|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 07 Maj 2008 07:35 |
|
|
Draga, nič nisi preveč pojedla. Večji problem je drugje. Beljakovine. Kar si pojedla, so skoraj izključno samo OH. Hrana, ki daje energijo, za pokurit. Od česa boš rasla? Od česa bodo rasle tvoje mišice? Bi rada čvrsto telo? Od česa bo čvrsto? Kako se gledaš s skuto, sirom, jajci, mesom, ribami, tuno v konzervi, jogurtom, fižolom, sojo?
Pojdi na tosemjaz.net in začni brati poglavje Sijem od zdravja. Lej, jaz si težko vzamem čas, da ti pišem, kaj je treba jesti, jedilnikov pa sploh ne. Na tosemjaz.net ti vse piše, bolj zaokroženo, kot bi ti lahko jaz povedala. Potrudi se in izbrskaj sama!
Jedilnikov do sobotne poroke ti ne bo nihče pisal. V soboto boš ravno takšna kot danes. Videz ne bo spremenil tvojega počutja ali odnosa. Če hočeš videti kakšen jedilnik, poglej v našo temo Kaj smo jedli danes (ali tako nekako).
Po vrsti sem te hotela najprej vprašati glede zajtrkov. Ješ doma pred šolo? Si vzameš sama iz hladilnika? Si kdaj tudi kaj skuhaš? Koliko imaš časa za zajtrk?
Ješ polnozrnati kruh? Črni kruh? Poznaš kakšne wassa kruhke in podobno?
Ješ navaden jogurt? Sadni? Skuto? Lahki smetanov namaz? Marmelado brez sladkorja?
Ovseni kosmiči? Kaša? Musli? Čokolino?
Kaj si pravzaprav zadnji mesec jedla za svoje zajtrke?
Da boš vedela, ni tako enostavno svetovati nekomu jedilnike, ponavadi se izkaže, da imamo vsi čisto drugačne predstave. Gotovo misliš, naj ti povemo jedilnike izmed tega, kar poznaš in kar maraš. Meni za zajtrk povsem odgovarja kefir z muslijem oz. polnozrnati kruh s semeni, samo to dvoje menjavam že mesece. Če bi to napisala v jedilnik zate, bi čudno pogledala, mar ne?
Če še želiš, se lahko pogovarjamo samo o hrani in idejah, ne pa o celotnih jedilnikih.
LP Maša |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52 |
Prispevkov: 4788 |
|
|
|
Objavljeno: 07 Maj 2008 10:48 |
|
|
Hojla ...
Najprej ČESTITAM za pisanje jedilnika, tudi jedla si že nekoliko bolj človeško!
Vidiš, če si nekaj zares močno želiš, boš tudi dosegla. Samo želeti si moraš zares.
Se popolnoma strinjam z Mašo, BELJAKOVINE, beljakovine so zakon in to NUJNO potrebujemo.
Primer jedilnika je težko sestavit, kaj šele takega, ki bi tebi pasal na dušo.
Ampak beljakovine vsekakor vključi v vsakodnevno hranjenje, tudi zaradi športa ... kako je s tem tenisom? Ga treniraš, igraš ljubiteljsko? Hrana za mišice so BELJAKOVINE!!!
Pa recimo nekje na oko pribljižek jedilnika.
Z: prepečenci so bili ok, lahko dodaš še šalico mleka ali jogurta (mislim, da si rekla, da ga ne maraš)
M: jabolko
K: izkoristi plačano kosilo v šoli pa pojej magari samo zrezek in solato, ribo in solato, mlince, makarone... gotovo je v vsakem kosilu nekaj kar imaš vsaj pogojno rada (ne govorim o čokoladici na koncu mineštre )
V: jej beljakovine, naj bo skuta s sadjem, naj bo piksna tune in koščki paradižnika, naj bo raznovrstna solata, mogoče omleta
Lahko je lahek obrok, ni problema, poizkusi pa čim večkrat vključit kaj beljakovinskega.
Če vmes še čutiš lakoto si lahko narediš še eno malico, poješ še kakšno jabolko ali drugo sadje, spiješ šalico juhe, kozarec mleka, jogurta ...
Mnogo se da naredit.
Samo začet je treba. In ja začetki so najtežji, ko človek pozna samo krompir, meso in solato.
Potem kasneje gre lažje, ko ugotoviš, da obstajajo še kaše, zelenjava in sadje
Stiskam pesti in mislim nate!
Pa Pa |
|
|
|
| | |
čveka
Pridružen/-a: 03.05. 2008, 20:31 |
Prispevkov: 22 |
Kraj: Grosuplje |
|
|
Objavljeno: 07 Maj 2008 20:31 |
|
|
Maša je napisal/a: |
Po vrsti sem te hotela najprej vprašati glede zajtrkov. Ješ doma pred šolo? Si vzameš sama iz hladilnika? Si kdaj tudi kaj skuhaš? Koliko imaš časa za zajtrk?
Ješ polnozrnati kruh? Črni kruh? Poznaš kakšne wassa kruhke in podobno?
