|
|
|
| Nasvet za začetnico | |
čveka
Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04 |
Prispevkov: 20 |
|
|
|
Objavljeno: 26 Jun 2007 19:41 |
|
|
Najprej lep lep pozdrav vsem pridnim motnijkam, ki ste prav lahko vzor vsem nam, ki zasledimo tale forum - resnično punce, svaka vam čast!
Zdaj pa, če na kratko povem, sem ravnokar nova oz. sveža uporabnica tega foruma in pa pristašica Montignaca. Ker začnem jutri s prebiranjem knjige (jutri jo grem namreč kupiti v knjigarno ), bi le prosila če je morda katera izmed vas tako zelo prijazna, da bi mi lahko dala nekaj osnovnih napotkov glede jedilnika prvih par dni...ste tako super in tak velik navdih, da ste me popolnoma navdušile! Sama imam za izgubiti kakih 5kg (če bo kaj več, toliko bolje, hehe) in mi tale pristop prehranjevanja več kot odgovarja oz. je res taka stvar, ki verjamem, da ti zleze pod kožo in se jo držiš lahko celo življenje. Super, res, tale forum je krasna ideja - marika, vse pohvale!
Torej, zanima me, kako ste ve začele (s kakšnimi jedilniki - kakšni so bili vaši zajtrki, kosila, večerje prvih nekaj mesecev)?
Jutri imam cel dan "monti-shopping", saj poleg knjige si grem kupiti še kruhomat, pa bi morda poterbovala še malce nasvetov glede priprave kruha in podobno (na začetku kako je s kruhom)...?
Joj, vem, vedno se najde nekdo nov, ki ima tisoč vprašanj...vendar kaj morem, ko ste me pa tako navdušile in delujete prav prijetna klapca
no, še enkrat res sve čestitke za tale forum in pa za vse vas, ki tako bodrite in podpirate uporabnice - danes je težko verjeti, da si še nekdo sploh vzame čas za slehernega posameznika...le da mu prisluhne, je že dovolj.
Punce super ste! Komaj čakam, da se malce bolj vpeljem v tega Montija in da lahko delim z vami veselje!
pozdravček vsem***
nitka |
|
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]
[/url] |
|
|
|
|
| | | |
| | | |
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 13.11. 2006, 12:38 |
Prispevkov: 304 |
|
|
|
Objavljeno: 27 Jun 2007 23:05 |
|
|
Nitka, pozdravljena med mačkami
Glede zajtrkov ti je že naša mama Marika napisala...skuta, marmelada, kruh, jogurt, mleko, kosmiči...lahko pa si privoščiš če imaš raje beljakovinski zajtrk. Npr. kuhano/pečeno jajce, hrenovke, sir+paprika, paradižnik...
Večerje naj bi bile beljakovinske, vsaj večina se tega poskuša držati. Če pa ne gre, pa tudi ni nič hudega. Npr. kakšna solata s tuno ali sirom zelo prija, še posebej v teh vročih dneh.
Za kosilo ali večerjo si lahko pripraviš zelenjavne juhe, testenine, ješprenj, ajdo (za kosilo) z zelenjavo... idej je več kot dovolj.
Napisala si, da si boš (si si že?) Montignacovo knjigo kupila. Ne vem, katero si si, ampak če želiš, si lahko na e-mail naslovu sama snameš knjigo Jem torej hujšam, ter Montignacovi recepti.
Mail pa je: pikapoka22@gmail.com (vpišeš ga na strani: http://mail.google.com/)
geslo pa je : jagoda
Tam si lahko knjige pošlješ nasvoj e-mail naslov ali shraniš na računalnik.
Če pa slučajno ne bo šlo, mi lahko rečeš, pa ti potem to jaz pošljem na mail.
Pa uspešen začetek ti želim! |
|
_________________ Lep pozdrav, Maja |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 29 Jun 2007 10:36 |
|
|
Nitka, pozdavljena.
Upam, da pridno bereš knjigo, veliko odgovorov je že tam. Na zgornjem mailu (pikapoka) imaš poleg Jem, torej hujšam še množico Montignacovih jedilnikov. Sem pa videla, da si se že tudi pri nas pofočkala pri naših jedilnikih. Evo, to je direktni odgovor, kaj jemo.
V miru preberi še celotno temo Montignac, pa bo podelan še en velik kos in odgovorjenih še nekaj vprašanj.
Če ti bo ostalo še kaj volje za branje, priporočam knjigi Marion Grillparzer: GI-dieta in Steward: Proč s sladkorjem. Obe sta na isto vižo kot Montignac, osvetljujeta pa še več vidikov. Potem boš pa še doktorica montijevka.
