Registriraj se Pogosta vprašanja Išči Seznam članov Skupine uporabnikov Prijava



Odgovori na to temo
Nasvet za začetnico 
čveka

Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04
Prispevkov: 20
Odgovori s citatom
Najprej lep lep pozdrav vsem pridnim motnijkam, ki ste prav lahko vzor vsem nam, ki zasledimo tale forum - resnično punce, svaka vam čast!
Zdaj pa, če na kratko povem, sem ravnokar nova oz. sveža uporabnica tega foruma in pa pristašica Montignaca. Ker začnem jutri s prebiranjem knjige (jutri jo grem namreč kupiti v knjigarno srecen ), bi le prosila če je morda katera izmed vas tako zelo prijazna, da bi mi lahko dala nekaj osnovnih napotkov glede jedilnika prvih par dni...ste tako super in tak velik navdih, da ste me popolnoma navdušile! Sama imam za izgubiti kakih 5kg (če bo kaj več, toliko bolje, hehe) in mi tale pristop prehranjevanja več kot odgovarja oz. je res taka stvar, ki verjamem, da ti zleze pod kožo in se jo držiš lahko celo življenje. Super, res, tale forum je krasna ideja - marika, vse pohvale!

Torej, zanima me, kako ste ve začele (s kakšnimi jedilniki - kakšni so bili vaši zajtrki, kosila, večerje prvih nekaj mesecev)?

Jutri imam cel dan "monti-shopping", saj poleg knjige si grem kupiti še kruhomat, pa bi morda poterbovala še malce nasvetov glede priprave kruha in podobno (na začetku kako je s kruhom)...?

Joj, vem, vedno se najde nekdo nov, ki ima tisoč vprašanj...vendar kaj morem, ko ste me pa tako navdušile in delujete prav prijetna klapca Smejati se na glas

no, še enkrat res sve čestitke za tale forum in pa za vse vas, ki tako bodrite in podpirate uporabnice - danes je težko verjeti, da si še nekdo sploh vzame čas za slehernega posameznika...le da mu prisluhne, je že dovolj.

Punce super ste! Komaj čakam, da se malce bolj vpeljem v tega Montija in da lahko delim z vami veselje! srecen

pozdravček vsem***
nitka


_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Nitka Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Ker se odpravljam ravno jest.....samo pozdrav.

Veliko odgovorovorov na tvoja vprašanja je na forumu.
Jaz sem npr. največkrat zajtrkovala svoj domač kruh (pošteno rezino ali dve manjši) in tekoči jogurt. Včasih skuto z dodatki, ovsene kosmiče v mleku, marmelado b.s. itd.
Zajtrka nisem nikoli izpustila, čeprav prej nikoli v življenju nisem zajtrkovala.

Toliko zaenkrat. Pisala sem o zajtrku, ker se pač z njim začenja dan in je zelo pomemben pri urejanju prehrambenih navad.

Pozdravljena še enkrat Nitka.


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
 
čveka

Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04
Prispevkov: 20
Odgovori s citatom
Marika, najlepša ti hvala za odgovor. Vsekakor bom upoštevala nasvete, upam pa, da se morda še katera opogumi in še kaj doda.

Lepo pozdravljam vse in želim lepo, mirno noč (se ravno tudi sama odpravljam spat :))

pozdravček,

Nitka


_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Nitka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 13.11. 2006, 12:38
Prispevkov: 304
Odgovori s citatom
Nitka, pozdravljena med mačkami Ava WAW

Glede zajtrkov ti je že naša mama Marika napisala...skuta, marmelada, kruh, jogurt, mleko, kosmiči...lahko pa si privoščiš če imaš raje beljakovinski zajtrk. Npr. kuhano/pečeno jajce, hrenovke, sir+paprika, paradižnik...

Večerje naj bi bile beljakovinske, vsaj večina se tega poskuša držati. Če pa ne gre, pa tudi ni nič hudega. Npr. kakšna solata s tuno ali sirom zelo prija, še posebej v teh vročih dneh.
Za kosilo ali večerjo si lahko pripraviš zelenjavne juhe, testenine, ješprenj, ajdo (za kosilo) z zelenjavo... idej je več kot dovolj.