Ješ navaden jogurt? Sadni? Skuto? Lahki smetanov namaz? Marmelado brez sladkorja?
Ovseni kosmiči? Kaša? Musli? Čokolino?
Kaj si pravzaprav zadnji mesec jedla za svoje zajtrke?
|
Ja, doma jem pred šolo. Danes sem pojedla eno banano (ki sicer ni moje redno sadje, a bi šla v smeti, če ne bi jaz kaj naredila z njo) za zajtrk, malice nisem jedla, ker je bila vključena salama, sadja pa skoraj nikoli ni. Kosila v šoli nisem imela (nobeno sredo ga nimam), saj sem takoj iz nemščine šprintala na tenis, s katerimse ukvarjam 3x na teden (treniram). Doma sem za malico pojedla pogrete makarone s paradižnikovo omako, ki so ostali od včeraj. Večerja pa je bila mešanica konzerve Rio Mare in ena konzerva koruze. Po tem sva šli z mami na 45 minutni sprehod.
Da, iz hladilnika pride večina moje hrane, saj sadja ne jem tako pogosto (kadar pač je v stanovanju).
ZELO rada kuham! Sicer najraje naredim kakšne muffine (za rojstni dan sem dobila knjigo o njih), ali pa sladico, ki nima preveč sladkorja (še tega ponavadi zmanjšam za 1/2) in vsebuje zelo malo masla ali margarine.
Časa za zajtrk imam PREVEČ. Zbudim se ob 6.00, v šolo pa odidem ob 7.20 ali 8.10 (odvisno od pričetka pouka).
Polnozrnat kruh je OK, enako črni, se pa vseeno ne znajdeta ravno pogosto na mojem jedilniku (tudi belega skoraj ne jem). Kaj so wassa kruhki?
Jogurt ... To je pri meni bolj tako tako. Sadnega ne maram (v šoli jih dobimo, ampak so v njih celi koščki sadja, ki pa mi v jogurtu ne odgovarjajo). Shuto rada dajem na prepečenec, pa še to le 1x na dva tedna. Nazadnje (pred letom in pol) sem po smetanovem namazu dobila drisko, čeprav sem ga še dan nazaj in mesece nazaj jedla kot nora. Marmelade ne kupujeva z mami, saj jo ˝prideluje˝ babi.
Ovseni kosmiči niso moja prva izbira. Nimajo zame primernega okusa - ali pa še nisem našla tistih ˝ta pravih˝. Kaša?! Oprostite izrazu, ampak: FUJ!!! Musli? Imate predlog kateri? Čokolino mi ni nikoli dišal - no, mi je, ko sem bila majhna. V bistvu ... če pomislim ... Lansko leto na morju mi je bil všeč čokolino peščeno-belo-bež barve. Katere hranilne snovi pa vsebuje?
Zajtrki so se začeli šele prejšnji teden (bili smo v Avstriji in vsi so vedeli koliko pojem jaz, koliko oni ...). Ponavadi pojem kakšno jabolko, jutri pa bom jedla (zelo kaloričen) zajtrk, ker imamo v šoli četveroboj (tek na 1000m, tek na 60m, met žogice, skok v daljino). Imela bom prepečenec z nutelo. Je to priporočljivo ali mi predlagate karkoli drugega?
No, mislim da sem s tem zaključila z odgovarjanjem na vaša vprašanja.
PS.: Hvala, da si vzamete čas za pisanje odgovorov. Vem, da ni lahko, če skrbite za družino, hodite v službo, pišete druge članke, ... po vrhu pa še odgovarjate meni, ki resnično potrebujem kar nekaj nasvetov. Hvala. |
|
_________________ Zakaj bi bili nesrečni zaradi tistega, česar nimate, ko pa s tem zgolj zapravljate tisto, kar imate!
Biti to, kar smo, in postati kar smo sposobni postati, je pravi smisel zivljenja! |
|
|
|
|
| | | |
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 08 Maj 2008 07:53 |
|
|
Živjo. Spet mi je požrlo internet, na hitro sem prebrala, nisem pa mogla iti še enkrat čez. Bom pisala po spominu in jutri pošljem.
Najprej prepečenec in nutela. Glede na to, da si mlada, športnica in zaenkrat še brez večjih "okvar" v presnovi, lahko tu in tam ješ kruh ali prepečenec z nutelo. Samo štej to prej pod sladico in naj se ne ponavlja petkrat na teden.
Mimogrede, zakaj prepečenec? Navadni prepečenec je iz belega kruha in je prehransko isto kot bel kruh. Mogoče zato, ker ga ne moreš pojesti pol kile in je že lepo na tanko narezan? Obstaja tudi polnozrnati prepečenec, ki je sicer boljši od belega, še vedno pa je predelana reč. Ok, pride prav, ko ni kruha, včasih tudi enostavno zapaše. Da bi ga pa jedla namesto kruha zato, ker se od prepečenca "hujša", se meni zdi nesmisel. Wassa kruhki so podobni prepečencu, le da imajo več vlaknin, so bolj kot "karton". Na trgovinskih policah so ponavadi poleg prepečenca, Wassa je ime firme. Obstajajo tudi naši Hrski, potem Sunny Biskits ipd. Lahko jih ješ same, lahko gor namažeš kakšen namaz.
