Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
kje naj kupim ?? 
zagretež

Pridružen/-a: 07.12. 2007, 23:18
Prispevkov: 47
Kraj: točno tukaj
Odgovori s citatom
saj vem punce da ste to že verjetno 100x na 100 koncih napisale pa prav zato ... lahko tlele mal ponovimo na hitro

kje naj kaj kupim da bo po montiju

hvala

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom tocnoto Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 03.06. 2006, 16:24
Prispevkov: 6156
Kraj: Ljubljana
Odgovori s citatom
Ni mi čisto jasno, ali sprašuješ kje, ali sprašuješ kaj???? Če te zanima kje, v vsaki trgovini z živili imajo praktično vse, kar priporoča Monti. Včasih se zatakne pri kaki vrsti polnozrnate moke, pri čem drugem pa skoraj že ne. Če pa sprašuješ kaj, je pa seznam tako velik, da lahko eno uro pišem. Bolj enostavno je vprašanje, česa ne smeš kupovati. Vseh "belih strupov" (moka, sladkor..), vseh pripravljenih jedi, in pa obvezno se nauči prebirati deklaracije, če že ne moreš mimo kake pripravljene hrane. (npr. tudi Vegeta vsebuje sladkor...)


_________________


http://www.itiniti.com/art/index.html
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom babica Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Tvoje vprašanje res ni prav jasno. Predpostavljam, da se lotevaš Montija, pa nekako ne veš, kje začeti. Predvsem Monti ni nič tako posebnega, da bi morala kupovati ne-vem-kaj ne-vem-kje. Vsi kupujemo v običajnih trgovinah. Monti je bolj način razmišljanja kot stvari.

In res je, kar je rekla Babica, lažje je reči, česa ne. Vse belo (moka-sladkor-riž-sol) in vse predelano. Kratko povedano, vendar ko začneš brati deklaracije, ni tako malo. Recimo grah: imaš takega v konzervi z dodano soljo, nekimi oblikami sladkorja in konzervansi - imaš takega v konzervi, kjer na deklaraciji piše samo grah, voda, sol - in imaš zamrznjenega. Eno in drugo in tretje je grah. Prvi sploh odpade, med drugim in tretjim je zamrznjeni boljši, ker je manj predelan, seveda pa tudi drugemu nič posebej ne manjka. Če recimo hočeš nepredelan kruh brez dodatkov, ga moraš sama speči. Pri kuhanju odpade dodajanje vseh kock, omak, vsega iz kakšnih vrečk ali stekleničk. Kuhaš lepo sama, bolj ali manj vse od začetka, brez bližnjic. Pri vseh namazih boš hitro prišla do tega, da ni nepredelanih, torej skodelico in vilice v roke, noter malo skute in še kakšno začimbo, pa imaš namaz. Itd. Kje to kupujemo? Navadno, manj mastno skuto...

Res pa je, da imajo manjše živilske trgovine manj izbire, več je artiklov za široko potrošnjo, kar ni za Montija, veliko je predelanega, prečiščenega in predpripravljenega. Zato je boljši kakšen večji center (povsod po Sloveniji jih je še preveč), kjer imajo od iste stvari več artiklov, več proizvajalcev. Ponavadi imajo še kašno posebno polico z zdravo hrano (pri tem pamet v roke, ješprenj na tej polici zna biti dražji od tistega na navadni, pa veš, da ni razlike). Stoj pred policami in beri deklaracije. Sladkor se skriva pod različnimi imeni, od slada in raznih škrobov naprej. Kupuj osnovna živila. Hehe, ponavadi so to celo tista cenejša na polici. Kupi vrečko navadnih ovsenih kosmičev namesto škatle muslija (je precej ceneje), pri sadju vzemi še malo lešnikov, orehov in semen, pa zmešaj sama.

Zelenjava? Jaz jo pripravljam v glavnem samo zase, nekaj malega za družino, tako stalno kupujem svežo zelenjavo, na tržnici ali v centru. Sama lupim, sekljam, kuham. Tiste z večjimi družinami pravijo, da kupujemo očiščeno zamrznjeno zelenjavo in je tudi v redu. Pazi samo to, da kupuješ osnovno, se pravi eno sorto, nobenih pripravljenih mešanic. V njih je hitro noter recimo korenček, ki pri Montiju ni zaželjen.

Razumeš princip? Ne gre toliko za to, kje kupuješ kot KAJ kupuješ. Skoraj povsod se dobi vse.

Marmelada? Beri na deklaracijah, katera nima nič dodanega sladkorja. Lahko je med navadnimi marmeladami, lahko na polici za diabetike (narejena s fruktozo ali sladili). Cena te bo prepričala, da greš po Babičinem nasvetu v hladilnik po zamrznjene jagode (ali drugo) in jo lepo skuhaš sama. Preberi (moje) recepte pri marmeladah, kuham po 1/2 kg sadja kar poleg kosila. Časi večdnevnega kuhanja marelad v tavelikem piskru so mimo. Sploh je ni treba posebej konzervirati in shranjevati v shrambo, daš kar v hladilnik in skuhaš novo, ko je zmanjka. Stvar četrt ure za priprave in pol ure kuhanja.

Lepo se imej in preberi še kaj v rubriki Monti, dalo ti bo ideje.

LP Smeh Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
zagretež

Pridružen/-a: 07.12. 2007, 23:18
Prispevkov: 47
Kraj: točno tukaj
Odgovori s citatom
ja punce zlate ste... ideje izpod odeje :))

ja seveda sem neumna saj iz zamrznjenega sadja se tud marmelada naredi, ??? butec...

ja sicer pa ja..... lotevam se po vseh stotisočih dietah..... sem evo pristala pri vas.. samo bog mi pomagaj da mi bo tole ratalo ker sem že čist obupana ... ob vsem tem pa sploh ne rabim ne vem kok shujšat vesela bi bla 6 kg kar bo več super ... ampak se jih ne znebim z nobeno stvarjo ...

....ja razumem da morm zlo pazit kaj kupujem ampak morm reč da sistem še nisem čist dobr poštekala... vse mi je jasno sam ne razumeme zakaj enkrat neki lahko drugič pa ne ... to mi pa ne gre v štango ...

ops spet sem zašla s teme ...

za marmerado grem pa takoj brat...

mah... vprašanj mam sto ampak bo že počas...

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom tocnoto Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kje naj kupim ?? 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
Odgovori na to temo