|
|
|
| kje dobiti sestavine | |
padalec
Pridružen/-a: 08.03. 2010, 11:00 |
Prispevkov: 16 |
|
|
|
Objavljeno: 08 Mar 2010 11:10 |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nova na tem forumu. Z montignacovo metodo "živim" že kako leto, ampak stvari hitro postajajo monotone. Še posebej nadležno je nakupovanje, saj iz povprečne trgovine lahko prinesem 2 do 3 izdelke, ki ustrezajo standardom. Zato me zanimajo informacije somišljenikov, katere izdelke kupujejo in kje jih najti. Sem iz majhnega mesta, kjer kakih specializiranih trgovin ni, prav tako je ponudba na "tržnici" omejena, zato me zanimajo izkušnje predvsem iz takega okolja.
V pomoč drugim, sporočam svoja dosedanja odkritja (pa ne z namenom reklame!), vsa doslej najdena pri najboljšem sosedu:
- grški jogurt brez maščob
- polnozrnata štručka (mislim, da velja samo tista od znamke "zdravo življenje")
- "glikemični kruh" (hecno ime, vem; proizvaja Mlinotest)
- različni vloženi koščki paradižnika oziroma pelati
- kisle kumarice, olive
- navadna tuna v olivnem olju
- losos (dimljeni ali v konzervi)
- dijonska gorčica
In tu se menda seznam konča (razen "surovih" sestavin).
Vnaprej hvala vsem za dodatne informacije! |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24 |
Prispevkov: 6156 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 08 Mar 2010 11:30 |
|
|
Oprosti, ampak te ne razumem kaj bi rada povedala. V vsaki, še tako majhni trgovinici dobiš vse, kar rabiš za prehranjevanje po Montiju. no ja, nimajo verjetno ravno bio proizvodov, pa saj se da tudi brez "bio", kajne. Me, "montinjakovke" ponavadi pečemo kruh same. saj tisti pri najbooljšem sosedu je dober, ampak nesramno drag. PZ moko dobiš v vsaki trgovini, če jo uspeš dobiti iz kakega mlina, pa še toliko bolje. Itak pa je najbolje čimmanj pripravljenih zadev. Nikoli ne vemo, kaj so "vtaknili" v kakšno jedačo .
Na splošno pa se ne strinjam s teboj, da lahko iz male trgovinice prineseš samo 2-3 stvari. Prej bi se upala trditi, da nimaš domišljije Pa ne mi zamerit, prosim. Je bilo tole mišljeno čisto v pozitivnem smislu.
Sicer pa (z malce zakasnitvije) dobrodošla med nami.
Tukaj smo (so) same fejst punce in poskušamo odgovoriti na vsako vprašanje in razrešiti vsako zadrego. Zato kar pogumno! Vprašaj in odgovor bo tik-tak tukaj.
Aha, jaz ponavadi kupujem v mali trgovinici, ki ni kaj prida založena, pa se kar nekako znajdem. Jogurt kupujem Dukatov (0,5% maščobe), mleko tudi z 0.5%, moko in testenine polnozrnate, vse ostalo pa (kot ti praviš) surovo. |
|
|
|
| | |
padalec
Pridružen/-a: 08.03. 2010, 11:00 |
Prispevkov: 16 |
|
|
|
Objavljeno: 08 Mar 2010 11:45 |
|
|
Vidim, da se res nismo razumeli
Za "surove" sestavine vem, da se najdejo. Mene bolj zanima, katere (če sploh) že pripravljene jedi, ki bi ustrezali montignacovim principom, ste uspeli najti. Imam namreč problemček, da vikende preživljam v okolju, ki nima razumevanja za zdravo prehrano. Sama takrat nimam dostopa do kuhalnika, tako da imam ali možnost, da si sesujem vsa prizadevanja tako, da jem "tradicionalno slovensko" hrano, ali pa da si s sabo prinesem stvari, ki ne zahtevajo kuhanja in ki zdržijo cel vikend. Prav zato potrebujem informacije.