Zajtrk je dobro začeti s kakšnim kosom sadja. Lahko jabolko, lahko pomaranča… kar je pač doma. Zjutraj je želodec najbolj pripravljen na to, telo najbolje izkoristi. Z mamo se zmeni, da bo večino časa doma kakšno sadje. Najbolje sezonsko, ni treba veliko ali več vrst, samo nekaj.
Polnozrnati kruh je zelo v redu za zajtrk. Nasiti, ima počasne OH, ki se več ur sproščajo in ti dajejo energijo. Definitivno je boljši od prepečenca, ki kar "pade" skozi presnovo. Zmeni se z mamo, da ga bosta kupovali, tudi dan ali dva star je še vedno dober. Večina nas prakticira tudi to, da svež polnozrnat kruh narežeš na rezine in ga po porcijah zamrzneš. Če ga daš zvečer ven, je zjutraj idealen (ok, velja tudi mikrovalovna).
Ponavadi na ta kruh nekaj namažemo. Namazov je v trgovini sto sort, tako da če si se enega naveličala, pa zamenjaj (in če si enkrat imela drisko po nečem, ni rečeno, da je to zdravo za gotovo, vprašanje, kaj se je takrat v resnici nesrečno sestavilo) . Pri trgovinskih namazih malo pazi na to, da so "lažji", kakšen mascarpone je enakovreden maslu.
Babičina marmelada bo tudi v redu (saj ješ samo marmelado na kruhu? margarina oz. maslo spodaj nista potrebna). Dober je tudi med.
Drugače so najboljši doma pripravljeni namazi. Recimo žlico skute razmešaš z nečim. Po okusu, navdihu, zalogah v hladilniku. Ok, seveda lahko dve ali tri žlice, tak namaz tudi ostane en dan v hladilniku še za zvečer ali naslednje jutro. Za klasični liptaver namaz dodaš drobno nasekljano čebulo in papriko. V skuto lahko dodaš samo žličko gorčice in malo osoliš. Lahko dodaš drobnjak ali poljubno sveže zelišče. Tudi kuhan rumenjak je lahko, če ga ravno imaš. Itd., recepti so na netu, tudi na našem forumu.
Kruh je načeloma dober za zajtrk, žitarice so čisto spodaj v prehranski piramidi. Za kruh se na splošno lahko orientiraš tako, da bolj kot je bel, mehak, puhast, bolj je predelan in malovreden. Dober kruh je malo temnejši, gost, "težak in zbit". Kakšen kos polnozrnatega kruha lahko vzameš tudi s sabo v šolo, če ti šolska malica ne bo odgovarjala, tak kruh lahko ješ tudi samega brez namazov.
Toliko od kruha, nimam več časa. Ob priliki nadaljujeva.
LP Maša |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 08 Maj 2008 07:54 |
|
|
Evo, kopiram še to.
S kosmiči torej nisi najbolj prijateljica, si pa pripravljena poskusiti, če sem si prav zapomnila. Ogibaj se vseh puhastih predelanih kosmičev, ki to sploh niso. Mislim vse pahuljice, kroglice, vse, kar je hrustljavo, nenavadne oblike in barve. To je vse skomercializirani, zelo sladkan, malovredni šit, ki kar pade skozi presnovo. Pravi kosmiči so čisto navadni žitni kosmiči, najbolj znani so ovseni. Nimajo posebnega okusa, so bolj plonk. Pri muslijih bi rekla, da izbiraj kakšne polnozrnate, sport musli, bolj takšne z oreščki. Oreščki so zdravi, imajo zdrave maščobe in vitamine. Takšni musliji so tudi manj sladkani, recimo Spar polnozrnati musli je edini čisto brez sladkorja. Mimogrede, svoj okus muslijev dobiš, če sama zmešaš navadne ovsene kosmiče (in še kakšne otrobe recimo) s stvarmi, ki jih imaš rada. Recimo nasekljani lešniki, mandeljni, suhe marelice, rozine, bučnice, sončnična semena, laneno seme, sezam, suhe fige… Neskončna izbira, lahko si narediš zalogo, saj se ne pokvari. Jaz dajem po 4 velike žlice takšnega muslija v navaden jogurt. Ti lahko daš tudi v sadni jogurt, če ti bo ljubše. Na ta način tudi jogurt dobi drug okus, kakšni sluzasti koščki sadja se izgubijo, vpijejo, zagotavljam ti, da je nekaj drugega. Če zmešano pustiš 5 ali 10 minut, da se kosmiči napijejo, dobiš sploh gosto jed na žlico. Po okusu.
