odgovori s citatom
Sorry. Ne vem na pamet. Jaz sem delala kar po receptu na embalaži (trenutno nimam nobene doma), pa je bilo OK.


_________________
Lep pozdrav, Biba

"Vsak ima svoj okus," je rekel hudič in sedel v koprive.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom biba Pošlji zasebno sporočilo
kako naj skuham marmelado brez sladkorja? 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 2  

  
  
Odgovori na to temo