Mimogrede, ali morda kdo ve za kakšen sirni namaz, ki bi bil zadosti "nemasten", da bi ga lahko kombinrala s polnozrnatim kruhom? |
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 21.06. 2006, 08:49 |
Prispevkov: 3941 |
|
|
|
Objavljeno: 08 Mar 2010 13:59 |
|
|
MP, tudi moja bivša tašča me je pisano gledala, ker nisem jedla krompirja, vendar sem imela srečo, da me je partner podpiral in ni bilo problemov. Res je pa tudi, da nisem bila vsak vikend tam.
Svetujem ti, da partnerju razložiš tvoj problem in če se da kaj narediti, mogoče bi tašča kak kos mesa zraven samo popekla ipd. Sicer pa ... če ne razume tebe, tvojih želja in potreb pri hrani, kako bo spoštovala tvoje želje v prihodnosti? Moja mama je vedno z razumevanjem sprejela stvari, ki jih fant pač ne je. To je meni nekaj normalnega in samoumevnega. Vendar sem to pač jaz, ki sem sposobna zaradi tega tud ne hodit k tašči.
KAj pa mogoče kakšen mali el. grelnik na eno ploščo? Pa ga v sobi montiraš in si zjutraj narediš jajčno omleto z zelenjavo? Ni hudič, da ne bi tašča kmalu ponudila svoj štedilnik. Če pa bi ti prepovedala .... |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 21.06. 2006, 08:49 |
Prispevkov: 3941 |
|
|
|
Objavljeno: 08 Mar 2010 14:26 |
|
|
Me veseli, da ti to ustreza. Jaz bi sicer raje taščo prevzgojila
Ideje ... poletje se bliža in z njim veliko zelenjave, ki jo lahko surovo ali kuhano uporabljaš za razne solate. Lahko si tudi doma že skuhaš kak ješprenj, ajdo, piro in dodaš zelenjavo, pa okisaš ali pa sproti kisaš. Zelo dobro je meni tudi stročji fižol, sploh Levinjina solata z dodatkom tune, beljakov in drobnjaka. Tud dobro za večerjo, zopet si lahko že vnaprej skuhaš fižol in potem samo hraniš v hladilniku.
Zajtrki: jajčne omlete, hrenovke, kruh + namaz. Potem se pa pri meni že neha, ker nisem ljubiteljica kosmičev ipd.
Potem obstajajo tudi polpeti iz buč in kosmičev, ki jih tudi lahko ješ mrzle (so super dobri) in zraven kako solato ali pa kaj kislega (paprika, kumarice,...)
Ali pa si tud kak zrezek popečeš že doma, pa potem samo pogreješ. Jaz si vsak dan kuham za nalednji dan, meso pa tud brez problema počaka v hladilniku 2 dni.
Sčasoma bo pa tud tašča popustila, ni hudič. |
|
|
|
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24 |
Prispevkov: 6156 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 09 Mar 2010 06:41 |
|
|
Ja, če nimaš kuhinje, je pa veeelik problem. Jaz bi se vsekakor poskusila nekako dogovorit s taščo, saj ob mrzli hrani te bo kmalu minila volja po hujšanju. jaz imam z zajtrkom problem na morju, ko ne morem peči kruha, pa si naredim kar PZ palačinke. A spet je tu kuhinja.....Kaj pa kosmiči z mlekom ali jogurtom???? Seveda, če jih imaš rada. Za večerjo pa, kot je že Bacek rekla.... Sto in ena vrsta solate.
Pa oprosti, za mojo pripombo.... Nisem vedela, kakšen problem imaš.
Mrda boš pa kakšno idejo dobila med našimi jedilniki. Včasih smo bile kar pridne, zdaj smo se pa malo polenile. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 09 Mar 2010 08:48 |
|
|
Pozdravljena in dobrodošla.