Druga varianta za kosmiče poleg muslijev so navadni kuhani kosmiči. Same ovsene kosmiče daš v vroče mleko in pustiš, da se dobro napije in zgosti. Poskusi. To je osnovni okus ovsenih kosmičev. Noter lahko potem za obogatitev in okus dodaš, kar želiš. Nasekljano sveže sadje, suho sadje, zamrznjeno sadje, oreščke, rozine… Cimet. Dobro, polnovredno, pa še toplo za v želodček. In navadni kosmiči so tako smešno poceni proti tistim skomercializiranim.
Aja, če daš v mikser dve pesti zamrznjenega jagodičastega sadja, zavrtiš nož in dodaš navadni jogurt, dobiš nekaj podobnega sadnemu sladoledu.
Aja, dobro tekmuj na športnem dnevu!
LP Maša |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 08 Maj 2008 08:43 |
|
|
Evo, še nekaj čakam, pa še eno vprašanje na hitro. Lej, ful se obremenjuješ s kalorijami, B, OH... Normalno ljudje jemo približno dobro, dosegljivo, kolikor toliko zdravo hrano in ne preračunavamo. Včasih in začasno to delamo zato, da malo dobimo občutek, včasih je nujno zaradi hujših zdravstvenih težav, potrebno je pri vrhunskih športnikih. Izven tega konteksta je običajno znak, da se tisti preveč obremenjuje s hrano oz. znak prehranske motnje.
Kaj je tvoj cilj? Kaj bi rada dosegla? Če računaš kalorije, je smiselno samo, da jih izračunaš vse za cel dan. Si pogledala, koliko kalorij tvoje telo potrebuje na dan? Ali veš to številko? Lej, če samo tako pavšalno hočeš zbijati kalorije in namerno izbiraš neko hrano samo zato, ker ima malo kalorij, je to mimo in škodljivo. Punce tukaj smo v totalu že toliko prehujšale, da presneto dobro vemo, da se s takim na počez odvzemanjem kalorij v resnici samo redi, samo sebe pritera na rob stalnega stresa in napetosti, telo je mlahavo, duša sitna. Saj to ni tvoj cilj, mar ne? Rekla bi, da je tvoj cilj čvrsto, lepo, močno telo in veselje v duši. Recept: polnovredna hrana (v količinah, ki se tebi danes zdijo ooooogromne), ki jo sproti pokuriš z aktivnostjo, gibanjem, športom, po možnosti v družbi, da je še kaj zabave. Čvrste mišice same "jedo" kalorije tudi medtem, ko počivaš in spiš (ali si to vedela?), zato je pomembno, da jih gibaš in da jim daš hrano (s tem jih ohranjaš), drugače postanejo mlahave. Telo mora delati, hrana mora krožiti: hrana - energija - poraba. Narobe je, če nekdo samo je in ne porablja (klasična debelost, ki se je ti tako bojiš). In enako je narobe, če nekdo samo športa, pa premalo je (prehranska motnja, anoreksija). Če ješ in športaš, pokuriš, ti garantiram, da se ne boš zredila.
Zakaj skoraj pri vsaki hrani vprašaš za OH in B? Kaj je tvoj cilj?
Pri tem obstaja še M, kar pa ne omenjaš. Mogoče zato, ker tako ali tako vedno izbiraš samo stvari z 0% maščobe? Mimogrede, pri maščobah je treba ločiti med zdravimi (ki so nujno potrebne) in nezdravimi, izogibaš se samo nezdravih. Večina "lahkih" proizvodov ima na račun maščob povečan sladkor. Brez skrbi pa lahko verjameš manj mastnemu mleku, skuti, navadnemu jogurtu, sirom.
Zakaj torej OH in B? To se meri v gramih in se čez cel dan sešteva v vseh živilih, na koncu dneva potem to primerjaš s priporočenim dnevnim vnosom OH in B. Ali se boš res to šla? Ja, vrhunskim športnikom to računajo njihovi prehranski strokovnjaki.
Na splošno in zelo laično: OH dajejo energijo, se dokaj hitro prebavijo in so dokaj hitro na voljo za kurjenje. B so gradniki za celice, že sama prebava B troši energijo, v kri se sproščajo bolj počasi, so hrana za mišice in celice. Zato je fino, če je večerja beljakovinska (seveda pa ni nujno, da ne boš pretiravala). B so tudi nujno nujno potrebne za rast. In ne pozabi, da tvoje celice še rastejo, tam nekje do 18. ali 20. leta še rasteš in je to treba upoštevati. (Vsi komercialni članki o hujšanju govorijo samo o odraslih, ne pozabi!). Saj bi rada, da ti zraste zdravo, lepo, čvrsto telo, ali ne?
Imaš kaj rožic? Če nek potaknjenec bolj slabo zalivaš, ga mimogrede vtakneš v eno staro, pusto zemljo in ga postaviš nekam v kot, bo sicer zrasla rožica, vendar bo bleda, pretegnjena, s pol zakrnelimi listi, lahko da sploh ne bo nastavila cveta. Saj je tako, mar ne?
Še nekaj malenkosti:
- Grisini so isto kot prepečenec. Dobro za tu in tam, v osnovi predelana in manj vredna hrana, nikakor ne nadomesti polnozrnatega kruha.