Napisala si, da si boš (si si že?) Montignacovo knjigo kupila. Ne vem, katero si si, ampak če želiš, si lahko na e-mail naslovu sama snameš knjigo Jem torej hujšam, ter Montignacovi recepti.

Mail pa je: pikapoka22@gmail.com (vpišeš ga na strani: http://mail.google.com/)
geslo pa je : jagoda
Tam si lahko knjige pošlješ nasvoj e-mail naslov ali shraniš na računalnik.
Če pa slučajno ne bo šlo, mi lahko rečeš, pa ti potem to jaz pošljem na mail.

Pa uspešen začetek ti želim!


_________________
Lep pozdrav, Maja
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom *maychi* Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Nitka, pozdavljena.
Upam, da pridno bereš knjigo, veliko odgovorov je že tam. Na zgornjem mailu (pikapoka) imaš poleg Jem, torej hujšam še množico Montignacovih jedilnikov. Sem pa videla, da si se že tudi pri nas pofočkala pri naših jedilnikih. Evo, to je direktni odgovor, kaj jemo. Smeh

V miru preberi še celotno temo Montignac, pa bo podelan še en velik kos in odgovorjenih še nekaj vprašanj.

Če ti bo ostalo še kaj volje za branje, priporočam knjigi Marion Grillparzer: GI-dieta in Steward: Proč s sladkorjem. Obe sta na isto vižo kot Montignac, osvetljujeta pa še več vidikov. Potem boš pa še doktorica montijevka. Smeh

Skratka, nobene druge filozofije (in nobene druge bližnjice) ni kot branje/učenje, upoštevanje tega in gibanje. Le da je tisto najbolj preprosto najtežje v realnosti narediti.

Lep pozdrav, Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
čveka

Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04
Prispevkov: 20
Odgovori s citatom
Uau, *maychy* in Maša, resnično hvala za vajine spodbudne besede in izčrpne informacije SRCE
Danes sem končno dobila kruhomat (sem ga naročila preko spleta), vendar pa mi ni čisto jasna še njegova uporaba Zalosten ...nekako bom poskusila danes nekaj spacati skupaj, vendar so navodila zelooooo nerazumljiva NE!
Če sem prav razumela, je treba semena namahati preden jih daš notri (jaz bi dodala samo lanena semena in pa malo sezama ter bučkinih semen), pa še ne vem če lahko polnozrnat kruh sploh dam pod funkcijo "zelo hitro"....sploh pa še nikoli nisem uporabljala tega aparata nikjer, tako da niti ne vem kako naj sestavine grejo - a jih kar dodajam direktno noter v posodico v kruhomatu in se bo testo samo zgnetlo ali kako? Rada bi pa uporabila pšenično polnozrnato moko, pirino polnozrnato moko ter bio črno moko...pa še malo lanenega,sezamovega ter bučkinega semena. V navodilih pri receptih, ki sem dobila poleg, skos dodajajo neko margarino in pa sladkor - tu pa se to ne sme kakor vem, tako da sem res zdaj malce zmedena, ker sploh ne vem kako pripraviti tale kruhek Zalosten

Bi mi lahko morda katera svetovala...res, se opravičujem, če to kje že piše, vendar sama nisem zasledila kako bi lahko tale kruh v kruhomatu pripravila...pa še noben mi ne more pokazat...Upam, da nisem preveč zahtevna, punce...vendar ko mi boste enkrat povedale, bom pa potem znala za naprej, hehe Pomezik

Pozdravček vseeeeem!*

Nitka


_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Nitka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Nitka, za kruh sem napisala kar pod Montignac recepti, tema Polnozrnati kruh.
http://marika.mojforum.si/marika-post-15297.html#15297

Kot boš videla, ti glede kruhomata žal ne morem pomagati. Meni so štruce tako všeč in Boschev multipraktik, ki ima gnetilni kavelj z vrha, tako lepo in mimogrede zgnete, da sem se odločila, da kruhomata ne nabavim. Da ne bo pomote, še vedno verjamem, da je kruhomat čisto dobra stvar, samo glej, da ga boš res uporabljala. Vztrajaj, četudi od začetka ne bo šlo.