Skratka, nobene druge filozofije (in nobene druge bližnjice) ni kot branje/učenje, upoštevanje tega in gibanje. Le da je tisto najbolj preprosto najtežje v realnosti narediti.
Lep pozdrav, Maša |
|
|
|
| | |
čveka
Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04 |
Prispevkov: 20 |
|
|
|
Objavljeno: 29 Jun 2007 13:18 |
|
|
Uau, *maychy* in Maša, resnično hvala za vajine spodbudne besede in izčrpne informacije
Danes sem končno dobila kruhomat (sem ga naročila preko spleta), vendar pa mi ni čisto jasna še njegova uporaba ...nekako bom poskusila danes nekaj spacati skupaj, vendar so navodila zelooooo nerazumljiva
Če sem prav razumela, je treba semena namahati preden jih daš notri (jaz bi dodala samo lanena semena in pa malo sezama ter bučkinih semen), pa še ne vem če lahko polnozrnat kruh sploh dam pod funkcijo "zelo hitro"....sploh pa še nikoli nisem uporabljala tega aparata nikjer, tako da niti ne vem kako naj sestavine grejo - a jih kar dodajam direktno noter v posodico v kruhomatu in se bo testo samo zgnetlo ali kako? Rada bi pa uporabila pšenično polnozrnato moko, pirino polnozrnato moko ter bio črno moko...pa še malo lanenega,sezamovega ter bučkinega semena. V navodilih pri receptih, ki sem dobila poleg, skos dodajajo neko margarino in pa sladkor - tu pa se to ne sme kakor vem, tako da sem res zdaj malce zmedena, ker sploh ne vem kako pripraviti tale kruhek
Bi mi lahko morda katera svetovala...res, se opravičujem, če to kje že piše, vendar sama nisem zasledila kako bi lahko tale kruh v kruhomatu pripravila...pa še noben mi ne more pokazat...Upam, da nisem preveč zahtevna, punce...vendar ko mi boste enkrat povedale, bom pa potem znala za naprej, hehe
Pozdravček vseeeeem!*
Nitka |
|
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]
[/url] |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 29 Jun 2007 17:35 |
|
|
Nitka, za kruh sem napisala kar pod Montignac recepti, tema Polnozrnati kruh.
http://marika.mojforum.si/marika-post-15297.html#15297
Kot boš videla, ti glede kruhomata žal ne morem pomagati. Meni so štruce tako všeč in Boschev multipraktik, ki ima gnetilni kavelj z vrha, tako lepo in mimogrede zgnete, da sem se odločila, da kruhomata ne nabavim. Da ne bo pomote, še vedno verjamem, da je kruhomat čisto dobra stvar, samo glej, da ga boš res uporabljala. Vztrajaj, četudi od začetka ne bo šlo.
Kolikor vem, lahko noter lepo namečeš sestavine kar po "mojem" oz. katerem koli receptu, ni se treba strogo držati priloženih receptov. Naštudiraj samo v toliko, da boš znala upravljati s programi. Jaz bi sprva sistematično uporabljala povsem isti recept na več programih in si zapisovala, kaj se dogaja s kruhom. V ta namen lahko delaš kruh iz 1/2 kg moke. Namreč kruh je živa stvar, že moka ni enaka moki, kvas je različno dolgo odležal v trgovini, temperatura dodane mlačne vode je enkrat bolj, drugič manj topla... Tako da če spreminjaš več stvari hkrati, ne boš vedela, ali je to zaradi programa ali moke ali jogurta ali... lune.
Semena se namečejo kar noter skupaj z moko. Ne vem, kaj misliš z "namahati semena". Lahko jih prej nekoliko prepražiš v suhi teflonski ponvi, samo imej pri roki pokrovko, sploh lanena začnejo pokati in skakati po celi kuhinji. Menda imajo prepražena semena izrazitejši okus. Jaz sem jih pražila samo enkrat, da sem videla, kako to poka in skače po kuhinji. Edino sezamova se mi zdi nujno prepražiti, vendar to naredim posebej, suho prepražim sezam, da svetlo porjavi, nato ga shranim v steklen kozarec in je pripravljen za dodajanje v kruh, na jogurt, na solato, kamor koli pač. Velika razlika v okusu je med praženim in nepraženim sezamom.
Za kruhomat vem da so se po forumih pogovarjali, da ni treba jemati zgornje količine kvasa, namreč pogoji za vzhajanje so optimalni, zato zadostuje že manjša količina kvasa.
Vse margarine, olja, maslo, jajca ipd. v testu kar zanemari, to so dodatki za boljše vrste kruha, za testo za potico, za mlečni ali masleni kruh. Recimo oljčno olje se dodaja v testo za razne kruhove pogače, ki so nizke in se potem kar lomijo.