- Omleto iz beljakov se čisto v redu speče. Mimogrede, zakaj se izogibaš rumenjakom? Si to kje prebrala? Ponavadi to piše za tiste, ki imajo povišan holesterol in zamašene žile. Saj to nisi ti, mar ne? Dolge razprave so za in proti, ne bova jim prišli na konec. Vzemimo eno zdravo pamet in zmernost. Jajce je zaokroženo, polnovredno živilo. Tudi rumenjak ima svoje koristne sestavine, ki odtehtajo. In ne zganjaj panike na holesterolu, pri grisinih in nuteli pa to ni tako pomembno, ali ne? Drugo je, če imaš beljake, ki so pač ostali od krofov ali potice, seveda jih mirno speci. Drugače za tvoje telo ni nič narobe, če spečeš omleto iz celega jajca.
- Kaj je polnovredna hrana? Ne se preveč obremenjevati s seznami. Splošno načelo je, da manj kot je hrana predelana, boljša je. Se pravi surovo živilo, ki pride direkt iz vrta/njive na krožnik, je najboljše. Potem so stopnje predelave, nekatere so nujne (včasih kuhanje, če je surovo živilo neužitno), druge skomercializirane (da ljudje raje kupujejo, mora biti sladko in mastno). Recimo kosmiči. Najbolj polnovredna je ovsena kaša (bio ovseni rižek), v bistvu navadno oluščeno zrnje. Dobri so tudi še ovseni kosmiči, kjer to zrnje sicer že obdelajo s paro in narežejo v tanke listke. Naslednja obdevala bi bila komercialna, tj. mletje, stiskanje, razpihavanje, mešanje z okusi in barvili, na koncu dobiš ven vijolične kosmiče v obliki medvedkov, s kričečim napisom na vrečki, da je zdravo za otroke, ker ima dodan kalcij. Razumeš point? Tako lahko pogledaš na vsako hrano, samo pomisli, kaj se je z njo dogajalo od njive do mize.
Itd. Sedaj pa res hitim. Kaj imate za šolska kosila? Kaj si potem sama delaš doma za "malico", večerjo?
LP Maša |
|
|
|
| | |
čveka
Pridružen/-a: 03.05. 2008, 20:31 |
Prispevkov: 22 |
Kraj: Grosuplje |
|
|
Objavljeno: 08 Maj 2008 14:20 |
|
|
Maša je napisal/a: |
Najprej prepečenec in nutela. Glede na to, da si mlada, športnica in zaenkrat še brez večjih "okvar" v presnovi, lahko tu in tam ješ kruh ali prepečenec z nutelo. Samo štej to prej pod sladico in naj se ne ponavlja petkrat na teden.
Mimogrede, zakaj prepečenec? Navadni prepečenec je iz belega kruha in je prehransko isto kot bel kruh. Mogoče zato, ker ga ne moreš pojesti pol kile in je že lepo na tanko narezan? Obstaja tudi polnozrnati prepečenec, ki je sicer boljši od belega, še vedno pa je predelana reč. Ok, pride prav, ko ni kruha, včasih tudi enostavno zapaše. Da bi ga pa jedla namesto kruha zato, ker se od prepečenca "hujša", se meni zdi nesmisel. Wassa kruhki so podobni prepečencu, le da imajo več vlaknin, so bolj kot "karton". Na trgovinskih policah so ponavadi poleg prepečenca, Wassa je ime firme. Obstajajo tudi naši Hrski, potem Sunny Biskits ipd. Lahko jih ješ same, lahko gor namažeš kakšen namaz.
Babičina marmelada bo tudi v redu (saj ješ samo marmelado na kruhu? margarina oz. maslo spodaj nista potrebna). Dober je tudi med.
Drugače so najboljši doma pripravljeni namazi. Recimo žlico skute razmešaš z nečim. Po okusu, navdihu, zalogah v hladilniku. Ok, seveda lahko dve ali tri žlice, tak namaz tudi ostane en dan v hladilniku še za zvečer ali naslednje jutro. Za klasični liptaver namaz dodaš drobno nasekljano čebulo in papriko. V skuto lahko dodaš samo žličko gorčice in malo osoliš. Lahko dodaš drobnjak ali poljubno sveže zelišče. Tudi kuhan rumenjak je lahko, če ga ravno imaš. Itd., recepti so na netu, tudi na našem forumu. |
Prepečenec, ker ni kruha, nutela pa, ker jo je ostalo le za 4 žlice. To sem za zajtrk jedla, ker smo imeli danes četveroboj (jupi zame, bila sem 3. od 30.!) in sem vedela, da bom vse porabila (pojedla sem štiri prepečence - 4x5cm - in pet kavnih žličk nutele). Sicer ne jem velikokrat nutele, ker je z mami ne kupujeva, a sva dva tedna nazaj hoteli delat polnjena jabolka za moj rojstni dan, pa se ni izšlo, ker je bilo dovolj drugih sladic (skutne ledene kocke, jagodne tortice, rumove lunce, pa še nekaj).