Kolikor vem, lahko noter lepo namečeš sestavine kar po "mojem" oz. katerem koli receptu, ni se treba strogo držati priloženih receptov. Naštudiraj samo v toliko, da boš znala upravljati s programi. Jaz bi sprva sistematično uporabljala povsem isti recept na več programih in si zapisovala, kaj se dogaja s kruhom. V ta namen lahko delaš kruh iz 1/2 kg moke. Namreč kruh je živa stvar, že moka ni enaka moki, kvas je različno dolgo odležal v trgovini, temperatura dodane mlačne vode je enkrat bolj, drugič manj topla... Tako da če spreminjaš več stvari hkrati, ne boš vedela, ali je to zaradi programa ali moke ali jogurta ali... lune. Smeh

Semena se namečejo kar noter skupaj z moko. Ne vem, kaj misliš z "namahati semena". Lahko jih prej nekoliko prepražiš v suhi teflonski ponvi, samo imej pri roki pokrovko, sploh lanena začnejo pokati in skakati po celi kuhinji. Menda imajo prepražena semena izrazitejši okus. Jaz sem jih pražila samo enkrat, da sem videla, kako to poka in skače po kuhinji. Smeh Edino sezamova se mi zdi nujno prepražiti, vendar to naredim posebej, suho prepražim sezam, da svetlo porjavi, nato ga shranim v steklen kozarec in je pripravljen za dodajanje v kruh, na jogurt, na solato, kamor koli pač. Velika razlika v okusu je med praženim in nepraženim sezamom.

Za kruhomat vem da so se po forumih pogovarjali, da ni treba jemati zgornje količine kvasa, namreč pogoji za vzhajanje so optimalni, zato zadostuje že manjša količina kvasa.

Vse margarine, olja, maslo, jajca ipd. v testu kar zanemari, to so dodatki za boljše vrste kruha, za testo za potico, za mlečni ali masleni kruh. Recimo oljčno olje se dodaja v testo za razne kruhove pogače, ki so nizke in se potem kar lomijo.

Vsak sladkor v krušnem testu lahko povsem zanemariš. Včasih je veljalo, da je treba delati kvasni nastavek (kvas, malo vode in moke, malo sladkorja za boljše vzhajanje oz. za hitro hrano kvasovkam), danes so mnenja deljena. Verjamem, da je bil včasih kvas večkrat pokvarjen in je bilo pametno prej na manjši količini preveriti, ali je vse v redu. Skratka, s kruhom ni nič narobe, če takoj zamesiš in to brez sladkorja.

Upam, da se boš res dovolj vztrajno lotila. Smeh Je vredno.
Pozdrav, Maša

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 02.06. 2006, 15:09
Prispevkov: 5454
Kraj: Brežice
Odgovori s citatom
Moj kruh iz kruhomata:

310 ml vode
450 g moke
žlička soli
1 suhi kvas

Nastaviš na program za hitro peko. Preden konča z gnetenjem, te s piskom opozori, da lahko dodaš sestavine (semena, orehe, lešnike,.... ali pa še malo vode, če je testo pretdo oz žlico do dve moke, če je premehko.

Poskusi. Kruh se ti bo slabše posrečil le v primeru, če bo res dosti preveč tekočine.


Namesto vode lahko uporabljaš tudi lahki jogurt, kefir, vodo od krompirja, sirotko,....


Poskusi in poročaj.

P.S.

Moj najljubši kruh je iz pirine polnozrnate moke in praženih lešnikov. Kot da bi človek jedel potičko..........


_________________
Bože daj mi mir da podnesem
ono što ne mogu promjeniti,
hrabrost da promjenim ono što promjeniti mogu
i mudrost da ovo dvoje razlikujem.
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom levinja Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
 
čveka

Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04
Prispevkov: 20
Odgovori s citatom
Maša in levinja - res hvala obema za prijaznost in nasvete. Bom definitivno upoštevala nasvete in bom poročala kako gre z mojo peko, hehe Smejati se na glas

Drugače pa, Maša - tisto ko sem napisala "namahati semena" sem se zmotila, me je tiskarski (tipkarski) škrat ujel - mislila sem namreč reči "NAMAKATI" semena, vendar sem se po nesreči zatipkala, ups srecen