Meni kosmiči, semena in jogurt odnesejo vse zajtrke. Musli si zmešam sama, tako da zagotovo ni nobenega sladkorja, dodam nekaj suhega sadja, predvsem jabolčne krhlje. Od kupljenih muslijev so edino Spar polnozrnati musliji brez dodanega sladkorja (ali krispijev in podobnega), imajo pa rozine.
Pred kratkim sem odkrila tudi (stari) Enemon. V bistvu mi je še vedno bljak, občasno ga pa jem kljub temu. Dodaš toplo mleko 0.5 (kuhalniček?), zmešaš in ješ kot čokolino, le da je sestava bistveno boljša. Ali je strogo po Montiju, nisem primerjala, zagotovo pa ni daleč stran, hehe. Ok, priznam, dol ga spravim samo z žlico Benkota, to je pa res korak stran. Babica menda doda žličko instant bele kave (tiste stare Frank proje).
Glede solat poglej pod Službene malice, nekje pri eni od Montignacovih tem je. Poglej Mašine malice za v službo. Saj zate je to pravzaprav isto, v petek si pripraviš "malico" za vikend. Kot je že omenjala Bacek, razne kaše, zelenjava itd. Piko na i dajo začimbe, potreseš semena, naribaš ingver... Takšna solatka v posodici zdrži dan tudi brez hladilnika, s hladilnikom pa dva dni.
Od kupljenih zadev imam jaz v predalu "za zlato rezervo" vedno Sunny bisk. Ovsene blazinice, menda stara angleška reč, meni so všeč in zelo nasitijo, samo veliko tekočine moraš piti zraven.
Mimogrede, s časom se bodo stvari razjasnile, mar ne? Večno ne moreš tako. Kakšnega posebnega razumevanja večina ni deležna. Jaz sem kdaj komu že rekla, da imam težave s presnovo in od zravnika zapovedane določene omejitve pri hrani, predvsem pa moram paziti na sladkor. To v bistvu niti ni laž, res imamo težave s presnovo, pa naj bo iz takšnega ali drugačnega razloga. Omejitve nam pa tudi zapovedujejo zdravniki v člankih o zdravi prehrani, mar ne?
Lepo pozdravljena! |
|
|
|
| | |
padalec
Pridružen/-a: 08.03. 2010, 11:00 |
Prispevkov: 16 |
|
|
|
Objavljeno: 09 Mar 2010 10:59 |
|
|
Hvala za nasvete Suzana!
Kaj si ti zmmešaš v muslije in s čim jih zaliješ? Jaz sem se nekaj časa mučila z ovsenimi kosmiči z mlekom, samo stvar ni imela posebnega okusa :-(
Pa še eno butasto vprašanje: kaj je "Sunny bisk" in kje ga dobiš?
Saj tašča je sicer prav super ženska, samo razume pač ne mojih "muh", verjetno ker nikoli v življenju ni imela problemov s težo. Enkrat sem že poskusila razložiti, kaj je po montiju in kaj ne, ampak slovenske tradicionalne kuhinje si ne moreš zamisliti brez bele moke, krompirja, sladkorja, masla in vegete Malo je spremenila kuhinjo, tako da recimo naredi zrezke v omaki namesto dunajcev. Prav zato pa je nočem izkoriščati, si "zmišljevat" še druge zahteve, in iščem način, kako bi vljudno obšla to vprašanje. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 24.10. 2009, 02:11 |
Prispevkov: 2004 |
Kraj: Kranj |
|
|
Objavljeno: 09 Mar 2010 12:23 |
|
|
Za domači musli je cela reportaža od Maše, pa je zdaj niti sama ne najdem. Naslov je Domači musli, a ne najdem prave rubrike. Če mi na ZS pošlješ kakšen svoj mail, ti pošljem prekopirano.