Mislim, da sem nekaj podobnega wassa kruhkom že jedla - nekaj bio, bilo je okroglo in debelo 1cm, okus pa je imelo kot karton in se pač ni obdržalo pri meni.
Margarina ali maslo pod marmelado?! - NE HVALA. Nikoli jedla, nikoli ne jem, nikoli ne bom. Med je za moj okus presladek.
Z namazi bom poskusila. |
|
_________________ Zakaj bi bili nesrečni zaradi tistega, česar nimate, ko pa s tem zgolj zapravljate tisto, kar imate!
Biti to, kar smo, in postati kar smo sposobni postati, je pravi smisel zivljenja! |
|
|
|
|
| | |
čveka
Pridružen/-a: 03.05. 2008, 20:31 |
Prispevkov: 22 |
Kraj: Grosuplje |
|
|
Objavljeno: 08 Maj 2008 14:26 |
|
|
Maša je napisal/a: |
S kosmiči torej nisi najbolj prijateljica, si pa pripravljena poskusiti, če sem si prav zapomnila. Ogibaj se vseh puhastih predelanih kosmičev, ki to sploh niso. Mislim vse pahuljice, kroglice, vse, kar je hrustljavo, nenavadne oblike in barve. To je vse skomercializirani, zelo sladkan, malovredni šit, ki kar pade skozi presnovo. Pravi kosmiči so čisto navadni žitni kosmiči, najbolj znani so ovseni. Nimajo posebnega okusa, so bolj plonk. Pri muslijih bi rekla, da izbiraj kakšne polnozrnate, sport musli, bolj takšne z oreščki. Oreščki so zdravi, imajo zdrave maščobe in vitamine. Takšni musliji so tudi manj sladkani, recimo Spar polnozrnati musli je edini čisto brez sladkorja. Mimogrede, svoj okus muslijev dobiš, če sama zmešaš navadne ovsene kosmiče (in še kakšne otrobe recimo) s stvarmi, ki jih imaš rada. Recimo nasekljani lešniki, mandeljni, suhe marelice, rozine, bučnice, sončnična semena, laneno seme, sezam, suhe fige… Neskončna izbira, lahko si narediš zalogo, saj se ne pokvari. Jaz dajem po 4 velike žlice takšnega muslija v navaden jogurt. Ti lahko daš tudi v sadni jogurt, če ti bo ljubše. Na ta način tudi jogurt dobi drug okus, kakšni sluzasti koščki sadja se izgubijo, vpijejo, zagotavljam ti, da je nekaj drugega. Če zmešano pustiš 5 ali 10 minut, da se kosmiči napijejo, dobiš sploh gosto jed na žlico. Po okusu.
Druga varianta za kosmiče poleg muslijev so navadni kuhani kosmiči. Same ovsene kosmiče daš v vroče mleko in pustiš, da se dobro napije in zgosti. Poskusi. To je osnovni okus ovsenih kosmičev. Noter lahko potem za obogatitev in okus dodaš, kar želiš. Nasekljano sveže sadje, suho sadje, zamrznjeno sadje, oreščke, rozine… Cimet. Dobro, polnovredno, pa še toplo za v želodček. In navadni kosmiči so tako smešno poceni proti tistim skomercializiranim.
Aja, če daš v mikser dve pesti zamrznjenega jagodičastega sadja, zavrtiš nož in dodaš navadni jogurt, dobiš nekaj podobnega sadnemu sladoledu. |
Ne maram razmočenih kosmičev - pokvarijo mi okus, saj so potem puhasti in se vlečejo, kot da bi jedla polže. Sicer jih pa tako ali tako ne kupujem. Pred kakšnima dvema mesecema sem imela neke kosmiče Activa ... Pa sem jih pojedla, potem pa sem jih nehala kupovat - preveč kosmučev je v škatli in kaj hitro bi zašla v visoke mere.
Za tisto zamrznjeno sadje: zdi se mi super in bom poskusila. Hvala za čas, ki si ga vzameš zame. |