Moram priznati, da mi samo še ena stvar ne da miru...in sicer omenile ste "suhi kvas", pa ne vem točno kakšen kvas je to in pa koliko je drugačen od tega, ki ga jaz poznam, tj. sveži kvas? A v kruhomatu svežega kvasa ne smem uporabljat (levinja - to najbrž ti veš)? Kje se pa da kupit ta suhi kvas in kako izgleda? Vem, da zveni laično, vendar zares ne vem... NE!

pozdravček*


_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Nitka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 07.06. 2006, 15:52
Prispevkov: 4788
Odgovori s citatom
Suhi kvas je v taki mali vrečkici - kot recimo vanilij sladkor.
Najdeš pa ga čisto v vsaki trgovini, celo v naši "vaški" ga imamo Smejati se na ves glas


_________________
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom IRA Pošlji zasebno sporočilo
 
čveka

Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04
Prispevkov: 20
Odgovori s citatom
IRA thanx, bom šla jutri takoj nabavit! Smeh
Danes bom pa probala s svežim kvasom, ker drugega pač nimam, pa da malo eksperimentiram in sploh vidim kako tale moja mašinca deluje Smejati se na ves glas samo upam, da ne bo ornk narobe če je ta sveži kvas zdaj za prvič?...hm, da se mi preveč ne vzdigne kruh v kruhomatu in naredi štalo v kuhinji Smejati se na ves glas Smejati se na ves glas

Uhh, upam, da bo vse ok danes s tem kvasom pa da ne zamuštram že prvi dan ta kruhomat, hehe srecen

Bom poročala, lep preostanek vikenda želim!!

Nitka*


_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Nitka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 14.03. 2007, 15:26
Prispevkov: 2241
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Nitka, zaradi svežega kvasa ne more biti narobe, lahko je eden ali drugi. V kruhomatu veliko uporabljajo suhi kvas, ker je pač bolj priročen. Imaš ga v omari vedno na zalogi, vedno pri roki, ne pokvari se, ni treba gledati datumov. No, jaz kljub temu pečem s svežim kvasom, suhega pa imam vedno doma, če se kdaj zašaltam in kaj zmanjka.

Drugače nekako velja, da je 1 vrečka suhega kvasa za 1/2 kg moke. Nekateri recepti (recimo tudi Jamie) pravijo 3 vrečke suhega kvasa na 1 kg moke.

Pa veselo peko, sadaj mora biti že pečeno in mogoče že tudi ohlajeno. Smeh

Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Maša Pošlji zasebno sporočilo
 
čveka

Pridružen/-a: 26.06. 2007, 19:04
Prispevkov: 20
Odgovori s citatom
Drage moje motivatorke,

samo toliko da sporočim da sem uradno spekla svoj prvi kruh in je bil božaaaanski!!!Jupiiiiii Smejati se na glas Smejati se na glas

Hvala za tako izčrpne informacije in izkazano kolegialnost ter pomoč pri mojem "problemčku", hehe Pomezik

Najboljše steeee, zaradi vas sem ful dober kruh spekla, hehe Smejati se na glas

No, zdaj pa pančkat, jutri pa še enga spečt! Smejati se na glas

Lepo nočko in miren spanec vsem*

pa-pa,
Nitka


_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wy2GpWk/]

[/url]
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Nitka Pošlji zasebno sporočilo
 
Mačka/Mačkon

Pridružen/-a: 05.11. 2006, 11:02
Prispevkov: 5716
Kraj: LJUBLJANA
Odgovori s citatom
Ja Nitka, pa menda ja nisi že vsega zmazala? WAW Hecam se, super, da ti je uspelo, zdaj boš imela veliko volje za peko.

Pozdrav


_________________
Ni srečen, kdor veliko ima,
srečen je, kdor malo potrebuje!
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom IGRA Pošlji zasebno sporočilo
 
Administrator foruma

Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58
Prispevkov: 10408
Kraj: Gorenjska
Odgovori s citatom
Bravo Nitka!


_________________
Trgovinahttp://unikatni-izdelki.com/
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Marika Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Nasvet za začetnico 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 2  

  
  
Odgovori na to temo