Vsak sladkor v krušnem testu lahko povsem zanemariš. Včasih je veljalo, da je treba delati kvasni nastavek (kvas, malo vode in moke, malo sladkorja za boljše vzhajanje oz. za hitro hrano kvasovkam), danes so mnenja deljena. Verjamem, da je bil včasih kvas večkrat pokvarjen in je bilo pametno prej na manjši količini preveriti, ali je vse v redu. Skratka, s kruhom ni nič narobe, če takoj zamesiš in to brez sladkorja.
Upam, da se boš res dovolj vztrajno lotila. Je vredno.
Pozdrav, Maša |
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 02.06. 2006, 15:09 |
Prispevkov: 5454 |
Kraj: Brežice |
|
|
Objavljeno: 29 Jun 2007 21:44 |
|
|
Moj kruh iz kruhomata:
310 ml vode
450 g moke
žlička soli
1 suhi kvas
Nastaviš na program za hitro peko. Preden konča z gnetenjem, te s piskom opozori, da lahko dodaš sestavine (semena, orehe, lešnike,.... ali pa še malo vode, če je testo pretdo oz žlico do dve moke, če je premehko.
Poskusi. Kruh se ti bo slabše posrečil le v primeru, če bo res dosti preveč tekočine.
Namesto vode lahko uporabljaš tudi lahki jogurt, kefir, vodo od krompirja, sirotko,....
Poskusi in poročaj.
P.S.
Moj najljubši kruh je iz pirine polnozrnate moke in praženih lešnikov. Kot da bi človek jedel potičko.......... |
|
_________________ Bože daj mi mir da podnesem
ono što ne mogu promjeniti,
hrabrost da promjenim ono što promjeniti mogu
i mudrost da ovo dvoje razlikujem.
|
|
|
|
|
| | |
čveka
Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04 |
Prispevkov: 20 |
|
|
|
Objavljeno: 30 Jun 2007 20:16 |
|
|
Maša in levinja - res hvala obema za prijaznost in nasvete. Bom definitivno upoštevala nasvete in bom poročala kako gre z mojo peko, hehe
Drugače pa, Maša - tisto ko sem napisala "namahati semena" sem se zmotila, me je tiskarski (tipkarski) škrat ujel - mislila sem namreč reči "NAMAKATI" semena, vendar sem se po nesreči zatipkala, ups
Moram priznati, da mi samo še ena stvar ne da miru...in sicer omenile ste "suhi kvas", pa ne vem točno kakšen kvas je to in pa koliko je drugačen od tega, ki ga jaz poznam, tj. sveži kvas? A v kruhomatu svežega kvasa ne smem uporabljat (levinja - to najbrž ti veš)? Kje se pa da kupit ta suhi kvas in kako izgleda? Vem, da zveni laično, vendar zares ne vem...
pozdravček* |
|
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]
[/url] |
|
|
|
|
| | | |
| | |
čveka
Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04 |
Prispevkov: 20 |
|
|
|
Objavljeno: 01 Jul 2007 10:55 |
|
|
IRA thanx, bom šla jutri takoj nabavit!
Danes bom pa probala s svežim kvasom, ker drugega pač nimam, pa da malo eksperimentiram in sploh vidim kako tale moja mašinca deluje samo upam, da ne bo ornk narobe če je ta sveži kvas zdaj za prvič?...hm, da se mi preveč ne vzdigne kruh v kruhomatu in naredi štalo v kuhinji
Uhh, upam, da bo vse ok danes s tem kvasom pa da ne zamuštram že prvi dan ta kruhomat, hehe
Bom poročala, lep preostanek vikenda želim!!
Nitka* |
|
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]
[/url] |
|
|
|
|
| | |
Mačka/Mačkon
Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26 |
Prispevkov: 2241 |
Kraj: Gorenjska |
|
|
Objavljeno: 01 Jul 2007 14:34 |
|
|
Nitka, zaradi svežega kvasa ne more biti narobe, lahko je eden ali drugi. V kruhomatu veliko uporabljajo suhi kvas, ker je pač bolj priročen. Imaš ga v omari vedno na zalogi, vedno pri roki, ne pokvari se, ni treba gledati datumov. No, jaz kljub temu pečem s svežim kvasom, suhega pa imam vedno doma, če se kdaj zašaltam in kaj zmanjka.
Drugače nekako velja, da je 1 vrečka suhega kvasa za 1/2 kg moke. Nekateri recepti (recimo tudi Jamie) pravijo 3 vrečke suhega kvasa na 1 kg moke.
Pa veselo peko, sadaj mora biti že pečeno in mogoče že tudi ohlajeno. |
|
|
|
| Nasvet za začetnico | |
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 2
|
|
|
|
|
|