|
_________________ Zakaj bi bili nesrečni zaradi tistega, česar nimate, ko pa s tem zgolj zapravljate tisto, kar imate!
Biti to, kar smo, in postati kar smo sposobni postati, je pravi smisel zivljenja! |
|
|
|
|
| | |
čveka
Pridružen/-a: 03.05. 2008, 20:31 |
Prispevkov: 22 |
Kraj: Grosuplje |
|
|
Objavljeno: 08 Maj 2008 14:47 |
|
|
Maša je napisal/a: |
Kaj je tvoj cilj? Kaj bi rada dosegla? Če računaš kalorije, je smiselno samo, da jih izračunaš vse za cel dan. Si pogledala, koliko kalorij tvoje telo potrebuje na dan? Ali veš to številko? Lej, če samo tako pavšalno hočeš zbijati kalorije in namerno izbiraš neko hrano samo zato, ker ima malo kalorij, je to mimo in škodljivo. Punce tukaj smo v totalu že toliko prehujšale, da presneto dobro vemo, da se s takim na počez odvzemanjem kalorij v resnici samo redi, samo sebe pritera na rob stalnega stresa in napetosti, telo je mlahavo, duša sitna. Saj to ni tvoj cilj, mar ne? Rekla bi, da je tvoj cilj čvrsto, lepo, močno telo in veselje v duši. Recept: polnovredna hrana (v količinah, ki se tebi danes zdijo ooooogromne), ki jo sproti pokuriš z aktivnostjo, gibanjem, športom, po možnosti v družbi, da je še kaj zabave. Čvrste mišice same "jedo" kalorije tudi medtem, ko počivaš in spiš (ali si to vedela?), zato je pomembno, da jih gibaš in da jim daš hrano (s tem jih ohranjaš), drugače postanejo mlahave. Telo mora delati, hrana mora krožiti: hrana - energija - poraba. Narobe je, če nekdo samo je in ne porablja (klasična debelost, ki se je ti tako bojiš). In enako je narobe, če nekdo samo športa, pa premalo je (prehranska motnja, anoreksija). Če ješ in športaš, pokuriš, ti garantiram, da se ne boš zredila.
Zakaj skoraj pri vsaki hrani vprašaš za OH in B? Kaj je tvoj cilj?
Pri tem obstaja še M, kar pa ne omenjaš. Mogoče zato, ker tako ali tako vedno izbiraš samo stvari z 0% maščobe? Mimogrede, pri maščobah je treba ločiti med zdravimi (ki so nujno potrebne) in nezdravimi, izogibaš se samo nezdravih. Večina "lahkih" proizvodov ima na račun maščob povečan sladkor. Brez skrbi pa lahko verjameš manj mastnemu mleku, skuti, navadnemu jogurtu, sirom.
Zakaj torej OH in B? To se meri v gramih in se čez cel dan sešteva v vseh živilih, na koncu dneva potem to primerjaš s priporočenim dnevnim vnosom OH in B. Ali se boš res to šla? Ja, vrhunskim športnikom to računajo njihovi prehranski strokovnjaki.
Še nekaj malenkosti:
- Grisini so isto kot prepečenec. Dobro za tu in tam, v osnovi predelana in manj vredna hrana, nikakor ne nadomesti polnozrnatega kruha.
- Omleto iz beljakov se čisto v redu speče. Mimogrede, zakaj se izogibaš rumenjakom? Si to kje prebrala? Ponavadi to piše za tiste, ki imajo povišan holesterol in zamašene žile. Saj to nisi ti, mar ne? Dolge razprave so za in proti, ne bova jim prišli na konec. Vzemimo eno zdravo pamet in zmernost. Jajce je zaokroženo, polnovredno živilo. Tudi rumenjak ima svoje koristne sestavine, ki odtehtajo. In ne zganjaj panike na holesterolu, pri grisinih in nuteli pa to ni tako pomembno, ali ne? Drugo je, če imaš beljake, ki so pač ostali od krofov ali potice, seveda jih mirno speci. Drugače za tvoje telo ni nič narobe, če spečeš omleto iz celega jajca.
- Kaj je polnovredna hrana? Ne se preveč obremenjevati s seznami. Splošno načelo je, da manj kot je hrana predelana, boljša je. Se pravi surovo živilo, ki pride direkt iz vrta/njive na krožnik, je najboljše. Potem so stopnje predelave, nekatere so nujne (včasih kuhanje, če je surovo živilo neužitno), druge skomercializirane (da ljudje raje kupujejo, mora biti sladko in mastno). Recimo kosmiči. Najbolj polnovredna je ovsena kaša (bio ovseni rižek), v bistvu navadno oluščeno zrnje. Dobri so tudi še ovseni kosmiči, kjer to zrnje sicer že obdelajo s paro in narežejo v tanke listke. Naslednja obdevala bi bila komercialna, tj. mletje, stiskanje, razpihavanje, mešanje z okusi in barvili, na koncu dobiš ven vijolične kosmiče v obliki medvedkov, s kričečim napisom na vrečki, da je zdravo za otroke, ker ima dodan kalcij. Razumeš point? Tako lahko pogledaš na vsako hrano, samo pomisli, kaj se je z njo dogajalo od njive do mize.
Itd. Sedaj pa res hitim. Kaj imate za šolska kosila? Kaj si potem sama delaš doma za "malico", večerjo? |
Kalorij prej nikoli nisem računala, vedela sem približno katerih stvari naj se izogibam, potem pa sem našla ta forum in prebrala o članici, ki naj bi štela kalorije (naj bi jih, ali nekaj takega - to je že malo nazaj in še to:nikogar ne krivim za nič).
Saj ne računam OH in B ampak zanima me, saj je ena od vas napisala za moj jedilnik, da so v njem bili v večini le OH.
M se izogibam, pozabim jih pa tudi napisati (če napišem OH in B, mislim potem tudi M, ampak ne napišem - ne vem zakaj).
Hvala, še enkrat.