Sunny bisk so ovsene blazinice, ki se kupijo v vsaki večji trgovini. Ponavadi kje pri zdravi hrani ali diabetičnih rečeh ali kosmičih. Škatla velikosti kakšnih otroških kosmičev, oranžno-rdeča, na veliko piše "Sunny bisk". Jaz jih jem kar same, lahko se kaj tudi namaže gor, lahko se zdrobijo recimo v kakšno "mešto". Je bolj topno in se lepše veže od ovsenih kosmičev recimo.
Za zajtrk si že zvečer namočim musli (zadnje čase samo kosmiče in razna semena) v jogurt, čez noč se ravno lepo napne. Včasih sem imela domači kefir, potem jogurt 0.5, zdaj sojin jogurt, zmešan s sojinim mlekom. Vse je enako dobro, izberi, kar ti pač odgovarja.
Sami kosmiči v (mrzlem) mleku so res bolj specifična zadeva, ki je všeč redkim. Že če gor posuješ veliiiiko cimeta, je stvar povsem drugačna.
Sicer pa pri receptih vidim, da si solatke že osvojila... Meni je tole mega že več let, praktično za vsak dan. Sestavine in okusi so tako različni, da se tega po moje sploh ne moreš naveličati. Pike na i: sveža bazilika ali bazilika v oljčnem olju, veliko svežega peteršilja, olive, naribani ingver, nasekljani posušeni paradižniki v oljčnem olju, popečeni jajčevci ali bučke v oljčnem olju, feta sir v oljčnem olju z zelišči, lanena semena, nasekljana bučna semena... Vse v olju je potem seveda edina zabela in gre samo na zelenjavo, saj veš.
Težko boš nekoga, ki ni za to, poučila o Montignacu, saj gre za osnovno filozofijo in pristop h kuhanju v osnovi. Moja tašča razume vse in se z vsem strinja, ampak da bi čebulo pražila brez olja, prosim vas lepo, saj to vendar ne gre... Ali da bi mesne cmoke naredila brez namočenega kruha, kdo je pa že to videl, ja, kakšno pa bo to za jest...
Lahko narediš to, kar si že - dogovor za zrezke na žaru namesto ocvrte, dogovor za dodatne zelenjavne priloge (če jih že itak tudi drugi ne jedo), pojasnilo, da ti pač iz nekega razloga (samo ne reci zato, ker hujšaš!) ne ješ krompirja in drugih belih prilog... Jaz sem več let preživela ob taščini kuhinji med tednom, sama sem kuhala samo med vikendom. Pa si zdaj za nazaj ne bi upala reči, da je bila njena kuhinja kriva mojih težav, hehe. |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24 |
Prispevkov: 6156 |
Kraj: Ljubljana |
|
|
Objavljeno: 09 Mar 2010 12:33 |
|
|
Ja, težko je, če so mame (posebno še tašče) take "sorte", da ne razumejo ta mladih. Težko boš tole rešila. Podobno je pri meni, ko mojega ne morem navaditi, da bi jedel polnozrnate testenine. Tako da največkrat kuham dvojno. No ja, sem pa ukinila belo moko. Tudi kadar delam dunajske, jih delam s polnozrnato. Sladkor pri nas itak uporablja samo moj dragi (ko je jagode). To, da omake gostim z zelenjavo in čebulo, pa itak ne opazi
Sunni bisk so pa, če se ne motim, neke energijske žitne tablice. Pa se mi zdi, da so jih mačke tudi same delale (ali pa je bilo to na kakem drugem forumu). malo pobrskaj po receptih, boš marsikaj našla. Tudi kakšno sladico za spremembo.
Lahko si tudi spečeš mesno zelenjavni narastek. Je prav dober tudi mrzel. Polnozrnate palačinke sem pa jaz namazala z jabolčno čežano, ali pa sem jih delala v slani varianti (sesekljana zelišča, pečena paprika, dušene gobe, ali pa samo pečena čebula-če jo maraš, seveda). |
|
|
|
| | | |
| kje dobiti sestavine | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 2
|
|
|
|
|
|