PS: V šoli hodim tudi k SPH (Sodobna Priprava Hrane). Tam se veliko učimo o M, B, OH in še o čem. In dobro vem, kaj se lahko zgodi, če česa primanjkuje ali je tega preveč. Vem tudi za bolezni, ki se pojavijo, če ne jem dovolj vitaminov (skorbut, spremembe na koži, rahitis, oslabelost mišičja, ...), a si ne morem kaj, da nebi hujšala. Danes npr. sem si ogledovala druga dekleta iz sedmega razreda. Nekatera so izredno suha (tudi 35kg - a imajo pač že takšno konstrukcijo) in to vpliva na njihovo delivanje in zmogljivost pri športu in celo pri ocenah. Jaz pa nimam teh problemov - imajo me za odlično športnico (včasih sicer ni bilo tako) in sem najboljša učenka v razredu (v celem letu imam le 5 štiric - ne važim se, le naštevam dejstva). Sošolci me sedaj, ko sem suha, tudi bolje sprejemajo (nekaterim sem še vedno tečna in vzvišena, dobila sem par nasprotnic, nekatere pravijo, da se bom prelomila na pol, a so le ljubosumne) in postala sem bolj priljubljena. Zdi se mi celo, da ko sem začela hujšati (3. r), sem neverjetno hitro odrasla (ne fizično, le psihično in umsko), lahko pa se mi le zdi in sem bolj razvita zaradi zgodnjega branja knjig, ki me neverjetno zabavajo. |
|
_________________ Zakaj bi bili nesrečni zaradi tistega, česar nimate, ko pa s tem zgolj zapravljate tisto, kar imate!
Biti to, kar smo, in postati kar smo sposobni postati, je pravi smisel zivljenja! |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 08 Maj 2008 22:03 |
|
|
Catkac je napisal/a: |
Ne maram razmočenih kosmičev |
Čisto razumem, tudi jaz jih dolgo nisem mogla videt iz istega razloga. Musli sem pa vseeno vedno rada jedla. Naredila sem pač tako, da sem zamešala kosmiče v jogurt in takoj jedla, še preden so se utegnili razmočiti.
Ok, sedaj malo bolj razumem. Zajtrke si boš očitno res pripravljala...
Za malico in predvsem kosilo v šoli se tudi meni, enako kot Iri, zdi škoda, da jih sploh ne vzameš v obzir. Ok, za malice vem, da so precej pakirane, porcijske. Kljub temu mislim, da bi se kaj našlo. Za šolsko kosilo se mi pa zdi res čudno, da ga sploh ne ješ. Še bolj, da ga očitno nisi pripravljena niti poskusiti. Ok, vem, da če bo to ostalo zapičeno v tvoji glavi, pač tako bo. Ampak čudno se mi pa vseeno zdi. Vsaj meso in solato bi lahko vzela, daje ti prepotrebne beljakovine in energijo za popoldanske treninge.
Skorbuta in podobnih bolezni danes praktično ni več. Je pa prehrana šolskih otrok (ala ti) včasih tako revna zaradi izbirčnosti in serviranja sladko-mastnih jedi s strani staršev, da bi morali to imenovati za novo bolezen. Anoreksija pa tako že ima svoje ime.
Te zanima, kam vse skupaj vodi, če boš še naprej svoje počutje, priljubljenost, mogoče družinske strese, najstniške upore ipd. vezala na hujšanje in hrano? Večina knjig o prehranskih motnjah opisuje prenajedanje in debelost. Kar sem jaz brala, sem največ o obsedenosti s svojo podobo, s kalorijami in športanjem našla v knjigi "Ne kaj ješ - kaj te žene, da ješ". Vidim, da si zelo zrela in načitana, v knjižnici si sposodi in preberi še to. Dokaj plastično opisuje.
Lahko noč, Maša |
|
|
|
| | |
čveka
Pridružen/-a: 03.05. 2008, 20:31 |
Prispevkov: 22 |
Kraj: Grosuplje |
|
|
Objavljeno: 09 Maj 2008 06:05 |
|
|
Maša je napisal/a: |
Ampak čudno se mi pa vseeno zdi. Vsaj meso in solato bi lahko vzela, daje ti prepotrebne beljakovine in energijo za popoldanske treninge. |
Mesa skoraj ne jem, Še včeraj sem namesto mesne lazanje doma jedla špinačno (dolgo 15, široko 7 in visoko 5cm - zdaj pa recite da ne jem! Od hrane me je bolel trebuh, ker je je bilo preveč). Solate v šoli imajo dodano olje in sol, jaz pa jem solate le s kisom.
Še včerajšnji jedilnik:
Z: nutela in prepečenec (štirje koščki) - ob 7.00
K: špinačna lazanja - ob 16.00
PS: Danes bom stran vrgla preostalo špinačno lazanjo (enaka velikost), za zajtrk pa bom najverjetneje jedla lubenico. |
|
_________________ Zakaj bi bili nesrečni zaradi tistega, česar nimate, ko pa s tem zgolj zapravljate tisto, kar imate!
Biti to, kar smo, in postati kar smo sposobni postati, je pravi smisel zivljenja! |
|
|
|
|
| | | |
| ANOREKSIJA | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 2 od 2
|
|
|
|
|
|